Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.

Präststrejk?

Antagligen inspirerad av den hotande sjukskötarstrejken har Kyrkpressen tagit reda på om präster och diakonissor också kan strejka.

Både vännen och kollegan Monica Heikel-Nyberg, ordförande för Finlands svenska prästförbund, och verksamhetsledare Riitta Hiedanpää på Diakoniarbetarnas förbund konstaterar att andliga arbetare kan strejka genom att lämna bort administrativa uppgifter, men att de andliga uppgifterna måste skötas. Detta gör naturligtvis en eventuell strejk tandlös, och våra förbund söker nog andra sätt att driva våra intressen ... och det är bra så.

http://tinyurl.com/2dyovz

*

Uppdatering:
En anonym kommentator kom med en lustig synpunkt:
Jossain sarjakuvassa on tuosta pappien lakkoilusta... "Ei me papit mennä lakkoon, meillä on parempi ase: julistetaan väärää oppia kunnes palkat nousee".
Kommentaren publiceras inte som sådan p.g.a. anonymiteten, men p.g.a. humorn gör jag så här i stället.



Frågespalten XXI: Guds ord

Det inflöt en kommentar till Hbt-Bibeln (http://hbt-bibeln.blogspot.com/):

Hej Kalle,
Stort tack för ditt gedigna arbete med dessa frågor. Det har verkligen varit givande att ta del av dina tankar! Jag är oenig med dig i en hel del av vad du skriver, men du har varit till stor hjälp när jag under en lång tid har brottats med dessa frågor och nu (tror jag) slutligen har kommit att acceptera din hållning som kristen och biblisk, ja, helt enkelt, som rätt och riktig.
Jag har dock en invändning som jag skulle vilja dela med dig och kanske få din kommentar till.
Du skriver att Bibeln inte är Guds ord för att Jesus är det. Jag håller med dig om att Jesus är Guds ord, Guds konkreta, ursprungliga och slutgiltiga, ord om sig själv och om sin sanna mänsklighet. Men också Bibeln bör ses som Guds ord. Inte i och för sig själv, Bibeln har inte fallit från himlen, och Bibeln är inte Gud inkarnerad. Bibeln är Guds ord i sitt vittnesbörd om Jesus Kristus.
Ganska förenklat kan man kanske säga att GT är Guds ord i sitt vittnesbörd om den Jesus som skulle komma och att NT är Guds ord i sitt vittnesbörd om den Jesus som har kommit och skall komma åter. Jag tror du kommer att få svårt att övertyga många kristna om du släpper på läran om Bibeln som Guds ord (den klassiska, alltså inte "inerrancy").
Men berätta gärna mer om hur du tänker om detta.
Mvh Petter

*

Jag är glad över att du har arbetat med dessa frågor, över att jag har kunnat hjälpa dig - samt naturligtvis över att du har kommit att acceptera min syn på dem som "rätt och riktig". Att vi på en del punkter har olika åsikt är väl naturligt; vi är ju bara människor...
Det du kommenterar är en passage i inledningen till Hbt-bibeln, där jag bl.a. skriver som följer:

*

Människor har skrivit varje ord, varje bokstav i Bibeln. Samtidigt är den skriven av Gud, eftersom Gud har inspirerat skribenterna (att kalla Bibeln för Guds ord anser jag vara vilseledande, eftersom det är Jesus Kristus som är Guds ord enligt Joh 1, och det är honom, inte en textsamling, som vi bör tillbe - mer om det temat här: http://tinyurl.com/3ddmas). Eftersom Bibeln är skriven av Gud, har den ett budskap också till dagens människor. Detta budskap måste dock granskas genom de mänskliga kläder som det har fått, då det uttalades i en speciell historisk situation. Det är budskapet, inte dess kulturella infattning, som är det väsentliga.

*

I inlägget Verbi divini minister, som jag länkar till ovan, citerar jag mig själv, när jag i en predikan (http://tinyurl.com/3y8fo6) skriver:

*

"Guds ord" i denna passage [Heb 4:12f], liksom i NT som helhet, är inte en textsamling (den kallas i allmänhet "Skriften" eller något liknande). Det är inför "Guds ord" som vi skall avlägga räkenskap. "Guds ord" är inte Bibeln, utan Jesus Kristus, Guds levande och verksamma ord som blev kött. Bibeln innehåller ord från Gud då den för fram Kristus, men den innehåller också annat. Exempel på sådant är de judiska kultiska föreskrifter som Jesus gjorde föråldrade. De fyller sin plats i Bibeln genom att måla upp en bakgrund till varför Kristus behövde komma till jorden, men de är inte Guds ord ens på det sätt som uttrycket i allmänhet förstås.
Bibeln är i sig är en mycket god bok och värd att studeras ingående. Men i vår kyrka konkurrerar den med Kristus om vem som är Guds ord. Denna konkurrenssituation bör vi reformera. Det är Kristi kärleksbudskap som är det väsentliga, inte vad vi nu råkar kunna pussla ihop av olika udda bibelverser.

*

Som svar på din fråga, Petter, vill jag säga att jag i sak håller med dig. Skillnaden är att jag tvekar att använda uttrycket "Guds ord" för att syfta på Bibeln just eftersom det genom användningen av uttrycket uppstår en konkurrenssituation. Denna konkurrens har sedan gett upphov till mycken sorg genom den bibliolatri ("bibeltillbedjan") som har uppstått.


Veckans anekdot: Bättre sent som alltid

En söndag hade jag först gudstjänst kl. 12 och sedan ett dop kl. 15. Där emellan stack jag mig hemma på lunch, och passade på att lägga tvååringen för dagssömnen. Jag lade henne i sin säng och satte mig själv i säckstolen bredvid. Hon räckte mig ett mjukisdjur och lade sig till rätta. Så somnade vi båda.

Jag kom naturligtvis några minuter försenad till dopet. Pinsamt! Men folk fick roligt när jag förklarade att jag hade försovit mig mitt på blanka eftermiddagen, och småbarnsföräldrarna förstod omständigheterna utan svårighet...


Kyrkligt om Jokela

Söndagens gudstjänster i radio och tv
I församlingarna runt om i Finland minns man i söndagens (11.11) gudstjänster dem som drabbades av händelserna i Jokela skola i Tusby denna vecka och deras anhöriga.
En minnesgudstjänst med Sibbo svenska församling sänds i radio Vega kl. 13.03.
I gudstjänsten predikar kyrkoherde Helene Liljeström. Kaplan Heidi Jäntti är liturg, Lars Wikström kantor och Dag-Ulrik Almqvist organist.

Tv-gudstjänst från Jokela
Söndagens familjegudstjänst i Tusby kyrka kl. 10 televiseras i YLE TV1. I familjemässan på farsdag blir man stilla och minns de som föll offer vid incidenten i Jokela skola.
I mässan predikar pastor Ulla Rosenqvist och pastor Ann-Maarit Joenperä är liturg. Barnkören Laululintuset medverkar under ledning av kantor Eero Hartikainen.

Sorgeandakt på pod.fi
På pod.fi finns från och med idag, fredag, en sorgeandakt med Lucas Snellman. Genom att lyssna på den kan du stilla dig i andakt och bön för dem som berörts av skottdramat i Jokela. (KT)

Sorgeandakt i Borgå
Här i Borgå har vi idag fredag 9.11 kl. 18 tvåspråkig minnesandakt i Lilla kyrkan. Den tolkas till teckenspråk.


Bible Knowledge 16

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

***

David fought with the Finklesteins*, a race of people who lived in Biblical times.

* Philistines


Ahhh ...

... semester ... nästa gång på jobb 22.11.07 - om nästan två veckor ... nu ska jag äntligen göra - ja, ingenting speciellt ... vara med familjen ... läsa ... sova ... blogga ... se på TV ... promenera ... ingenting speciellt ... det är semester, det!


Flera kyrkliga val i februari

Februari 2008 verkar bli en riktig valmånad. Först väljer Ingå församling en ny kyrkoherde åt sig 3.2.08, så följer det efterlängtade domprostvalet här i Borgå 10.2.08, och dagen därpå följer stiftsfullmäktige- och kyrkomötesval.

Det största av dessa är naturligtvis det sistnämnda. I vår kyrkas alla nio stift förrättas valen samtidigt, och eftersom kyrkomötet är det högsta beslutande organet inom kyrkan, torde det valet tilldra sig en del massmedialt intresse. Från Borgå stift väljer vi fyra lekmän och två präster att representera oss.
Stiftsfullmäktige inleder nu sin andra verksamhetsperiod, och är alltså ett rätt nytt organ. I Borgå består det av fjorton lekmän och sju präster. En av lekmännen representerar Åland.
Båda dessa organ väljs på fyra år, alltså för perioden 1.4.08-31.3.12. Nu pågår jakten på lämpliga kandidater, och listorna skall vara inlämnade till domkapitlet senast 17.12.07. Se domkapitlets cirkulär 899 (17.9.07) för detaljer. http://borgastift.evl.fi/node/327

Vad det gäller kyrkoherdevalet i (den tvåspråkiga) Ingå församling i västra Nyland, går det till så här. Församlingens tf kyrkoherde Monica Heikel-Nyberg (som förresten medverkar på Predikantbloggen), förrättar högmässor på bägge språken 13.1.08 och hennes motkandidat, tf kyrkoherden i Norra svenska församlingen i Helsingfors Torsten Sandell, gör likadant en vecka senare. Valet förrättas 3.2.08.

Här i Borgå är vi själaglada att äntligen få träda till val av domprost! Då Allan Franzén föll bort från kandidatlistan, har de tre återstående likvärdiga chanser att bli valda. Enligt den preliminära tidiabeller ser det ut som följer: Lars Junell provpredikar 13.1.08, Bror Träskbacka en vecka senare och Mats Lindgård ytterligare en vecka senare, 27.1.08. Två veckor därefter, 10.2.08, förrättas så själva valet. Det är tänkt att den nya domprosten kunde tillträda 1.4.08.
Med tanke på alla de svängar som långdansen hittills har haft, vill jag nog ändå se det innan jag tror det ...


The sense of our small effort

People say, "What good can one person do? What is the sense of our small effort?" They cannot see that we must lay one brick at a time. We can be responsible only for the one action of the present moment. But we can beg for an increase of love in our hearts that will vitalize and transform all our individual actions, and know that God will take them and multiply them, as Jesus multiplied the loaves and the fishes.

- Dorothy Day

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/2fppuo