Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.

Läst: Hjärtats hus

Erik Vikström: Hjärtats hus. En meditativ vandring genom biskopsgården i Borgå. Församlingsförbundets förlag, Helsingfors 1998. 96 s.

*

Biskop Erik Vikström har i anledning av Borgå stifts 75-årsjubileum 1.12.1998 skrivit en ”meditativ presentation av biskopsgården i Borgå”, som han uttrycker det i förordet. Domkapitelsbyggnaden från 1758-59 blev presenterad redan till stiftets 60-årsjubileum 1983 i boken ”Huset vid Kungsvägen”, skriven bl.a. av domkapitlets långvarige lagfarne assessor Gunnar Träskman. Att domkapitlet är så mycket äldre än stiftet beror på att det nuvarande Borgå stift, ”det svenska stiftet”, inte är det första stift som har sitt säte i Borgå. Också det gamla ”östra stiftet”, som har haft säte bl.a. i Viborg men nu befinner sig i Tammerfors, har under en längre tid befunnit sig i Borgå.

Till skillnad från domkapitelsbyggnaden, som också har inhyst bl.a. gymnasiet, är den 1927 invigda biskopsgården, Domus cordis, byggd speciellt för sitt ändamål. Det syns på många detaljer i inredningen, som exempelvis den glasmålning av Lennart Segerstråle som befinner sig i hallen. Dessa olika detaljer presenterar biskop Erik naturligtvis. Samtidigt är det viktigaste i boken ”Hjärtats hus” inte biskopsgården i sig, trots att boken har fått namn efter huset. Det viktiga i boken är de olika delar som utgör ett hem, och där biskopsgården bara får verka som exempel.

Biskop Erik ger oss i sina meditationer tankar om hur ett kristet hem kunde vara. Han stannar vid dörren, fönstren, konstverken och måltidsgemenskapen, han talar om djuren i hemmet och om trädgården och dess vårdträd – eller rättare sagt är dessa yttre betingelser hans utgångspunkt för att tala till oss och med oss om de djupare andliga frågor som är så viktiga både för honom och för oss.

”Hjärtats hus” är inte en historik över biskopsgården på det sätt som ”Huset vid Kungsvägen” var det. Den nu föreliggande boken kan närmast karakteriseras som en andaktsbok att tränga in i och meditera över. Detta biskop Eriks fjärde herdabrev avspeglar sin författares personlighet. Han är en from man som med värme och närhet talar om sin Frälsare och om den påverkan som denne kan ha på vårt vardagliga liv. Biskopen förlorar sig inte i tomma fraser, utan det han säger är personligt och självupplevt.

Hur mycket som är möjligt att omsätta i det egna livet måste däremot var och en själv ta ställning till.

***

Denna recension publicerades i Teologisk Tidskrift 4/99.



Samarbetsvägrarna vädjar till JO

I senaste nummer av Kyrkpressen (44/07, 1.11.07) ingick på s. 7 en artikel med rubriken JO ombeds granska lagligheten. Nyheten är att vicehäradshövding Jyrki Anttinen har lämnat in en klagan till justitieombudsmannen, där denne ombeds granska biskopsmötets beslut om en skärpt inställning till samarbetsvägrande kvinnoprästmotståndare (jag har tagit upp frågeställningen bl.a. 30.3.07, 1.4.07, 26.4.07, 8.5.07 och 14.5.07). Enligt Anttinen strider beslutet nämligen mot grundlagen. Dessutom vill han att kyrkan, biskopsmötet och domkapitlen skall tilldelas anmärkningar.

Det blir intressant att se om JO tar upp frågan och i så fall vilket beslutet blir.

En som kommenterar denna artikel är prästen och familjerådgivaren Jan-Erik Nyberg i det första inlägget på sin nyöppnade blogg. Rubriken är Kvinnoprästmotståndarnas räddare anländer.

Välkommen i bloggosfären, Nanne!

Se länkar på http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/11/samarbetsvgrarna-vdjar-till-jo.html


Germund länkar

Germund Andersson, som bloggar på Germunds Blog, kommer med ett par varma hänvisningar till mina bloggar. Och det är ju trevligt.

I inlägget Har Gud humor? (17.10.07) skriver han

* Karin Långström Vinge och den finske språkekvilibristen Karl af Hällström (skriver flytande på minst fem språk), är två präster med enormt stor betydelse för den moderna kristendomen. De når tillsammans flera hundra religionsintresserade människor varje dag med sina kloka budskap. *

I inlägget Homosexuella och religionerna (1.11.07) länkar han till Hbt-bibeln med orden

* Den unge finske prästen Karl af Hällström har gjort en förträfflig sammanställning av de texter i Bibeln som svartrockarna och deras anhängare använder för att döma sina medmänniskor som syndare. *

Naturligtvis skorrar hans användning av ordet "finsk" med hänvisning till mig som är finländsk och finlandssvensk, men rikssvenskarna har ju alltid svårt med det där. Man får ta det som det är meningen, och meningen är varm.

Och att jag inte är "finsk" märks också av att jag själv skriver detta inlägg - trots den starka tendens till falsk ödmjukhet som råder i vårt land.

Så väldigt ung är jag väl ändå inte längre ... men förstås nästan ett kvartssekel yngre än Germund, och det är väl det som räknas - ur hans synvinkel!

Tack, Germund, för länkarna! Jag känner mig lite ödmjuk och generad - men det är ändå en trevlig känsla!

http://germundandersson.blogspot.com/känsla!

Uppdatering: Nu har Germund korrigerat min etnicitet i inläggen. Misstag sker, och det är inte så farligt, bara man kan rätta till dem. Tack!


Jesus' approach

Jesus' approach is always fresh, surprising, new, and unexpected. Consequently, it always provoked a direct reaction....
He shattered firmly formed convictions and beliefs. He often used nonreligious language, avoiding the religious language of his contemporaries, a language that had been used so long, and so often by so many people, that it had lost its meaning almost completely. He continually used examples from everyday life to express himself.

- Joseph G. Donders

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/2fef5m



Veckans anekdot: Extrema förhållanden

Jag fullgjorde min värnplikt inom fältartilleriet och avancerade småningom till pjäschef med graden undersergeant. Efter ett par repövningar blev jag befordrad till sergeant - men är nu befriad från militärtjänst under fredstid av hälsoskäl. Dessutom är jag väl för gammal.

Fältartilleriet hade - åtminstone på den tiden (1986-87) - tre nationella läger per år på Rovajärvi skjutområde vid polcirkeln, på gränsen mellan Rovaniemi och Kemijärvi. Jag var med om alla tre under mina elva månader: tre veckor i augusti ("Kesä-Lappi"), två i december ("Kaamos-Lappi") och två i april ("Kevät-Lappi").

Inför Kaamos-Lappi varnade vår sektionschef, den excentriske major Risto "Ripa" Lindgren, för att förhållandena i Lappland kan bli extrema under kaamostiden. Kölden kan bli så hård att t.o.m. metallen i pjäserna beter sig underligt.

Och rätt hade han. Temperaturen låg mellan -35 och -40 grader hela tiden - utom en dag då temperaturen steg till -17 grader och det kändes som töväder...

Vi använde s.k. "Hitler-haubitsar", 155H40. Koden betyder att kalibern var 155 mm, det var en haubits och den var införskaffad 1940 (som gåva av tyskarna under kriget, därav smeknamnet). Vi skulle köra i ställning med dem, alltså ställa dem på de färdigt förberedda platserna och göra dem skjutfärdiga. Och sedan skjuta, förstås.

En gång när pjäsen var på plats och vi kopplade loss den från lastbilens dragkrok, följde den med ett par meter när lastbilen körde bort. Vi använde lastbilen till att skuffa den på plats igen, men samma sak hände på nytt, fast vi inte hade kopplat kroken. En gång till skuffade vi den på plats, och nu stod jag precis bredvid för att granska vad som egentligen hände. Dragkroken på lastbilen låg mot - inte i! - dragöglan på pjäsen, och skuffandet gick bra. När lastbilen skulle bort, hade dock krok och ögla hunnit frysa ihop så starkt att den fem ton tunga pjäsen följde med en god bit innan den äntligen lossnade!

Jag kunde bara skratta för mig själv och upprepa "Extrema förhållanden!"



Mer om nattvardstvisten

I inlägget Media om nattvardstvisten (3.9.07) har jag samlat allt det som jag har fått tag på i ämnet. Här är denna veckas skörd; åter är det närmast i Kyrkpressen som intresset fortfarande upprätthålls.

1.11 ingår nämligen i Kp 44/07 flera saker som anknyter till nattvardstvisten.
http://www.kyrkpressen.fi/paperarchive/KP0744.pdf

Den intressantaste nyheten (s. 7) är att Halvar Sandell har blivit anmäld för dk. Mer om detta här: http://tinyurl.com/2jskgk

Också på insändarsidan (s. 5) finns ett par grejer:
Joakim Förars hävdar att Björkstrand vilseleder om prästens plikter och kommer med "snudd på förtal" mot Sandell.

Biskopen själv skriver om Halvar Sandells artikel om nattvarden, med budskapet att han i sin kolumn 11.10 "hade ett av redaktionen starkt begränsat utrymme till förfogande", att han inte kan besvara Sandells argumentering p.g.a. klagan mot denne, och att varje konfirmerad medlem har rätt till nattvard.