Toisinaan törmää määrittelyihin, joiden ymmärrettävyys vaatii työtä. Tällä kertaa institutionalisoitumisesta sanotaan näin:
"Institutionalisoitumista tapahtuu aina kun on olemassa joidenkin toimijatyyppien välillä totunnaistuneiden toimintojen molemminpuolisia jaettuja tyypittelyjä."
Ymmärrän tuon (säälittävää kyllä) jollakin tasolla. Ei tuota oikeastaan voi selvemmin sanoa, jos sen haluaa tiiviisti esittää. Käyttäisin ehkä sanaa molemminpuolisesti, saattaisi selkeyttää vähän. Olettaen, että olen ymmärtänyt asian oikein :D
4 kommenttia
kesäpoika
14.10.2008 14:58
Oon tottunut pitämään itseäni jokseenkin lahjakkaana kielellisesti. Nyt täytyy sanoa, että tässä tuli raja. En tajua.
ToimijaTYYPPIEN ja jaettua TYYPITTELYÄ. Ei, mä en saa selkoa, mitä se on käytännössä ja miksi sanottu juuri näin.
En riitä, en ymmärrä. Allekirjoitan otsikkosi.
mopsi22
14.10.2008 17:08
Lienee tarkoittavan jotakin tämänkaltaista:
Tietyt ilmiöt muuttuvat instituutioiksi (institutionalisoituvat) vuorovaikutuksessa silloin, kun vuorovaikutuksen osapuolilla on molemmilla sama käsitys totunnaistuneesta toiminnasta (siis kumpikaan ei kyseenalaista toiminnan perustana olevia käsityksiä ja perusoletuksia).
Eli ko. vuorovaikutuksessa tapahtuva toiminta (oli se mitä tahansa) on muuttunut instituutioksi, kun se tarkoittaa kummallekin samoja asioita, joita ei kyseenalaisteta.
Onko joku fiksumpi parempaa mieltä? Tai tarkentavaa mieltä?
kesäpoika
15.10.2008 09:31
Niin.. mun ymmärrysvajavuuteni johtuu varmaan siitäkin, että mulle ei oo koskaan täsyin auennut instituution käsite, se on niitä sanpja, jotka tuntee ja joita käyttää, mutta joita ei oikein osaa selittää. Instituutiot on niitä sellasia juttuja, jotka on niinku tapana niin, että niistä tulee sellanen käsite. Joo, kyllä toi taisi olla se sama asia..
mopsi22
15.10.2008 11:03
Presidentti-instituutio esimerkkinä ehkäpä...
Presidentti-instituutio on olemassa ja saa merkityksensä vuorovaikutuksessa niin kauan, kuin vuorovaikuttajilla on sama käsitys instituutiosta. Kyse ei olisi instituutiosta, jos molemmat eivät sisällyttäisi jokseensakin samoja asioita presidentti-instituution kuuluviksi.
Instituution käsitteeseen sisältyy määritelmä siitä, että instituutio on jo "pysyväksi" muodostunut abstraktio, eli ko. instituutioon kuuluvia määritelmiä ei kyseenalaisteta, tai välttämättä edes tiedosteta. Tämä ei tietenkään tarkotia, etteikö instituutiota voisi kyseenalaistaa, mikä sekin tapahtuu vuorovaikutuksessa.