Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2007.

Laestadianismen

I februari skrev jag ett inlägg med rubriken Laestadianismen - pro eller contra? Där publicerade jag utdrag ur en kolumn i Vbl, där Mikael Sjövall kritiserade laestadianismen. Jag bad om kommentarer, och det kom några. Nu har en ung laestadiansk kvinna, Idamari, också kommit med intressanta kommentarer.

Läs och kommentera! Jag vill inte "hacka ner" på någon, utan är helt enkelt ute efter att få reda på vad läsarna anser om denna rörelse.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/02/laestadianismen-pro-eller-contra.html


Sodom-debatten fortsätter

Jag hade en insändare om Sodom i Hbl 7.3.07, och jag fick svar 12.3. Idag (19.3) kom det ett svar till.

Fjalar Suni (som förresten var Joakims barnläkare när vi bodde i Helsingfors) hävdar att mina "bortförklaringar" inte håller. Han försöker sig på att sexualisera Sodom, och drar sedan en parallell både till Gibea eller Giva (Dom 19) och till vårt samhälle. "Och så har vi förblindade präster som försöker anpassa Bibeln till tidsandan!"

Jag förstår inte varför man skulle behöva söka andra synder än dem som förekommer i texten. De är tillräckligt allvarliga - främlingsfientlighet, girighet, våldsamhet... Kanske de kommer alltför nära en heterosexuell man? Är det lättare att racka ner på sådant som man själv inte i första hand riskerar att göra? Detta alltså inte riktat direkt mot Suni, utan bara som en allmän fundering.


Uzbekistan: Dimitrij Shestakov

In Usbekistan ist der pfingstkirchliche Pastor Dimitry Shestakov wegen religiöser Aktivitäten zu vier Jahren interner Verbannung verurteilt worden. Er war am 21. Januar von der Geheimpolizei in einem Gottesdienst in der Stadt Andijan im Osten des zentralasiatischen Landes verhaftet worden. Shestakov war wegen illegaler Organisation sozialer oder religiöser Organisationen, wegen Verbreitung religiös-extremistischen Materials sowie wegen des Anfachens ethnisch, rassisch oder religiösen Hasses angeklagt. Der Hauptgrund: Er soll Muslime missioniert haben.

***

Den tyska evangeliska nyhetsbyrån idea har varje månad en “Gefangener des Monats”, någon som har råkat illa ut för att den är kristen. På hemsidan finns en pdf-fil med ett brev som man kan skicka till de styrande i det aktuella landet.

Mars månads fånge är den 37-årige uzbekiske pingstpastorn Dimitrij Shestakov, som 9.3.07 dömdes till fyra års intern exil för att han förkunnade Kristus för muslimer. Trebarnsfadern Shestakov har konsekvent vidhållit att han är oskyldig till något olagligt, men meddelade efter att domen föll att han förlåter sina förföljare.

I Uzbekistan är 84% av de 25,6 miljoner invånarna muslimer, 15% icke-religiösa och c:a 1% kristna.

http://tinyurl.com/2ye2qb


Nominerad - och hedrad!

Från http://www.regnbagshelgen.fi/ :

"Regnbågshelgen, finlandssvenskarnas egen Pride, går i år av stapeln 13-15 april. Under helgen hålls Finlands första svenskspråkiga regnbågsmässa och priset Guldankan delas för första gången ut. På hemsidan kan man rösta fram en person som jobbat för HBT-frågor i Svenskfinland, de nominerade är: Setas generalsekreterare Aija Salo, Marina Furubacka, tidigare regionansvarig för Seta i Österbotten och pastor Karl af Hällström.
[...] GuldAnkan som tilldelas en person som gjort någonting gott för den finlandssvenska HBT-världen, överlag men särskilt det senaste året. Du kan nu vara med och bestämma vem som blir den första att äras med denna fina utmärkelse genom att rösta!"

Jag är mycket hedrad och rörd över att ha blivit nominerad! Redan det är för mig en viktig erkänsla för min lilla insats. Jag tycker bara att särskilt Marina Furubacka, med sin viktiga långsiktiga attitydfostrarverksamhet i skolorna, kan vara mer värd priset än jag. Men väljarna avgör.

Lägger förresten Guldankan guldägg? Jag bara undrar...


Nyhet: Hyvinge-fallet blir polissak

Tapaus Hyvinkäällä, kun naispuolinen pappi luopui oikeudestaan ottaa osaa messuun jossa naispappeuden vastustaja saarnasi, on johtanut poliisi-ilmoitukseen. Poliisi tutkii nyt mikäli nainen on joutunut sukupuolisen syrjinnän kohteeksi.

***

En kvinnlig präst avstod 4.3.07 från att kräva sin rätt att medverka i högmässan i Hyvinge kyrka, då en kvinnoprästmotståndare skulle predika. Jag bloggade om saken i förra veckan: 5.3, 6.3, 8.3 och 10.3.

Nu meddelar Internytt att saken har blivit polisanmäld. Polisen utreder nu om det handlade om diskriminering på grund av kön.

http://internytt.yle.fi/artikel.php?id=95247


Nyhet: Svenska kyrkan inför homovigslar

Ruotsin kirkko rupeaa vihkimään myös homopareja.

***

Svenska dagbladet (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14835823.asp) och Dagens nyheter (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=629253) rapporterar 16.3.07, på basen av en TT-nyhet, att Svenska kyrkans ledning säger ja till att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan, på samma villkor som heterosexuella par.

- Vi är beredda att förrätta civilrättsligt giltigt partnerskap för homosexuella, säger Claes-Bertil Ytterberg, biskop i Västerås, till TT.
Ytterberg säger detta några dagar innan utredaren Hans Regner lägger fram sitt utredningsförslag om en ny äktenskapslagstiftning. Grundtankarna i förslaget är redan kända: alla par, heterosexuella och homosexuella, ska kunna gifta sig på lika villkor. Lagstiftningen blir alltså könsneutral. Kyrkan får behålla rätten att viga, men det blir upp till varje präst att söka vigselrätt. Svenska kyrkan säger nu alltså redan nu ja till förslaget, men med en reservation: begreppet "äktenskap" ska vara förbehållet heterosexuella.

Frågan om homosexuellas rätt att gifta sig i kyrkan är mycket laddad, både i Svenska kyrkan och andra samfund, och kommer att vålla debatt. Men det är viktigt att Svenska kyrkan har en tydlig hållning, menar Ytterberg, som talar för biskoparna och Kyrkostyrelsen. Svenska kyrkans hållning kommer att bli ifrågasatt både internt och externt.
- Men man kan vända på det och säga att det är viktigt att vissa kyrkor tar några steg före. Svenska kyrkan kan vara ekumeniskt viktig och ligga ett steg framför och visa vad som är möjliga vägar. Vi är först i det här sammanhanget, konstaterar han.
Svenska kyrkan har sju miljoner medlemmar och enligt Ytterberg finns det ingen annan kyrka av motsvarande storlek som har kommit fram till samma hållning i frågan. Andra inklusiva kyrkor har jag bloggat om tidigare.

Reaktionerna i bloggosfären är som väntat delade. Positivt reagerar bl.a. Karin Långström Vinge (http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2007/03/homosexuella-fr-gifta-sig-i-kyrkan.html) och bloggen Granskning Svenska kyrkan (http://granskningsvenskakyrkan.blogspot.com/2007/03/snart-fr-alla-gifta-sig-i-kyrkan.html). Marta Axner (http://martaaxner.blogspot.com/2007/03/kyrkan-tar-inte-steget-fullt-ut.html), Walentine Andersson (http://www.walentine.com/index.php/2007/03/17/kampen-ar-inte-slut-den-fortsatter-som-vanligt/) och bloggen Närabögenupplevelser (http://gaydaygayday.blogspot.com/2007/03/ett-ktenskap-helt-olika-fr-alla.html) ställer sig frågande till den segregerande terminologin, trots att de annars är glada. På knuff.se (http://knuff.se/u/1a3deb/517/n) finns länkar också till negativa reaktioner.


Tuulikki Koivunen Bylund

Tuulikki Koivunen Bylund (f. 1947 Åbo).
TM från ÅA, prästvigd (Svenska kyrkan) Lund 1971, TD Uppsala 1994, domprost i Uppsala från 1995.

***

Koivunen Bylund emigrerade till Sverige eftersom man på den tiden inte ville prästviga kvinnor i Finland. 2005 var hon kandidat i biskopsvalet i Åbo stift, men kom på femte plats i omröstningen. Hade hon vunnit skulle hon ha blivit Finlands första kvinnliga biskop.

Som domprost blev hon särskilt uppmärksammad då hon 1998 lät fotografen Elisabeth Ohlson Wallin ställa ut den kontroversiella fotosviten Ecce Homo i Uppsala domkyrka, vilket i efterhand sanktionerades av ärkebiskop K.G. Hammar. Detta ledde till en omfattande debatt i press och kyrkliga fora, liksom till att påven ställde in ärkebiskopens audiens i Vatikanen hösten 1998.

Kritiker hävdade att utställningens tänkta budskap var positivt, men att det för troende kristna mycket provocerande bildspråket i praktiken snarare underblåste motsättningar än överbryggade dem. Bland många kristna är det kontroversiellt att förknippa Jesus med fysisk sexualitet. Jesu egen sexualitet uttrycks dock inte explicit på fotografierna, även om en del tolkade in att han framställs som homosexuell, vilket bidrog till de negativa reaktioner som följde.

Bland dessa negativa reaktioner kan nämnas ett mordhot mot Koivunen Bylund. Domkyrkokansliet i Uppsala fick ett brev där hon uppmanas att återvända till Finland. I annat fall kan hon "vara viss om att tystas med ett välriktat nackskott".

Hon blev också anmäld till domkapitlet i Uppsala för sitt handlande, men frikändes. I en intervju gjord dagen efter frikännandet förklarar hon sin ståndpunkt:

"Som jag ser homosexualiteten, är det något som är inbyggt i den människans natur, och det går inte att skilja homosexualitet från den människans sanna, egna identitet. Sådant skiljande på den homosexuelle och homosexualiteten är nonsens. Jag tror att de flesta homosexuella uppfattar det [”älska den homosexuelle men hata homosexualitetens synd”] som ett väldigt kränkande yttrande. Och sådana yttranden finns tyvärr också inom Svenska kyrkan. [...]

Nu är inte jag en exeget, men även om Paulus skulle hänvisa till homosexualitet, ett ord som enligt exegeterna inte ens förekommer i grundtexten, så utgår vi inte heller från något enstaka ord i Bibeln när vi gör våra etiska avgöranden, utan vi måste ju sätta det i samband vad vi idag känner till om detta. Om det sedan gäller genteknologi, aborter eller krig eller vadsomhelst, så är det avgörande inte vad som råkar stå i något litet bibelord, utan man måste göra en helhetsbedömning! Och allt skall ju bedömas efter det största budet som Jesus hänvisar till, och det är ju kärleken!

Man ska befria folket från en bokstavstrogen bibelsyn. Man måste i sin bibeltolkning kunna sätta de här yttrandena i sina historiska sammanhang och kunna tolka hela Bibeln och inte rycka sådana här enskilda saker ur sitt sammanhang. Man måste lära folk att läsa Bibeln på ett nytt sätt. Det gäller kvinnor och homosexuella och alla andra grupper som Bibeln säger något fult och fruktansvärt om. Den lutherska bibeltolkningen ser ju den röda tråden genom hela Bibeln, frälsningshistoriskt, det är ju det som är huvudsaken. Inte om kaniner idisslar eller inte. Bibeln är ingen naturvetenskaplig avhandling eller någon regelbok i sexualetik rakt av bara så där."

[Länkar och källor på http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/03/tuulikki-koivunen-bylund.html ]


Nyhet: Nigeria antar strikt antihomolag

Parlamentet i Nigerias huvudstad Abuja genomförde den 14 februari en hearing om nya hårda lagar mot samkönade relationer och sexuella kontakter. Hearingen beskrivs som kaotisk och oron är nu stor att lagarna kommer att antas.

Vid en hearing i det nigerianska parlamentet under onsdagen deltog såväl förespråkare som motståndare till de nya antihomosexuella lagar som legat på parlamentets agenda sedan förra våren.
De föreslagna lagarna innehåller inte bara förbud mot sexuella kontakter och könsneutrala äktenskap. Möjligheten för HBT-personer att organisera sig, uttrycka sig och samlas skall straffbeläggas. Fängelsestraff på upp till ett år föreslås.

Källa: QX.se 15.2.07
http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4942

Redan tidigare är homosex förbjudet i hela Nigeria, och i de nordliga provinserna, där Sharia-lag tillämpas, blir homosexuella också i praktiken dömda till döden genom stening.


Veckans anekdot: Mammas och pappas

Antonia, två år, tycker om att smyga in i vårt sovrum, ta sin mors bibel från nattduksbordet och bläddra igenom den. Vi förstår inte riktigt varför, eftersom det inte finns några bilder i den, men i sig är det förstås trevligt och lovande.

En gång satt hon och bläddrade i bibeln när jag kom in i rummet. Hon såg på mig och konstaterade: “Mamma biibil” (mammas bibel). Hon funderade lite och började om: “Mamma biibil. Pappa snopp!”

Jag vet inte om jämförelsen är helt jämlik, förstås…


For in Christ ...

... and through Christ and because of Christ Christians have been given a revealed insight into God's nature and character. [...]
This understanding of God was vindicated for us in the life, death, and resurrection of Jesus, whom we acclaim as the Christ, God incarnate. Jesus the Christ thus becomes - in himself and in his teaching - the true hermeneutic, the key to the understanding of the Bible, and beyond the Bible to the understanding of the action of God throughout history. In other words, the Word of God incarnate in Jesus the Christ interprets for us the word of God in the Bible.

- Naim Ateek
from "Justice, and Only Justice: A Palestinian Theology of Liberation"

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/3cwrlp