• mopsi22

opiskelustrategiat

Kyllä, olen sitä mieltä, että yossa pitäisi het alkuun olla jonkinasteista opastus/opetusta/vertaisjuttuja ihan organisoituna, mitä tulee erilaisiin opiskelu- ja lukustrategioihin.

Nyt vasta, viidennellä vuodella oon mäkin joutunut asiaa pohtii sen enempää, joskin sillee pienessä mittakaavassa vaan. Mä oon tavallaan hidas lukija (vaikka sekin kyllä kehittyy) ja oon aina lukenu koko kirjan sillee semihuolellisesti. Nyttemmin ku on kauheet pinot kirjoja, ku suorittaa vähän enemmän ku laskennallinen kohtuumäärää lukuvuodelle olis, o todennut et kaikkee ei ehi lukee, ainakaa kunnolla, ja ennen kaikkee, kaikkee ei TARVII lukee. Paljon on monissa kirjoissa semmosta höttöö, täytettä, esimerkkejä sun muita, jotka ohittamalla saattaa viidesosa teksitistä kadota, eikä sitä tarvii missää sillee. Osittai o varmaa sekin, että oma tietopohja on sen verran laaja, et näkee, mikä o turhaa ja mikä ei ja minkä osaa ja mitä ei osaa tai muista tms.

Mutta pitäis olla tarkemmin semmosta yossa, että miten kannattaa lähestyä 1500 sivun kirjapinoa, kuinka kauan sen opiskelu reealisesti vie, kuinka paljon voi omaksua päivässä/viikossa, miten unirytmit sun muut vaikuttavat, miten eri tavoin voi tekstiä käsitellä ja jäsentää ja purkaa ja koota ja tiivistää jne. Yksilöllisii kaikki noi em. mutta silti niihin vois uhrata aikaa. Tyhmää (ja kertoo opettajankoulutuksen puutteesta ja olemattomista pedagogisista taidoista yon sisällä; huippuosaaja tietyllä alalla ei tarkoita hyvää luennoitsijaa, valitettava tosiasia) ja lyhytnäköstä olettaa, että kaikki yohon päässeet omaisivat hyvät opiskelukäytännöt. Tosin, ulkoaluku on edelleenki se päämetodi monissa tiedekunnissa, joten...ei vaa oo rahaa siihen kontaktiopetuksee pienemmissä ryhmissä, joissa vois oikeesti käydä KESKUSTELUU eri aiheista, sillee, että sä oikeesti joudut vastakkain eri mielipiteiden kanssa ja joudut muodostaa siitä oppimastas asiasta jotain kokonaiskuvaa ja ennen kaikkea soveltaan sitä tietoa käytännön keskustelussa ja erilaiste esimerkkie yhteydes.

Summa summarum: yliopisto-opetus on heikkotasoista monin kohdin, kuten myös on opiskelijoiden valmiudet soveltaa ulkoa oppimaansa tietoa. Tehokkaammin vois olla. Ei sitä turhaan sanota, että työssä oppii sitten sen työn. Teoria hienoo, mutta sillä ei elä.

4 kommenttia

Nermal

24.1.2009 14:52

Onhan se totta, että tentit yliopistossakin voi monesti läpäistä ulkoluvun avulla. Mutta eihän se estä ketään opiskelemasta toisella tavoin tai muodostamasta niitä keskustelevia pienryhmiä vaikka kavereiden kesken. Oppimistavat tosin taitavat olla melko yksilöllisiä. Itselleni yliopistossa mainitsemasi kontaktiopetukset pienissä ryhmissä oli pahinta piinaa mitä tiedän. Olen aina oppinut kaikkein parhaiten lukemalla matskua, ottamalla itse selvää ja etsimälllä tietoa ja muodostamalla sitä kautta kuvaa päähäni. Luennoilla istumisen koin aina täydelliseksi ajanhukaksi, enkä ekan opiskeluvuoden jälkeen luennoilla juuri koskaan käynytkään.

Tosin en kyllä usko, että 1500 sivun materiaalia pystyy opettelemaan ulkolukuna. Kyllä siinä lukiessa on ihan pakko muodostaa niitä suurempia kaaria ja kokonaiskuvia, eikä tentissäkään voi (tai ainakaan pitäisi) ihan pikku juttuja kysellä noin laajasta matskusta.

mopsi22

24.1.2009 15:06

Niin, no, nykyisellään yo on kirjekurssilla suoritettavissa, karrikoiden. Ja kuten totesin, jokainen oppii yksilöllisesti.

Mielestäni kuitenkin yo voisi jollain tasolla ottaa myös vastuuta oppimisen tukemisesta. Mutta, on mitä on...kukin saa kyllä tässä maailmassa rämpiä eteenpäin ihan omin avuin, itsenäisesti.

Rokkihomo

25.1.2009 07:07

Opiskelu opiskelijaansa opettaa, kuten huomaat.
Ja omin avuin, joo. Jos et opi, ei se juuri ketään kiinnosta.

"yo voisi jollain tasolla ottaa myös vastuuta oppimisen tukemisesta"
Voi voi. Nyt taidat olla aivan hakoteillä.
Tietämäni mukaan koko opiskelu ja opiskelijat ovat lähinnä välttämätön tilastollinen paha siellä yo:ssa...
Miettivät vastuuta sitten jos valmistumisten määrä vähenee, koska silloin voisi mennä henkilökunnan omaankin nilkkaan.

Se on p*ska paikka, mutta mitäs mentiin.

mopsi22

25.1.2009 19:25

Yo on vähän, tuota, kaipaisi kehittämistä (joskaan ei siihen suuntaan, johon ollaan kehittämässä, tuotantolaitokseksi). Mutta toisaalta, nyt se on täynnä porsaanreikiä...monesti voi opiskella kunnolla jos haluaa, mutta läpi pääsee toisaalta kyllä helpostikin.

Millä tuulella sattuu olemaan. Onneksi on joitain harvoja hyviä lehtoreita tai proffia, jotka osaavat hommansa ja pystyvät navigoimaan byrokratiapaskassa. Toisinaan nautin opiskelusta. Lähinnä yleensä vituttaa laitoksen, no, törkee raskaus koneistossa. Kute sanottu, ite mentii :)