Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset helmikuulta 2007.

Fröding: Lelle Karl-Johan

“Lelle Karl-Johan
han skall ni tro, han
brås allt på mej och är from som ett lamm,
klok är han även,
snyter sig i näven
redan som far sin, Karl-Johan, kom fram!

Se, hur han bockar sig,
se, hur det lockar sig
vänt över skulten på lelle Karl-Johan,
jojo, må tro, han
vet allt att vara med folk minsann,
bibliskan kan han
mest som en annan
prost eller präst eller klockare kan.

Säj mej, Karl-Johan, vad lovade Mosen
- tork dej om nosen -
Israels barn, som han förde ur Gosen,
om en vill hedra sin far och mor?

Nu skall ni höra, att lelle Karl-Johan
allt blir en präst, när Karl-Johan blir stor,”
- sade och smekte sin lelle Karl-Johan
mor till Karl-Johan,
men tänk, vill ni tro, han
svor
sturigt och lett: “Jag gir jäkel i mor!”

Gustaf Fröding, ur "Stänk och flikar" (1896)


Kina: Wu Guilan

Die 50-jährige chinesische Missionarin Wu Guilan wurde am 27. Juli in der Inneren Mongolei verhaftet und nach Informationen der Organisation „China Aid Association“ (Hilfsvereinigung China) am 5. August zu einjähriger Haft in einem Arbeitslager verurteilt.
Die Behörden werfen ihr vor, „Häresien um einen Kult“ verbreitet zu haben. Sie habe die Meinung vertreten, das mongolische Volk solle „den einen himmlischen König anbeten“, statt – wie in der Mongolei verbreitet – Dschingis Khan wie einen Gott zu verehren.

***

Den tyska evangeliska nyhetsbyrån idea har varje månad en “Gefangener des Monats”, någon som har råkat illa ut för att den är kristen. På hemsidan finns en pdf-fil med ett brev som man kan skicka till de styrande i det aktuella landet.

I oktober 2006 uppmärksammades den kinesiska missionären Wu Guilan i Inre Mongoliet. Hon arresterades den 27 juli för att hon hade försökt sprida det kristna budskapet och för att hon hörde till en huskyrka. Den 5 augusti dömdes hon till ett år i arbetsläger.

http://tinyurl.com/38ru5v


Laestadianismen - pro eller contra?

Tämän päivän Vasabladetissa julkistettiin lestadiolaisuuteen kriittisesti suhtautunut kolumni, josta otteita alla. Itselläni ei ole hirveästi henkilökohtaista kokemusta lestadiolaisuudesta, kska olen toiminut sen ydinalueen ulkopuolella. Jonkin verran olen tietysti tutustunut liikkeeseen, mutta kauempaa.

Haluaako joku kommentoida asiaa tai kolumnia? Jos haluaa tehdä sen nimettömämmin, voi mennä toiseen blogiini (http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/02/laestadianismen-pro-eller-contra.html) kommentoimaan nimimerkillä.

***

Jag fick mig tillsänd en kolumn med rubriken Nycklarna till himmelriket, som är skriven av Mikael Sjövall, informatör på Greenpeace, och publicerad i dagens Vbl. Några utdrag:

"Lars Levi Laestadius fundamentalistiska väckelserörelse kommer lätt undan i den journalistiska granskningen av maktmissbruk och orättvisor. Laestadianismens ljusskygga sida är tabubelagd och överslätad. Då danska flaggor brinner i Kairos förstäder eller katolska fundamentalister bombar abortkliniker i USA, är det ingen som återkopplar till den finska verkligheten i det österbottniska bibelbältet. Det subtila och strukturella våldet säljer inte. Eller så är man rädd för vassa mothugg i det trånga rummet på små orter där rörelsen utövar sin makt.

Ändå har forskare dokumenterat laestadianismens mörka sida i ett flertal vetenskapliga rapporter. Psykologer, samhälls- och religionsvetare beskriver hur laestadianerna förtrycker kvinnor, underblåser gubbväldet, mobbar oliktänkare och demoniserar dem som bryter sig ut ur rörelsens järnhårda grepp. Trots medicinska råd från gynekologer, barnmorskor och allehanda läkare, tvingas många laestadianska kvinnor in i barnafödandets ändlösa tunnel med stora barnaskaror och upprepade graviditeter, som förvållar fysiska skador och hälsorisker. […]

Den finländska föreningen Uskontojen uhrien tuki uppger per telefon att laestadianismen håller föreningen sysselsatt. Det råder en jämn tillströmning av laestadianska offer till föreningens samtalsterapi och stödgrupper. Utöver laestadianismen är det bland andra Jehovas vittnen och mormonerna som tenderar att trakassera och förfölja sina tidigare trosbröder och -systrar. Den gemensamma nämnaren för dessa sällskap är den fasta övertygelsen om att de rättrogna innehar nycklarna till himmelriket. Den som fumlar bort nycklarna är dömd till undergång och evig förtappelse. Nu är ju laestadianerna oftast rätt så laglydiga och auktoritetstrogna människor, vilket säkert lägger band på myndigheternas vilja att utforska den psykiska terror som utspelar sig bakom den saktmodiga fasaden. Även den evangelisk-lutherska kyrkan verkar behandla laestadianerna med silkesvantar. Rädslan för en splittrad kyrka väger tyngre än omsorgen om dem som blir illa behandlade i Jesus Kristus namn. […]

Laestadianismen är i många avseenden en maktfaktor att räkna med i flera österbottniska kommuner. Den som vill hålla sig på god fot med presumtiva arbetsgivare på orten, gör säkert rätt i att ligga lågt och inte stöta sig med dem som smider de himmelska nycklarna. Man vet ju aldrig när porten till paradiset slår igen för evigt."

Jag har själv rätt få personliga erfarenheter av laestadianismen. Den är inte särskilt stor i de områden i mellersta och östra Nyland där jag huvudsakligen har verkat. Ändå är det inte första gången som jag hör sådana här tongångar.

Är det någon som vill kommentera? Anonymitet tillåts som vanligt inte, men annars är det fritt fram.


Olen harhaoppinen!

Kotimaa-lehdestä löytyy harhaoppitesti. "Testin tarkoitus on havainnollistaa sitä, että harhaoppi kaikessa todellisuudessaan ei kuitenkaan ole mitenkään yksinkertaisesti määriteltävä, tai muutenkaan helppo asia. Mikä tahansa erimielisyys, näkemysero, erilainen opetus tai tulkinta ei myöskään merkitse sitä, että joku on harhaoppinen."
http://tinyurl.com/2j9y45

Onneksi testi on leikkimielinen. Minä en nimittäin saanut täysiä pisteitä oikeaoppisuudesta! Pistemäärääni en tiedä, mutta minulle sanottiin:
"Olet melko monessa asiassa kirkon opin kannalla, mutta voisit ehkä vähän vilkaista Katekismusta."

Ei kai se haittaakaan tee - mutta luenhan minä sitä aika tiheään muutenkin…


Veckans anekdot: Saklig förfrågan

Min kusin Anna-Lena besökte oss en gång när Joakim var sådär tre år gammal. De tyckte bra om varandra, och när kvällen kom lovade Anna-Lena läsa för pojken, bara hon hade varit på WC.

Medan hon var på väg mot sagda inrättning, ropade pojken efter henne: "Ska du kissa eller kacka eller båda?" Anna-Lena informerade honom sakligt om sina avsikter, men hans far tog sig för pannan...



Kp-skörden denna vecka

Dagens nummer av Kyrkpressen (6/07) innehöll ett par insändare om homosexualitet och välsignelse av partnerskap. De kom från vardera hållet, vilket ju var intressant.

Pastor Ulf Emeleus, en av de mest svartvita "ingenjörsteologer" (som applicerar ingenjörens tekniska “on-off”-tänkande också på sitt religiösa tänkande) som jag känner, uttalar sig naturligtvis ytterst negativt om homosexualitet med de vanliga argumenten - det är mot naturen, Gud fördömer etc. - och med slutklämmen “Präster missbrukar och sviker sin kallelse att tjäna Gud genom att välsigna dessa partnerskap, som Gud fördömer.” OK, klara besked. Tack för det.

Rauno Aho från Helsingfors anfaller tanken om att homosexualitet skulle vara onormalt genom att jämföra med vänsterhänthet, rödhårighet, extrem mängd av eller brist på intelligens och stark gudstro, vilka också alla är onormala. “Men normalitet är ett värde i sig endast i ett samhälle som stöter ut alla avvikande.” Bra sagt!
Ahos slutkläm förstår jag dock inte riktigt: “För övrigt är det väl så att det senast in extremis framstår som nödvändigt att lägga av en sexuell inriktning som hör den pubertala självförälskelsen till.” Öh? Är det homosexualiteten han menar, eller något annat? Det blir oklart för mig.

Kankkonens skriverier förbigår jag helst med tystnad.


Ännu en dk-anmälan

I december skrev jag ett par inlägg om Markku Suokonautio, som blev utrökt från sitt jobb som tf khde i Uurainen och anmäld till Lappo domkapitel som ett led i utrökningen. Han flyttade sedan till Kuopio stift, där stiftsledningen åtminstone är mer vidsynt än i Lappo.
Nu är den gode Markku i spalterna igen. I samband med S:t Henriksdagen höll han en predikan i Lapinlax kyrka utklädd till Lalli, komplett med yxa och allt (HS 22.1.07 http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kuopion+piispa+hyv%C3%A4ksyy+alaisensa+kirvessaarnan/113522449186).Biskop Wille Riekkinen har inget emot att man använder redskap för att illustrera en predikan eller att man predikar annanstansifrån än från predikstolen. Predikans innehåll är det viktiga. http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Papin+saarna-asu+on+kirkossa+vapaa/1135224498639

På grund av denna predikan och att Suokonautio i en TV-intervju sade att välsignelse av samkönade par så fort som möjligt bör tillåtas i kyrkan, har han blivit anmäld för Kuopio domkapitel, rapporterar Kotimaa 6.2.07. http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=1420&Itemid=38

Det här blir ju löjligt! Det underminerar domkapitlens auktoritet och hela kyrkans möjligheter att ta ställning i aktuella frågor! Tror faktiskt de som kommer med anmälningar av detta slag att de verkligen ska kunna uppnå något positivt? Den enda effekten kommer att bli att folk i allt högre grad tar avstånd från en kyrka som tvingas syssla med fånigheter av detta slag.

Stå på dig, Markku! Det är inte skoj att bli anmäld, men det hela faller på sin egen orimlighet. Du har inget att frukta.


Gay news from the Baltic countries

* Latvian human rights boss: Gays don’t deserve rights
(PinkNews & 365gay 5.12.06) His appointment was controversial, and now gay groups seem to have been proven right after the head of Latvia’s human rights committee told a press conference that the gay community should not be given equal rights to heterosexuals.
Janis Smits told a press conference this week that gay people are not a legitimate minority and should “recover normal sexual orientation.”

Smits' election to head the human rights committee is seen as a stinging rebuke of President Vaira Vike-Freiberga over her support of LGBT rights.
In Parliament earlier this year he led the attack on labor legislation to include protections for gay and lesbian workers. In a speech to lawmakers he called the bill "the legalization of sexual perversions".
In June he rushed through amendments to the bill overhauling labor law in Latvia to strip out the gay inclusion.
The vote made Latvia the only EU member state without legislation specifically outlawing discrimination at work and in housing on the grounds of sexual orientation.
When the measure arrived on President Vaira Vike-Freiberga’s desk she refused to sign it and sent it back to Parliament with a terse message that sexuality needs to be listed alongside discrimination based on race, gender, age, disability, religious or political beliefs.
Sexuality was inserted back into the bill and it narrowly passed. The president then signed it into law.
But since then right-of-center parties have sought vengeance.

As a European Union member state, Latvia is expected to protect its LGBT citizens from discrimination.
Michael Cashman, President of the European Parliament’s Intergroup on Gay and Lesbian Rights, said: "Mr. Janis Smits has been a vocal opponent to universal human rights, advocating a world in which gays, lesbians, bisexuals, and transgender peoples have no rights to protection, no rights to exist.
"It is our common duty, as politicians, to ensure that we do not make grave errors of judgement by selecting individuals who are ill suited to take charge of such crucial dossiers."
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-3177.html
http://www.365gay.com/Newscon06/12/120406latvia.htm

* Estonian gay activist to stand for parliament
(PinkNews 6.12.06) One of Estonia’s most prominent gay men has announced that he is to run for a seat in the country’s parliament in next year’s general election.
Andi Ravalepik told Eesti Paevaleht newspaper that he will be contesting a seat in the 101-member Riigikogu in the March 2007 general election.
The 27-year-old, who runs a gay and lesbian information centre in the capital, Tallinn, is joining the minority Social Democratic party ticket.
Two if the parties who form the current coalition government have said they would "tolerate" same sex marriage, while the Social Democrats are actively campaigning for the extension of marital rights to gay couples.
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-3190.html


Pastor Huovinen frikänd!

Helsingin tuomiokapituli on vapauttanut pastori Leena Huovinen syytteistä. http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/tiedotteet/hiippakuntatiedotteet/?num=14180

***

För några veckor sedan bloggade jag om pastor Leena Huovinen, som har blivit anmäld till Helsingfors domkapitel för att enligt uppgift ha välsignat ett registrerat partnerskap. http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/01/dk-anmlan-ocks-i-helsingfors.html

Idag avgjorde domkapitlet ärendet, och i sitt beslut frikände de henne fullkomligt. http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/tiedotteet/hiippakuntatiedotteet/?num=14180

Det är glädjande, men inte särskilt överraskande. Det Huovinen har gjort var inte en offentlig förrättning av en välsignelse av partnerskap - något som inte vore möjligt enligt kyrkans nuvarande regler - utan en privat förbön för två människor. Att reglerna f.n. är i jäsningstillstånd är förstås irrelevant, eftersom hennes handling skedde redan tidigare.

Något direkt prejudikat är detta inte i förhållande till den klagan som Borgå domkapitel har att ta ställning till. Däremot är det nog en indikator på vilken trenden i kyrkan är för tillfället. De konservativa försöker med näbbar och klor slåss för sin åsikt, och när de inte når sitt mål genom diskussion, tar de till juridiskt trixande. Först blev ärkebiskop John Vikström anmäld, sedan biskop Wille Riekkinen och så pastorerna Leena Huovinen, Tomas Ray och Karl af Hällström. Vem är härnäst, månne?

Gör de detta för att folk inte skall våga bekänna färg? Det kunde vara en möjlig förklaring. De vill inte att allmänheten skall märka hur få de egentligen är, för då skulle deras högljuddhet lättare sättas i perspektiv…