Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2007.

Nyhet: "Homoprästen" gjorde SALT prisbelönt

26.11.06 sände SALT ett program med den lesbiska prästen Carola Sarén. Jag bloggade om saken när det begav sig.
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/11/homoprst-i-tv.html

Nu rapporterar Kyrkpressen att detta program fick ett hedersomnämnande när Hella Wuolijoki -priset delades ut förra veckan. Kp skriver:
"I motiveringen säger juryn att programmet behandlar en kvinnlig teologs sexuella inriktning med mod och på ett naturligt sätt. Programmet behandlar jämställdhetsfrågor med ett nytt innehållsmässigt grepp, fritt från traditionella mönster."

Grattis till SALT-teamet, och tack till Carola!


Angående debatten på kyrkpressen.fi

1.3.07 publicerade jag inlägget Gemen kaftanmetafor och följande dag inlägget Gemenhet och lögner. I dessa inlägg sade jag upp bekantskapen med en ämbetsbroder som jag upplever hade gjort ett grovt personligt påhopp på mig. Eftersom dessa inlägg har fött ont blod bland vissa kommentatorer, har jag nu ändå valt att dra dem tillbaka från offentligheten. Detta för att visa tecken på god vilja när det gäller debattandan på Kyrkpressen.fi.

Jag vill passa på att kasta fram ett förslag av teknisk natur. Vore det eventuellt bättre att de som flitigt kommenterar på andras bloggar skulle samla sina åsikter i en egen blogg? Då skulle alla bloggare stå på samma streck, så att säga.
Detta alltså bara som ett förslag. Det är klart att man får skriva (sakliga) kommentarer också.

Kaftanen är förresten fortfarande till salu...
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/02/kaftan-till-salu.html


Reaktioner på Sodom-insändaren

I gårdagens Hbl (12.3.07) ingick två insändare som på var sitt vis reagerade på min insändare om Sodom (7.3).
http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/03/insndare-om-sodom.html

Missionsförbundaren Henrik Nymalm kommer med intressanta synpunkter, och håller med min slutsats att Sodoms synd inte var homosexualitet utan, som han uttrycker det, "hejdlös själviskhet".

Jerker Örjans från Mariehamn tycker inte om att Bibeln tolkas i Hbl. "All aktning för de troende, men Gud bevare oss för bibeltolkarna. Hur länge skall Hbl hålla sina spalter öppna för vidskepelse?"
Det är ett intressant sätt att uttrycka sig, det där. Jag har stött på det förr - "jag vill med all tillbörlig respekt säga att jag inte respekterar dig." Bäst, kanske, att förbigå saken med tystnad.


Vietnam: Nguyen Van Dai

Martyrkyrkans vänner (MKV) publicerade 11.2.07 en nyhet med rubriken Kristen jurist arresterad i Vietnam.

I enpartistaten Vietnam hindras alla former av aktiviteter som strävar till att öppna upp samhället. För drygt en vecka sedan arresterades två jurister som är aktiva inom en av de små demokratirörelserna i landet.

En av de arresterade juristerna, Nguyen Van Dai, är MKV:s samarbetspartner och vi uppmanar alla till förbön för honom och hans kollega Le Thi Cong Nhan. Demokratiaktivister i Hanoi berättar att de två juristerna lördagen den 3 februari fördes bort av polisen från Dais kontor där de höll diskussioner om mänskliga rättigheter. Även förra månaden hade de arrangerat ett liknande seminarietillfälle för en grupp universitetsstuderande - något som torde vara det första offentliga evenemanget med människorättsutbildning i Vietnam någonsin.

De två männen frisläpptes på söndag kväll, men beordrades infinna sig på polisstationen för vidare förhör följande morgon. Enligt vissa källor har männen inlett en hungersstrejk. Medan Dai och Nhan var arresterade genomsökte polisen deras hem och kontor.

Den vietnamesiska regeringen säger att denna information är totalt grundlös. Myndigheternas åsikt är att dissidenter använder benämningen "demokrati" för att skapa oro i samhället, men tills vidare har man tolererat den lilla olagliga demokratirörelsen, fastän enskilda individer har anklagat polisen för trakasserier. Omkring 2 000 människor har meddelat att de stöder Vietnams demokratiska rörelse. Detta är en bråkdel av landets befolkning, men rörelsen har ett visst stöd även bland vietnameser utomlands i USA och Australien.

Idag är internet ett mycket användbart verktyg för dessa nya rörelser att få ut information om demokrati, mänskliga rättigheter och religionsfrihet till sina landsmän. Dessa grupper nämns aldrig i vietnamesisk media och de flesta vietnameser vet inte ens om att de existerar. MKV:s samarbetspartner Nguyen Van Dai har hjälpt många kristna i juridiska frågor och processer mot myndigheterna och han är en mycket modig och frimodig kristen.

http://tinyurl.com/3amev8


Tack, Vilhelm!

Vilhelm Lindholm har på sin Kp-blogg ett inlägg med rubriken Rättvisa för HBT. Inlägget är väl balanserat och kritiserar både mig och mina belackare jämbördigt. Det är beklagligt ovanligt. Tack för det!

Han ställer en god fråga, som tydligen är riktad till mig, när han skriver:
"MEN, när man lusläser Bibeln i hopp om att finna homosexuella parförhållanden, så tycker jag att man går för långt. OBS! Tycker jag, en ignorant icke-teolog. Varför ska man söka efter implicita bevis på att homosexualitet är OK om man ska förbise ett explicit förbud i Tredje Moseboken (Leviticus)?"

Ett stort problem med hbt-frågor är att de som det berör är osynliga, särskilt historiskt. Bögar och flator har helt enkelt varit tvugna att stanna i "skåpet" för att överleva rent fysiskt. Homosexualiteten har ansetts (och anses på vissa håll fortfarande) vara en synd, ett brott och en sjukdom, och ofta har den varit och är belagd med dödsstraff. Om vi vill se de homosexuellas spår, måste vi läsa de historiska dokumenten mellan raderna, så att vi hittar det som sägs endast implicit.

Min poäng med inläggen om Rut och Noomi eller David och Jonatan är inte att bygga upp en gedigen lärogrund, utan att komma med exempel på hur inte heller Bibeln är så uteslutande heteronormativ och homofob som den på ytan verkar vara, och hur också vi kristna kanske borde överväga våra ståndpunkter i frågan.

Men det är klart att ett sådant övervägande kräver en viss öppenhet, och om den saknas klamrar man sig fast vid det som man alltid har ansett. Med vilket jag inte vill säga att alla som är av annan åsikt än jag skulle vara trångsinta fanatiker.

Den som har en annan åsikt får gärna lägga fram sakargument - men att idiotförklara mig eller uppmana mig att "äntligen bli en man" är knappast sakligt, liksom inte heller att förneka min kristna tro eller min rätt att vara präst. Sådant förbigår jag med bedrövad tystnad.


Kristen och homosexuell

Christoffer Smitz har ett fint och personligt blogginlägg, där han behandlar det faktum att han är både kristen och homosexuell. Han skriver bl.a.:

"Idag fick jag frågan hur jag kan tro på Gud och samtidigt vara homo, med tanke på de verser som finns i bibeln och med tanke på hur elaka saker många kristna kan slänga ur sig.

Det är en ganska bra fråga, och det finns ett ganska enkelt svar.

Jag blir kär i killar. Det är inget jag kan påverka. Jag tror också på Gud. Och, lika lite som jag kan förändra vem jag blir kär i (vilket jag inte heller vill göra, ska påpekas) kan jag förändra att jag faktiskt har en kristen tro.

Så, blir det då inte ett problem, en tvist mellan dessa två saker. Jo, självklart. Mina tonår, och delar av mitt vuxna liv har varit rätt så tunga. Delvis beroende på (men inte enbart) den övertygelse jag fått med mig sedan barnsben.

Det som känns tråkigt är att jag misstänker att om jag varit straight, och troende, hade jag löpt stor risk för att ha samma enögda förhållningssätt som jag nu på sätt och vis strider mot. Men på grund av – eller tack vare – att jag är den jag är, har jag blivit tvungen att ifrågasätta diverse bibeltolkingar. Vilket har lett mig dit jag är idag.

Detta har skett genom en hejdundrans massa grubblande, samtal, läsning etc. Och, min övertygelse idag är att den kärlek jag känner är lika fin och god som en heterosexuell kärlek. Så ser min tro ut idag."

http://christoffersmitz.blogspot.com/2007/03/on-personal-note.html


Hbt-bibeln: Rut och Noomi (Rut 1-4)

Först ett kort referat av berättelsen.
Noomi (som på en del andra språk heter "Naomi", om det intresserar) var en kvinna från Betlehem, som med sin familj flydde undan en hungersnöd till grannlandet Moab. Där gifte sig hennes söner med lokala kvinnor, men så dog både Noomis man och hennes söner. Då beslöt hon sig för att återvända hem, och hennes svärdotter Rut följde med, eftersom de älskade varann. Hemma i Betlehem gifte sig Rut med den respekterade, rike och gode Boas. Deras son Oved, som blev kung Davids farfar, uppfostrades av Noomi.

Ruts bok innehåller flera rätt omvälvande budskap. Ett är att moabitiskan Ruts son blev anfader till den store hjälten David (4:17), som ju därmed hade moabitiskt blod i ådrorna! Vilket slag mot dem som eftersträvade etnisk renhet till varje pris (t.ex. Nehemja)! Detta måste ha varit ett kontroversiellt budskap på sin tid, och också i vår tid är detta antirasistiska och antichauvinistiska budskap viktigt att komma ihåg.

Omvälvande är också den kärlek som råder mellan de två kvinnorna. När Noomi föreslår att Rut kanske borde stanna kvar i sitt eget land i stället för att följa med henne till Betlehem, svarar Rut (1:16f): "Tvinga mig inte att överge dig och vända tillbaka. Dit du går, går också jag, och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud. Där du dör, vill jag dö och där vill jag bli begraven. Herren må göra mig vad som helst - endast döden skall skilja oss åt."

Denna mycket starka kärleksförklaring används på många håll i vigselsammanhang - både homo- och heterosexuella - eftersom det är en av de få jämbördiga kärlekar som finns i den annars rätt patriarkala Bibeln. Att det är en kärlek mellan två kvinnor tänker knappast många heterosexuella på - och det är inte heller nödvändigt, för denna text illustrerar två jämbördiga parters kärlek för varann oberoende av könskonstellation.

Men här handlar det alltså uttryckligen om två kvinnor som älskar varandra. Och det erkänner också omgivningen, intressant nog. Kvinnorna i staden säger till Noomi (4:17): "[Rut] älskar dig och är mer för dig än sju söner."

Intressant är även förhållandet mellan Boas och de båda kvinnorna. Två ensamma änkor hade stora svårigheter i det patriarkaliska samhället utan någon man som tog hand om dem. Därför behövde Noomi och Rut Boas. Noomi uppmanar Rut att få Boas att gifta sig med henne, för att hon "skall få det tryggt och bra" (3:1). När Boas inser vad som är på gång säger han (3:10): "Herren välsigne dig, min dotter. Nu visar du din trofasthet ännu tydligare än förut: du söker inte efter unga män, varken fattiga eller rika." Att det är trofastheten mot Noomi som Boas hänvisar till kommer fram tidigare i berättelsen (2:11), och genom att välja den godhjärtade och rike Boas, som inte längre är någon ungdom, gör Rut det möjligt att fortsätta att leva med Noomi i tryggade ekonomiska och juridiska förhållanden.

Vidare får Boas och Rut en son, Oved, men omgivningen inser vad som har skett (4:17): "Noomi har fått en son!" Oved har alltså två mödrar (och en far), och det är den icke-biologiska modern som vårdar honom (v. 16). De homosexuella som längtar efter barn har därför här ett bibliskt exempel. Idag finns många fler tekniska möjligheter för barnalstring, men på den tiden var detta den enda chansen.


Vielä Hyvinkäältä

SLEY ilmoitti kotisivuillaan (http://www.sley.fi/html/fi/1173169714628851350.html) viime sunnuntain Hyvinkään tapahtumista näin:

"Tammikuun lopulla oli paikallisessa Aamuposti-lehdessä juttua, että ”nyt ei sitten enää neuvotella herätysliikkeiden kanssa”. Siispä Pirkko Ojala varmisti asiaa vielä kynttilänpäivänä 4.2 [vs khra] Tauno Tuomiselta ja sai vastaukseksi: "Jyrki Rauhala on liturgina, minä ja Pertti Niiranen ollaan ehtoollisavustajina".

noin 10 min. vaille 10.00 saapui pastori Petra Pohjanraito sakastiin kertoen saaneensa työtehtävämääräyksen (ehtoollisavustajaksi) Tauno Tuomiselta. Paikalla mm. messun liturgi Jyrki Rauhala, messun vieraileva saarnaaja Ari Norro, Pirkko Ojala, vs. kirkkoherra Tauno Tuominen.
Tilannetta seuranneessa keskustelussa Ari Norro ilmoitti, että ei voi tässä tapauksessa osallistua messun toimittamiseen saarnaajana ja on valmis väistymään. Samalla Norro ilmoitti, ettei halua mitenkään sotkea seurakunnan päätöksiä vaan kunnioittaa niitä.
Sitten Petra Pohjanraito oma-aloitteisesti sanoi "minä lähden nyt sitten, on minulla paljon muutakin tekemistä". Vs. kirkkoherra Tauno Tuominen ei kehottanut Pohjanraitoa väistymään eikä myöskään rohkaissut jäämään. Muutoinkaan Tuominen ei ottanut osaa keskusteluun paitsi todeten Pirkko Ojalalle; "minä varmaan sitten erehdyksessä kerroin että avustajana on myös Pertti Niiranen"."

Kyseessä vaikuttaisi siis olevan väärinkäsitys, joka perustui Tuomisen väärään informaatioon. Mahdollisesti tieto Niirasesta avustajana Pohjanraidon tilalla oli muistihatkahdus. Jos sotkun aiheuttajaa on nimettävä, se olisi siis Tuominen.

Mikäli kysymyksessä on inhimillinen erehdys tai halu kärjistää tilannetta, on ulkopuolisen hankalampi sanoa.

Olen saanut tiedon että tänään Aamupostin yleisönosastossa vs khra Tuominen toteaa srk:n sitoutuvan kirkon hyväksymään naispappeuteen ja piispainkokouksen päätökseen, sekä sanoo että srkn osalta kaikki oleellinen on nyt sanottu.


Hbt-bibeln: Man och/eller kvinna (Gal 3:28)

Lars Gårdfeldt (2005, 42) skriver:

"I 'Genusrelationer i gungning - Om Paulus, jämställdhet och forskningsprogram' gör professor Henry Cöster en [...] tolkning av den kristna människosynen, utifrån en exeges av Galaterbrevet 3:28. Cöster skriver:

"Paulus är i sin problemställning och i sina uttryck bestämd av att han är farisé. Detta kan i så fall förklara varför Paulus i Gal 3 använder de fariséiska formuleringarna:
'Jude eller grek' Dvs kulturellt måste man välja om man skall vara jude eller ej
'Slav eller fri' Dvs den messianska befrielsen innebär befrielse ur slaveri.
'Man och kvinna' Dvs antropologiskt är människa symbiosen av nam och kvinna.
När nu Paulus har en i förhållande till fariséerna motsatt uppfattning så innebär det en negation av de fariséiska uttrycken, dvs:
Icke 'Jude eller grek'
Icke 'Slav eller fri'
Icke 'Man och kvinna'
Negationerna betyder således:
Både jude och grek
Både slav och fri
Oavsett man eller kvinna
Den genusrelevanta sista formuleringen tycks således vara en polemik mot den fariséiska föreställningen att människans 'värde' eller gudsrikestillhörighet ligger i hennes biologiska symbios. Istället har Paulus en tydlig och stark distans för att inte säga avoghet till denna genusrelaterade samlevnad mellan manoch kvinna. Människa är varje individ som man eller kvinna."

Innebörden i Cösters utläggning av bibeltexten är således att människan inte behöver förtjäna sitt människovärde, genom att ingå i symbios med det andra könet, i syftet att ge liv. Människovärdet är kort sagt inget som förvärvas genom att man ingår i symbiosen "man och kvinna", människovärdet är något man redan äger, som man eller kvinna."

I anslutning till detta konstaterar Gårdfeldt i not 62:

"Den romersk-katolske teologen Mark D. Jordan understryker även han genusrelevansen i Paulus formulering i Galaterbrevet 3:28 om att "nu är ingen längre man och kvinna". Jordan menar att formuleringen utgör en appell att gå emot all form av äktenskapsteologi byggd på nödvändiggjord könsdualitet. Därmed blir även äktenskap mellan man och man, respektive mellan kvinna och kvinna, möjliga."

(Jag är medveten om att mina hänvisningar till både Cöster och Jordan är andrahandscitat, citerade genom Gårdfeldt, vilket i en akademisk text vore metodologiskt felaktigt. Jag har dock inte ännu hunnit kolla citaten - till vilket kommer att detta blogginlägg inte är en akademisk avhandling, utan ett inlägg i den pågående debatten.)


For many of us ...

... it is not our politics that constrains us to say and do what we do and say in opposition to apartheid and in working for a new South Africa. It is precisely our relationship with God, it is our worship, our meditation, our attendance at the Eucharist, it is these spiritual things which compel us to speak up for God, "Thus saith the Lord ...," to be the voice of the voiceless. For many the spiritual is utterly central to all we are and do and say.

- Desmond Tutu
from "Cry Justice!"

as quoted on God's Politics
http://www.beliefnet.com/blogs/godspolitics/2007/03/voice-of-day-desmond-tutu.html