Keskustelun säännöt pätevät soveltuvin osin kaikkeen interaktiiviseen sisältöön Ranneliike.net -sivustolla: http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=help
preferrable reading for all users
(kuinka moni muuten syyllistyy siihen ok-napin läpyttelyyn kirjautuessaan mihin tahansa sivustoon? luetteko koskaan sääntöjä. oon ehkä friikki, mutta vähintään selaan pääkohdat läpi, neurootikko kun olen, wanna-get-it-right -tyyppi :)
nettikirjoittelu on, huolimatta siitä, että sitä nyt jo viitisentoista vuotta on ollut, vieläkin hieman harmaata aluetta, vaikka lainsäädäntö on jo käytännössä päässyt testattavaksi. kunnianloukkauslainsäädäntö pätee kuitenkin täällä samoin kuin se pätee oikeassakin elämässä.
aiheesta paaaljon tietoa sitä haluaville, vaikka wikistä aloittaisi.
tässä mielestäni ihan hyvä ajattelun lähtökohta: "Kunnianloukkauksen täyttymistä arvioitaessa ydinkysymys on yleensä, onko väite tai vihjaus ollut totta, vai onko se perätön. Lähtökohtaisesti oikean tiedon esittäminen ei ole kunnianloukkaus."
herää myös kysymys siitä, että jos julkisesti syytetään kunnianloukkauksesta ja se tehdään heppoisin perustein, niin onko se kenties herjaus?
itse siedän paljon paskaa, mutta jostain syystä olen erittäin arka syyttelylle. muistan koulumaailmassa olleeni vihainen opettajalle, jos tämä vahingossa erehtyi torumaan minua syyttä jostakin. eri tason syyttely saa, jos siinä viitataan Suomen lainsäädäntöön.
Mutta onneksi netti mahdollistaa tiedonhankinnan tietoa haluaville. Wiki näyttää tässäkin tarjoavan helpossa muodossa lainsäädännöstä tiiviin tulkinnan arkikielellä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kunnianloukkaus
yet again preferrable reading for all writers
3 kommenttia
Nermal
27.5.2009 16:37
Muistan nähneeni jossain sellaisen tulkinnan, ettei nimimerkin kunniaa voi loukata. Toisin sanoen, kunnianloukkaukseen voisi syyllistyä ainoastaan, jos asiaton viesti on kohdistettu nimeltä mainittuun henkilöön. Netissähän useimmiten kirjoitetaan kuitenkin nimimerkeillä. En kuitenkaan ole sataprosenttisen varma, onko tämä oikeuslaitoksen nykyisin käyttämä tulkinta.
mopsi22
27.5.2009 19:50
hmm, kiinnostava pointti, täytyypä konsultoida oikeusoppineita tämän tiimoilta. kuulostaa sangen järkevältä kyllä. itse en ole tuollaiseen törmänny kyllä missään, mutta enpä ole aiheesta sen suuremmin lukenutkaan.
Torontosta
28.5.2009 02:43
Silla ihmiset usein kirjoittelevat lehtiin nimimerkilla, se on turvallista. Sama netissa. kuinka moni uskaltaa chat tai blogata oikealla minellaan, vallankin gay sivuilla?