Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.

Ulrika om Hbt-bibeln

Ulrika från Uppsala kommer med en intressant och trevlig kommentar till Hbt-bibeln:

*

Mycket intressant läsning. Jag återkommer nog till denna blogg flera ggr och läser mer.
Jag tycker ofta att debatten kring sådana här "känsliga" frågor blir lite obehaglig då många ser saker antingen svart eller vitt och har svårt att se utanför sina egna skygglappar.
Jag håller inte nödvändigtvis med dig i alla tolkningar du gör, men det spelar ingen roll. Du verkar liksom jag vara noga med att påpeka att det handlar om din tolkning och inte nödvändigtvis den absoluta sanningen. Problemen uppstår ju ofta när människor tror sig ha hela bilden, hela sanningen och att deras tolkning är den enda rätta. Ännu sorgligare blir det ju när man kanske har den åsikten automatiskt p.g.a. samfundstillhörighet et.c. och inte själv har reflekterat så mycket kring det hela.
Vi är ju som kristna alla lika betrodda av Gud att läsa och tolka Bibeln men ingen känner hela innebörden av texterna utom Gud. Så vi får helt enkelt göra vårt bästa, vara ödmjuka inför varandra och försöka att inte glömma bort att tolka bibelordet utifrån kärnan - Jesus - Guds oändliga kärlek.
M.v.h
Ulrika :)

*

Tack ska du ha! Du har helt rätt i att det inte spelar någon roll om man håller med alla åsikter eller inte, det viktiga är att hålla sinnet öppet för att också andra kan ha sanning i det de säger. Som jag skrev i ett tidigare inlägg (http://tinyurl.com/34ahwn): Jag vet att jag inget vet.

På bloggen Hbt-bibeln har jag en annan policy vad gäller kommentarer än här. I dess profil skriver jag: Genom att skriva kommentarer till inläggen kan du kommunicera med mig; kommentarerna kommer dock inte att publiceras. Därför svarar jag på kommentaren här.

http://hbt-bibeln.blogspot.com/


Chicago valde heterobiskop

Häromdagen valde det episkopala stiftet i Chicago en ny biskop åt sig. Den blivande biskopen, Jeffrey Lee, blir konsekrerad 2.2.08.

Annars skulle jag knappast notera denna nyhet, men en av Lees sex motkandidater var en lesbisk kvinna, Tracey Lind. Efter att den episkopala kyrkan tidigare i höst lovade avstå från att utnämna flera homosexuella biskopar än den nuvarande, var det rätt klart att Lind inte skulle väljas. Hon placerade sig ändå på fjärde plats av de sju kandidaterna.

AP rapporterar på 365gay. http://tinyurl.com/yt27zw



Norska kyrkomötet börjar

De svenska och finländska kyrkomötena har avklarats under de senaste veckorna utan att jag så mycket har kommenterat dem. En intressant nyhet från Sverige är förstås att en kyrkomötesblogg kommer att grundas (vilket både Karin Långström Vinge och Kyrkans Tidning rapporterar). Men den gäller från nästa session, antar jag.

Just nu är det ändå Den Norske Kirkes tur att ha kyrkomöte, berättar Kyrkpressen och KT. Ett ärende som kommer att behandlas är de homosexuellas ställning inom kyrkan - särskilt frågan om "vigselrätt", som Kp uttrycker det. Vad jag förstår handlar det dock inte om vigsel till äktenskap, utan om vigning till kyrklig tjänst - präst, diakon etc - av personer som lever i registrerat partnerskap. Detta ärende kommer enligt programmet upp på torsdag förmiddag (15.11.07). Vi får se hur det går.

Länkar här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/11/norska-kyrkomtet-brjar.html


Herre, Du är bland oss (1990)

Herre, Du är bland oss och ger oss Din kropp.
Herre, lär oss ge vår kropp för Dig.
Herre Jesus, ta vår lovsång.

Herre, Du är bland oss och ger oss Ditt blod.
Herre, lär oss ge vår själ till Dig.
Herre Jesus, ta vår lovsång.

Herre, Du är bland oss och ger oss Din Ande.
Herre, lär oss ge vår ande åt Dig.
Herre Jesus, ta vår lovsång.

*

Kommentar:
Det här är naturligtvis en nattvardssång. Tyvärr minns jag inte de exakta omständigheterna kring den. Det är möjligt att den ingick i den ungdomsmässa som jag skrev vid den tiden - men jag är inte säker.



Kyrkans seminarier om registrerade partnerskap 2007

Den första delen av seminariet Kirkon seminaarit rekisteröidyistä parisuhteista 2007 (Kyrkans seminarier om registrerade partnerskap 2007) hölls 15-17.1.07 och den andra hålls 28-29.11.07. Sammandrag av inläggen publiceras på seminariernas hemsida (http://tinyurl.com/386xkk), och jag har sammanfattat dem här på bloggen. Jag skall försöka hinna igenom januariseminarierna innan novemberseminarierna börjar...

På bloggen Hbt-bibeln har jag samlat dessa sammanfattningar och satt upp ett register över dem. Där är de alltså mer lättillgängliga än här på denna blogg, där de är utspridda över hela året. I registret finns länkar till originalinläggen och -kommentarerna samt till mina sammanfattningar i den mån sådana existerar. Välkommen dit!

http://tinyurl.com/3yz6xt


Seminarieinledningar - etik del 1

På seminariets andra dag, 16.1.07, diskuterades frågan om kyrkan och homosexualiteten ur ett etiskt perspektiv.
[Ibland sätter man likhetstecken mellan etik och moral, men det är orätt. Etik är den vetenskapsgren (inom filosofi och teologi) som granskar moralen. Här granskas frågan alltså ur en etisk, inte en moralisk synvinkel. Detta vill jag nämna för undvikande av missförstånd.]

Professor Antti Raunio höll en inledning med rubriken Rekisteröity parisuhde luterilaisen etiikan teologisten perusteiden näkökulmasta ("Det registrerade partnerskapet ur den lutherska etikens teologiska grundvalars synvinkel" - det låter tyvärr inte särskilt mycket bättre på finska). Hans inledning kommenterades av Jaana Hallamaa och Jouko Heikkinen. Så följde Olli-Pekka Vainio med en inledning om det etiska evaluerandet av homosexualiteten. Den kommenterades av Vesa Hirvonen och Paavo Kettunen.

*

Raunio förde fram ett par begreppspar som man inte får blanda ihop. Det ena är skillnaden mellan tro och kärlek, där man ständigt diskuterar hur gränsdragningen mellan dem skall ske. Det andra är skillnaden mellan privat och offentligt. På det offentliga planet för kyrkan fram allmänna principer om vad tro och kärlek innebär, medan den på det privata planet på ett själavårdande sätt förverkligar tron och kärleken.
Grundvalen för den teologiska etiken är människosynen. Människan är skapad av Gud och ämnad att tjäna Gud och sin nästa samt att leva ett evigt liv. På basen av detta kan man utvärdera också äktenskapet och det registrerade partnerskapet. Äktenskapets ursprung ligger i Guds skapelseverk, då Gud instiftade förbundet mellan man och kvinna och gav det till uppgift att föröka människosläktet och att uppfostra barnen. Ett samkönat parförhållande har ingen motsvarande gudomlig instiftelse och kan inte jämföras med ett äktenskap. Den teologiska uppfattningen om äktenskapet har inget att göra med diskriminering eller dålig behandling av homosexuella.
I ljuset av skillnaden mellan tro och kärlek kan vi i partnerskapsfrågan ta hänsyn till kunskap som inte fanns då Bibeln uppkom. Forskningsresultaten angående homosexualiteten är dock rätt omstridda. Oberoende av vad man anser om homosexualitetens orsaker, kan vi ändå säga något om det registrerade partnerskapets natur.
Enligt luthersk uppfattning bekämpar Gud det onda i världen både genom det andliga och det världsliga regementet. Registrerade partnerskap kan anses vara en rättvisefrämjande lösning som har uppkommit inom det världsliga regementet, eftersom en homosexuell livsstil tycks vara den enda möjligheten för vissa människor. I denna betydelse kan kyrkan enligt Raunio godkänna det registrerade partnerskapet på basen av tvåregementsläran. Vad gäller välsignandet av partnerskap har tillräckliga utredningar av förrättningens innehåll ännu inte gjorts. Dess främsta kriterium bör dock vara dess teologiska innehåll.

*

Hallamaa kommenterade att det är pinsamt att följa med den kyrkliga diskussionen om partnerskapslagen. Den kristliga etiken har fått likhetstecken med sexualmoralen. Könsfixationen inom den kristliga etiken är förkastlig och i ett starkt motsatsförhållande med den kristna tron. Den kristliga etiken verkar inte vara en del av budskapet om hopp och glädje, utan tycks vara en trångsynt fönstertittarmoral. Dock är moralens mening inte regler utan ett gott liv.
Vi tror att Gud har skapat varje människa. Genom att bli kött har Gud överbryggat alla mänskliga, köttsliga åtskillnader. Som kyrka är vi en enda Kristi kropp, och kroppen klarar sig inte utan sina många, olika lemmar. Vem sköter sin kropp genom att skära sönder den?

Jag återkommer snarast till Heikkinens kommentar och till Vainio med kommentatorer.


Humbly honest

Better just to smell a flower in the garden... than to have an unauthentic experience of a much higher value. Better to honestly enjoy the sunshine or some light reading than to claim to be in contact with something that one is not in contact with at all.

- Thomas Merton

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/2yxuf9


Bastutillfredsställelse

För en vecka sedan skrev jag om den bastubesvikelse vi fick när bastuugnen inte fungerade som den skulle. Efter att ha konsulterat gårdskarlen, insåg jag vilken skillnad ytterligare ett par säkringar kan göra. Ugnen kräver nämligen tre säkringar, en per motståndsrad! I kväll fungerade allt utmärkt.

Det är hälsosamt att känna sig lite dum emellanåt, antar jag ...