Deus semper maior!


Fredligt slut på diskussionen

Johan Lumme skriver i ett kommentarsvar på sin blogg (http://www.bloggen.fi/chydenius/):

"[...] Jag är inte livrädd för Kalle. Jag är bekymrad över förfallet i folkkyrkan när han får stå oemotsagd och inte blir avsatt. Nu hör jag till en annan kyrka och deltar inte i den interna debatten i FELK men jag har naturligtvis omsorg om Kristi kyrka i hela världen. [...]

"Jag tror att det nu är dags att ge upp all diskussion med Kalle. Han har blivit offentligt och privat tillrättavisad, han har fräckt och hånfullt visat att han ingenting ångrar, och nu skall han enligt Jesu anvisning betraktas som en hedning och publikan, en som står utanför all kristen gemenskap. Det är slut på diskussionen med honom nu och härmed."

Det passar mig fint; jag tror inte att en vidare diskussion är särskilt fruktbar. Tack ändå, Johan, för att du har strävat efter att avhålla dig från invektiv och personliga påhopp. Det är en uppfriskande omväxling mot vad vissa av dina åsiktsfränder har sysslat med.

*

Ett liten sakfel vill jag korrigera: Den kyrka jag tillhör och arbetar för heter på svenska "Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland". Johan använder förkortningen FELK (vilket jag har sett också andra göra), men den torde härstamma från beteckningen "Finlands evangelisk-lutherska kyrka", vilket är ett översättningslån från finskan, med finsk ordföljd.



Hurra för mig!

Den 14 oktober 1967 såg jag dagens ljus (fast egentligen först följande morgon, för jag föddes på kvällen, då det redan var mörkt). En snabb överslagsräkning ger därför vid handen att det är idag

*** jag fyller 40 år! ***

Hurra för mig!


Frågespalten XIX: Guds kön

I somras frågade en konfirmand varför man kallar Gud för "han". Jag svarade ungefär så här:

Gud har inget kön, så som vi människor har det. När Jesus vandrade här på jorden, var han ju människa och måste därför antingen vara man eller kvinna, men Gud, som är ande, har inget sådant tvång.

Det bästa vore att använda ett könsneutralt pronomen för att tala om Gud, såsom finskans "hän", men de neutrala pronomina som vi har i svenskan, "den" och "det", är också opersonliga, vilket gör att de inte heller beskriver Gud, som ju är personlig. Därför tvingar språket oss att välja antingen "han" eller "hon". De bilder som Bibeln använder för att beskriva Gud är till största delen manliga - kung, domare, far m.m. - men på några ställen talas det om Guds modershjärta och om Gud som en höna som vill samla sina kycklingar under vingarna.

Traditionellt har man använt maskulinum för att tala om Gud, men femininum är lika rätt - eller för den delen lika orätt.

Det bästa argumentet mot detta är att Gud måste vara en man, för annars skulle hon ju kallas Gudrun...




Ortodox Gemenskap

Man tänker sig ofta den ortodoxa kyrkan (eller egentligen "de ortodoxa kyrkorna") som konservativa och oförändrade sedan urminnes tid. Ett visst fog finns det för den tanken, men den är både en styrka och en svaghet.

Det intressanta är att den konservatism som ortodox teologi företräder inte är ett intellektuellt fasthållande vid vissa teser och texter, vilket vi i den "västra" kyrkan (alltså katoliker och protestanter) är vana vid. De ortodoxa kristna har en konservativ - bevarande - inställning till gudsförhållandet, gudstjänsten och medmänniskan snarare än till dogmer.

Därför är det kanske sist och slutligen inte överraskande att en oproportionerligt stor andel av dem som hör till Gemenskapsrörelsen har ortodox anknytning. Trots att bara en procent av Finlands befolkning hör till den ortodoxa kyrkan, är det betydligt flera än så som har skrivit under det nya ortodoxa Gemenskaps-uppropet.
http://tinyurl.com/2mw9tj

*

Detta anknyter till tidigare inlägg: http://tinyurl.com/3c2otb och http://tinyurl.com/2r5tzw



Regnbågsmässor på finska i Helsingfors

Regnbågsmässor firas i Helsingfors domkyrkas kapell (det högra tornet från Senatstorget sett) en gång i månaden, på lördagar kl. 17.00. Kontaktperson är pastor Jaana Partti från Kallion seurakunta. Datumen är följande:

Hösten 2007
27.10.
24.11.

Våren 2008
26.1.
23.2.
22.3.
26.4.
31.5.
27.6.

Detta som info.