Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2007.

Utskrivningar

Jag läste häromdagen på en konservativ blogg (och nu minns jag inte vilken) att bloggaren ifråga hade träffat folk som sade att de skriver ut sig ur kyrkan en masse om vi går in för att välsigna homosexuella partnerskap.
Jag har ingen orsak att betvivla att reaktionen i vissa kretsar blir sådan. Efter att den första “homointervjun” med mig publicerades i Hbl på första söndagen i advent för ett drygt år sedan, 27.11.05, fick den liknande reaktioner till stånd. Veckan efter att intervjun hade publicerats nämnde kyrkoherden i Borgå finska församling för mig att en person hade skrivit ut sig ur församlingen (och därmed ur kyrkan) med hänvisning just till intervjun med mig. Kyrkoherden själv var nog i min ringhörna.

Däremot tror jag att utskrivningar är oundvikliga oberoende vilket beslut kyrkomötet än fattar. Om vi går in för välsignelser, skriver de konservativa ut sig, om vi inte gör det, är det de liberala som gör det. Hur vi än vänder oss har vi rumpan bak, som det heter.

Sedan är frågan också hur mycket tyngd man skall ge åt utskrivningar. Visserligen är det tråkigt att folk inte har intresse av att stanna kvar i den kyrkliga gemenskapen, men ett högt medlemsantal kan inte vara ett självändamål. Många medlemmar ger större inkomster som kan användas till goda ändamål, vilket förstås är bra, men vi får inte se kyrkans medlemmar som något slags betalautomater. Kyrkans medlemmar är myndiga människor (i den mån de är myndiga, förstås) som är fullt kapabla att fatta sina egna beslut i frågor som berör dem själva. Om de besluter att det inte är i deras intresse att förbli medlemmar i kyrkan, så får vi förstås respektera det.

Jag kan som en parentes säga, att om kyrkoskatten är den enda orsaken till att man vill skriva ut sig, så finns det andra åtgärder som man kan ta till. Om privatekonomin är åt skogen, kan man nämligen anhålla om befrielse från kyrkoskatt utan att skriva ut sig. Alltför mycket reklam gör vi inte för denna möjlighet, men det är kanske förståeligt …

Förväntade växlingar i medlemsantalet kan och får alltså inte vara någon avgörande faktor när vi fattar beslut som handlar om vårt förhållande till våra medlemmar och till vår gudagivna uppgift att leva ut sanning och kärlek.



Anti

En välkänd (ökänd?) fundamentalistisk bloggare hedrar mig genom att börja på något han kallar “Anti-hbt-bibeln”, där han skall komma med motargument mot min “Hbt-bibel”. Att hans namnval är olämpligt och missvisande är han själv också medveten om. Han tänker komma med anti-”Hbt-bibeln”, inte med “anti-hbt”-bibeln, om ni förstår hur jag menar. Sedan är det en annan sak att dessa två ofta sammanfaller.

Jag följer med intresse med hans skriverier. Jag tänker inte ge mig in på regelrätt debatt, men det ska bli spännande att se vilka motargument han kommer med, och om där är något jag inte har hört förr. Eventuellt kan jag inspireras till något eget blogginlägg om saken eller till en precisering eller revidering av min Hbt-bibel - men det får vi se sedan.

Vem bloggaren är? Nåmen hörni, lite får ni väl ta reda på själva också…

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/09/hbt-bibeln-inledning-och-lnkar.html

[Uppdatering 1: Tor Billgren hittade honom tydligen. Tor ställer några intressanta frågor, och också hans kommentatorer kommer med synpunkter värda att läsas. http://antigayretorik.blogspot.com/2007/02/ny-blogg-om-den-mystiska-homosexuella.html ]

[Uppdatering 2: Han hedrar mig riktigt grundligt, märker jag nu. I bloggprofilen skriver han:
*Delvis skall denna blogg fungera som en frikyrklig och evangelikal motvikt till den liberale och lutherske "bloggprästen Kalle".*
Vilket som enligt hans mening är värre (liberal eller luthersk) kan man kanske fråga sig...]



Nyhet: Schmeling dömd

Pastor Bradley Schmeling är präst inom ELCA (http://www.elca.org/), den största lutherska kyrkan i USA med 4,9 miljoner medlemmar. Han verkar som kyrkoherde i S:t John’s Lutheran Church (350 medlemmar) i Atlanta, Georgia sedan år 2000. Schmeling är homosexuell, och när han meddelade sin biskop Ronald Warren att han hade hittat en livspartner, beordrade biskopen honom att avgå. Då Schmeling vägrade, tog biskopen till disciplinära åtgärder. En kommitté inom ELCA tillsattes för att bedöma fallet. Detta bloggade jag om både i augusti (http://karlafhallstrom.blogspot.com/2006/08/nyhet-homosexuell-pastor-vgrar-avg.html) och i januari (http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/01/nyhet-schmeling-infr-rtta.html).

Nu har kommittén kommit med sitt utlåtande - eller kanske “dom” vore ett bättre ord - som går ut på att de nuvarande reglerna inom ELCA är entydiga: Prästerna bör leva i äktenskap eller i celibat, oberoende av sin sexuella läggning. Eftersom Schmeling inte kan gifta sig med sin partner, bör han leva i celibat eller avgå från sin tjänst och från prästämbetet senast den 15 augusti. Detta var väl väntat.

Det som inte var lika väntat var att kommittén också konstaterade att om regeln mot homosexuella präster skulle ändras, vore kommittén s.g.s. enhälligt av den åsikten att Schmelings beteende är helt i enlighet med hans ämbete. Kommittén föreslår dessutom att sagda regel de facto borde ändras, homosexuella präster tillåtas att leva i “livslånga partnerskap” och sådana som har avkragats p.g.a. denna regel skulle återinsättas i sina ämbeten.

Senast ELCA:s synod (som motsvarar vårt kyrkomöte) röstade om saken år 2005, nådde man inte upp till den behövliga två tredjedels majoriteten, men ärendet kommer antagligen upp vid synoden den 6-12 augusti 2007, alltså några dagar före Schmelings tidsfrist går ut. Om regeländringen då går igenom, kan Schmeling antagligen stanna utan repressalier.

Till saken hör att Schmelings församling mycket starkt har slutit upp bakom honom. Det förefaller som om de skulle vilja behålla Schmeling som sin pastor, även om det skulle betyda att församlingen måste utträda ur ELCA. Alla hoppas dock att så inte skall ske.

Källor:
Washington Post http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/02/16/AR2007021601470.html
365gay http://www.365gay.com/Newscon07/02/021607pastor.htm
Pam’s Coffee Blend http://www.pamshouseblend.com/showDiary.do;jsessionid=42C52382793F25A9BC575568BA742660?diaryId=791


Lagercrantz: Vila

Den gamle mannen är död,
och hans lilla dotterdotter
sover också hon
under de höga almarna.
Skuggan faller från kyrkan
och svarthättan sjunger.
Flickan, som var rädd för livet,
vilar trygg
vid sidan av den gamle,
som inte fruktade döden.

Olof Lagercrantz, ur "Den enda sommaren" (1937)


Katolska avhoppare som förblir katoliker

Många medlemmar av den romersk-katolska kyrkan lämnar kyrkans gemenskap i protest mot dess inställning till t.ex. preventivmedel, abort, skilsmässa, prästerligt celibat och homosexualitet. En del av dem vill fortsätta att praktisera sin katolska kristna tro, och bildar därför egna gudstjänstgemenskaper eller rent av kyrkor. Detta rapporterar Washington Post 20.1.06: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/01/19/AR2007011901386.html

Av dessa självständiga katolska kyrkor finns det många med snarlika namn, särskilt (naturligtvis?) i USA. Några exempel värda att bekanta sig lite med:
The Evangelical Catholic Church http://www.evangelicalcatholicchurch.org/
Independent Catholic Churches International http://www.independentcatholics.org/
The Association of Congregational Catholic Churches http://congregationalcatholicchurch.org/
The American Catholic Church in the United States http://accus.us/
the Catholic Apostolic Church of Antioch — Malabar Rite http://www.churchofantioch.org/index.html
The Orthodox-Catholic Church of America http://www.orthodoxcatholicchurch.org/index.html
The Reformed Catholic Church http://www.reformedcatholicchurch.org/index2.htm
International Conference of Independent Catholic Communities http://www.reformedcatholicchurch.org/icicc.htm

Flera hittar du här: http://www.concentric.net/~Cosmas/independent_catholic_churc.htm

Intressant - och på sitt sätt beklagligt!


Homovälsignelse i Skottland?

The Church of Scotland faces widespread division after a minister announced she would use her church to bless same-sex civil partnerships.

Aberdeenshire minister the Rev Kim Cran will risk the possibility of disciplinary action in order to bless four homosexual couples.

***

En skotsk presbyteriansk pastor, Kim Cran, har blivit tillfrågad av fyra homosexuella par om hon vill välsigna deras partnerskap, och det ställer hon upp på. “Jag tror på en öppen och inklusiv kyrka som inte visar bort folk,” säger hon, och har bokat fyra datum för välsignelserna senare i år.

Hon kan dock råka ut för disciplinära åtgärder genom sitt handlande. Den skotska kyrkan (“the Kirk”) röstade i fjol ner en deklaration som skulle ha tillåtit prästerskapet att förrätta detta slag av välsignelser utan att bli bestraffade för det.

Den konservativa falangen inom the Kirk varnar för att detta kan bli en kyrkosplittrande fråga.

PinkNews 12.2.06. http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-3686.html


Kristendomsfientliga länder

Both gays and Christians are persecuted in some countries. The Christian organization Open Doors reports on the top ten countries in which Christians are persecuted. Or should that be "bottom ten"?
http://tinyurl.com/294hog

***

Tidningen Dagen rapporterar följande (http://tinyurl.com/2hwahq):

Nordkorea toppar för femte året i rad den kristna organisationen Open Doors lista över kristendomsfientliga länder. Saudiarabien skuggar tätt i den föga hedervärda tabellen.

Enligt Open Doors sitter det i dag mellan 50 000 och 70 000 kristna i Nordkoreas fängelseläger, varav många utsatts för tortyr. Situationen förvärrades under 2006 i förhållande till året dessförinnan. I takt med att Nordkorea allt mer öppet visat sina kärnvapenambitioner, har omvärlden ökat pressen på Kim Jong-Ils regim. Det har i sin tur lett till att det inhemska trycket på de kristna blivit hårdare, eftersom de ses som ett hot mot den inre stabiliteten, skriver Open Doors i rapporten.

Saudiarabiens andraplats på listan är nog heller ingen överraskning. Landet saknar helt enkelt religionsfrihet. Det är belagt med dödsstraff för en muslim att byta religion, och kristna gästarbetare från exempelvis Filippinerna och Östafrika kan inte ens samlas riskfritt i hemmen för att be.
I tre länder noterades en förbättring: Marocko, Indonesien och Nepal. I det sistnämnda fallet har landet övergivit sin status som hinduiskt kungadöme, efter en ändring i grundlagen i samband med fredsprocessen.

Både Uzbekistan och Eritrea nämns som exempel på länder som sett förtrycket öka under perioden. I det förstnämnda landet har situationen stadigt förvärrats sedan maj 2005, då oroligheter i Andizjan fick polisen att skjuta ihjäl det som enligt ögonvittnen var flera hundra människor, men som myndigheterna anger till 180.
I Eritrea sitter enligt Open Doors runt 2 000 kristna inlåsta i fängelser, militärläger och polisstationer över hela landet.

Listans tio-i-topp ser ut så här:
*Nordkorea
*Saudiarabien
*Iran
*Somalia
*Maldiverna
*Jemen
*Bhutan
*Vietnam
*Laos
*Afghanistan

http://tinyurl.com/294hog


Priest Quits In Gay Protest

A Roman Catholic priest who frequently clashed with Phoenix (Arizona) Bishop Thomas J. Olmsted over the role of gays in the church has left the priesthood. The Rev. Chris Carpenter, a leader in the Phoenix Diocese's ministry to gay and lesbian Catholics, had been on a yearlong leave of absence.

His disagreements with Olmsted date back to 2004 when he and eight other priests signed a letter called the Phoenix Declaration, which affirmed the right of LGBT people to fully participate in the Catholic Church. Olmsted ordered the priests to remove their signatures. Carpenter becomes the seventh signatory to the document to leave the priesthood.

"The enforcement of church doctrine and liturgical practice are taking a step backward to the pre-Vatican II era," Carpenter said in a statement. "From now on, I won't formally identify myself as a priest or as 'Father' or dress as one."

See full report on 365gay (http://tinyurl.com/2te2cd) and comments on Pam’s House Blend (http://tinyurl.com/2tjhu7).