"Valtion ensi vuoden budjettiin on varattu nykyistä vähemmän varoja linja-autojen ostoliikennettä ja lipputukia varten."
lähde: http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id103547.html
Miten tämä korreloi valtiovallan kehoitusten kanssa käyttää julkista liikennettä? En käsitä, ja suoraan sanottuna tulin vihaiseksi uutisesta. Helvetin tekopyhää paskaa jauhaa, etteivät ihmiset käytä (kallista) julkista liikennettä, jos tehdään tällaisia päätöksiä vielä lisäksi. Ehkä vähän perusteeton tunnepitoinen reaktio minulta, mutta pystyykö joku antamaan minulle jonkinlaisen järkiargumentin uutisen mukaisten tukien leikkauksen puolesta?
3 kommenttia
Simsalabim Jim
6.10.2008 08:13
Julkisen liikenteen hinnat alkavat olla selvästi yksi syy, miksi ihmiset eivät käytä julkista liikennettä. Esimerkiksi meilläpäin 2,90 euroa taitaa olla minimitaksa, ja alle 3,20 euron ei pääse juuri minnekään. Esimerkiksi minulla matka kotoa kaupungin keskustaan (12 km) maksaisi edestakaisin n. 7 euroa. Omalla autolla edestakainen matka vie bensaa 2 euron edestä. Hinnan lisäksi toinen syy on vuorojen vähyys. Täällä monella linjalla bussi kulkee ainoastaan 1-4 kertaa päivässä ja vain koulupäivinä. Ei niin harvaan kulkevien vuorojen varaan voi jättää omaa asiointiliikennettään! Suunnitteilla olevat leikkaukset merkitsisivät monen tällaisen harvaan kulkevan linjan lopettamista kokonaan.
Mielestäni joukkoliikennealalla koko ansaintalogikka pitäisi pistää uuteen tarkasteluun. Toki on selvää ettei nykyisillä palkoilla ja dieselin hinnoilla muutama matkustaja pysty pitämään bussilinjaa hengissä. Ehkä sitä rahaa voisi hankkia jostain muualta. Voisivatko esimerkiksi valveutuneet yritykset tukea joukkoliikennetta?
Järkiargumentti leikkausten puolesta? Sellaista en pysty esittämään. Totean vain, että jollain ne varakkaiden perintöverojen kevennykset sun muut katetaan.
mopsi22
6.10.2008 09:54
Jotenkin paradoksaalista nostaa polttoaineiden verotusta ja sitten leikata tukia joukkoliikenteeltä ja samalla kehua veronkevennyksestä. Nykyinen hallitus kieltämättä tekee asioita ylipäätään, mutta kun teot tuntuvat olevan lähinnä toisiaan poissulkevia, toistensa hyödyt ulosmittaavia (ja tässä tapauksessa täytyy sanoa, että autoilevalta jopa ulosmitataan lisää rahaa valtion kassaan...).
Veronkevennykset ovat mukavia, mutta näkyvät tosiaan kunnolla vain niiden lompakoissa, jotka rahaa tienaavat. Opiskelija ei valtion tuella elä, eikä opintorahan korotuksesta ollut paskaakaan hyötyä, sillä monet tahot, yliopistosäätiöt mukaanlukien, nostivat vuokria/aterioiden yms. hintoja. Puhumattakaan yleisestä hintojen noususta. Täytyy sanoa, että tällaisten päätösten jälkeen en enää hyväksy veronkevennyksiä.
Totta on, että jostain sen rahan täytyy tulla. Ei sitä voi vain ottaa. Arvovalinnat tapahtuvat päätettässä mistä mihin raha siirtyy. Tässä tapauksessa täysin väärästä paikasta, ottaen huomioon valtioneuvoston läpinän siitä, että käyttäkää julkista, niin pelastetaan maailma...
martin
13.10.2008 13:10
Tyhmä kansamme ansaitsee tyhmän hallituksemme.