Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset syyskuulta 2007.

Omskrivning, inte utskrivning

Det är rätt många som har hört av sig till mig med åsikten att de p.g.a. stridigheterna mellan oss präster inte längre vill höra till den församling där de bor. Eftersom man inte kan höra till någon annan församling inom vår kyrka än den där man bor, ser de ingen annan möjlighet än att skriva ut sig ur kyrkan helt och hållet.
Men det finns faktiskt ett alternativ till att skriva ut sig ur kyrkan om man inte vill höra till t.ex. en viss svensk församling, nämligen att skriva in sig i den finska församlingen i stället. Man bor ju också på dess område. Man kan gå upp till deras kansli och fylla i ett papper, så är det gjort. Eller ring dem - det går säkert att sköta per post också.
Detta fungerar förstås endast på tvåspråkiga orter.

Detta skall inte tolkas som att jag uppmanar någon att göra så här, utan jag vill informera om den här möjligheten för att minska antalet "onödiga" utskrivningar ur kyrkan.


In whatever work ...

... that you do, you should say to yourself at every moment: "If God looks at me, what does [God] see?" Then see how you answer yourself. If you condemn yourself, leave immediately. Stop the work that you were doing and take up something else in order to be sure to reach your destination. For it is necessary that the traveler be always ready to continue on the journey.

- Sayings of the Desert Fathers and Mothers

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/276zpk


Resultatet av augusti månads enkät

I början av augusti lade jag in en enkät på blogspot: http://tinyurl.com/yoy54b. Man kunde rösta mellan följande alternativ:

1. Bibeln är klar - homosexualitet kan inte tolereras! Den som talar för det riskerar helvetet.
2. Äktenskapet handlar om man och kvinna. Vad homosarna gör är deras sak, men samhället och kyrkan kan inte erkänna eller välsigna det. Den präst som talar för det borde avsättas.
3. Samhället kan tillåta homosexualitet, men inom kyrkan kan den inte accepteras.
4. Registrerat partnerskap är OK, och kyrkan kan välsigna det, men ingenting som liknar vigsel eller äktenskap, tack!
5. Gud är kärlek. Äktenskapet handlar om kärlek. Kyrkan bör därför viga också samkönade par.
173 röster avgavs, och de fördelade sig enligt följande:

Alternativ 5 – 53 % (92 röster)
Alternativ 1 – 14 % (25 röster)
Alternativ 4 – 12% (20 röster)
Alternativ 3 – 11 % (19 röster)
Alternativ 2 – 10 % (17 röster)
Den överlägsna segraren är alltså förslaget att också homosexuella bör få kyrklig vigsel.
Detta måste vi dock ta med en nypa salt. Denna enkät är ju långt ifrån vetenskapligt uppbyggd. De som läser min blogg är knappast ett representativt sampel av befolkningen när det gäller denna fråga. Också mina frågeställningar kunde säkert ha formulerats proffsigare.
Ändå vill jag hävda att vi kan läsa ut vissa saker ur detta resultat.

Alternativ 3 är det som vi lever med för tillfället här i Finland. Homosexuella partnerskap kan registreras samhälleligt, men kyrkan befattar sig inte med sådana. Det stöddes av 11 % av röstarna, vilket tyder på att den nuvarande situationen är otillfredsställande för många.
Alternativ 2 är det som rådde innan partnerskapslagen trädde i kraft – och det verkar vara ännu mindre tillfredsställande, eftersom det blev sist i enkätresultatet.
Alternativen 4 och 5 är de som önskar en utveckling av situationen – alternativ 4 vill ta ett steg framåt, medan 5 vill ta två. Därför kan vi konstatera att dessa sammanlagt 65 % vill ge homosexuella par utvidgade rättigheter också inom kyrkan.
Alternativ 1 är så det klarast reaktionära alternativet. Här vill man inte bara tillbaka till tiden före partnerskapslagen, utan till tiden före avkriminaliseringen av homosexualitet 1971. Att det fick nästmest röster är förstås lite oroande. Ändå blir de 14 procenten så marginella och skillnaden till de andra icke-vinnarna så liten att man kanske inte behöver oroa sig alltför mycket.

Jag påstår inte att dessa funderingar motsvarar en ingående statistisk analys av enkätresultatet, utan de är just funderingar. Ta dem för vad de är.


Veckans anekdot: Överdrivna språkkunskaper

Min far var modersmålslärare. I början av sin karriär jobbade han en tid i Tyska skolan i Helsingfors; det bör ha varit mot slutet av 1960-talet. När han skulle börja där, hade han noggrant övat in en tysk hälsningsfras, som han ville använda när han kom in i lärarrummet.

När han steg in sade han alltså: "Guten Tag! Ich bin Jakob af Hällström, der neue Lehrer des schwedischen Mutterspraches" - och om det var något språkfel i detta, är det mitt fel, inte hans.

Effekten av detta blev dock större än vad pappa hade räknat med. Alla i lärarrummet sken upp och konstaterade: "Ach! Sie sprechen ja Deutsch!" och utsatte pappa för en veritabel störtflod av snabb tyska, som han inte hade en chans att hänga med i...



Frågespalten XVIII: Barn och nattvarden

Helena frågar i en kommentar:
* På tal om nattvard: Kan du berätta nåt om nattvard till barn? Jag får ofta frågan och ibland ofrågad sätter jag stopp, men mina barn 7, 9 och 10 år erbjuds ofta brödet när de kommer upp och förväntar sig att få välsignelse. *

För det första vill jag principiellt hänvisa till det som står på kyrkans hemsidor (som lägger ut det som stadgas i KO 2:11, om lagparagrafen intresserar):
* Alla kyrkans medlemmar som är konfirmerade kan delta i nattvarden. Också barn kan ta emot nattvarden i sällskap med en vuxen om man på ett lämpligt sätt har förklarat nattvardens innebörd för barnet. Barn kan också komma fram till nattvardsbordet för att bli välsignade. Den präst som delar ut brödet lägger sin hand på barnets huvud och välsignar till exempel med orden ”Jesu Kristi nåd, Gud Faders kärlek och den heliga Andens delaktighet vare med dig.” *

Ett barn kan alltså inte självständigt gå till nattvarden, men när det förstår nattvardens innebörd (så gott den ålderns barn förstår) kan det nog delta tillsammans med en ansvarig vuxen.

Om ett barn kommer upp till nattvardsbordet tillsammans med t.ex. sina föräldrar eller faddrar, kan det också få välsignelse med handpåläggning, såsom beskrivs ovan. Då bör jag som präst kontrollera med den vuxna vilketdera alternativet som önskas - nattvard eller välsignelse. Prästen kan fråga och den vuxna kan visa ett tecken eller säga något, men om kommunikation saknas är det förstås svårt att veta vad man skall göra. Visa alltså tydligt vad ni önskar! Om barnet kommer med en särkalk i handen är det förstås också ett tecken på att det skall få nattvarden - men jag brukar ändå för säkerhets skull kolla saken.

De vuxna tycker ibland inte att barnet skall få vin utan bara bröd, men då uteblir nog en viktig del av helheten, tycker jag. Om man inte vill att barnet skall dricka vinet, finns det en möjlighet som används i allt högre grad. Det är s.k. intinktion, alltså att man doppar brödet i kalken.

Om dina barn mot din vilja gång på gång erbjuds bröd vid nattvardsbordet, kan det vara skäl att ta upp frågan med prästerna i församlingen. Öppen kommunikation hjälper säkert också här.


Absurd "Veckans fråga"

När jag nu är på Kyrkpressens hemsida (se föregående inlägg) märker jag veckans fråga, som lyder:
* Anser du att alla konfirmerade medlemmar i vår kyrka har rätt att erhålla nattvard? *
Om listan till förmån för dem som hotas utvisas till sin död är bra, är denna fråga däremot rent nonsens. Kyrkoordningen stadgar nämligen entydigt:
* Berättigad att delta i nattvarden är varje konfirmerad medlem av kyrkan (KO 2:11, 1 mom).*

Frågan har naturligtvis samband med den pågående tvisten mellan Halvar Sandell och mig, men den är ändå absurd, eftersom våra åsikter inte ändrar på det faktum att det enda möjliga svaret på frågan är jakande.

Om frågan löd t.ex.
* Anser du att alla konfirmerade medlemmar i vår kyrka borde ha rätt att erhålla nattvard? *
skulle det var någon idé med den - men inte i nuvarande form.


Lista för Naze Aghai

På Kyrkpressens hemsida kan man skriva på en lista som säger följande:

Vi protesterar mot Utlänningsverkets inhumana sätt att behandla Naze Aghai och andra i liknande situation.

Jag rekommenderar!

En lite lustig observation: De två första underskrivarna är anställda på Kyrkpressen. Den tredje är Halvar Sandell och den fjärde är jag. Vi tycks alltså ha gemensamma åsikter åtminstone ibland... Bra så.

http://tinyurl.com/2rgugj


Bible Knowledge 9

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

The Egyptians were all drowned in the dessert*. Afterwards, Moses went up on Mount Cyanide** to get the ten ammendments***.

* desert
** Sinai
*** commandments