Oli tuossa mtv3:n uutisissa seuraavaa:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/10/970402
Pähkinänkuoressa miesopettaja kosketellut 12-vuotiaita tyttöoppilaitaan.
Ottamatta kantaa kämäiseen uutisointiin (jäi aika epäselväksi taas kaikki), niin otan kantaa opettajan ja oppilaan väliseen fyysiseen suhteeseen.
Alakoulussa toimiessa eri luokka-asteita opetettaessa ovat oppilaat hyvinkin eri kehitysvaiheissa. Opettaja työskentelee aika lähellä oppilaitaan fyysisesti. Opettajat koulutetaan ohjaamaan oppilaitaan yksilöllisesti, läheltä. Koskettaminen on paremminkin luonnollista ja koskettamatta jättäminen luonnotonta.
Itse pidän fyysistä kosketusta jopa pedagogisena. Oppilaan puhuttelu on helpompaa, jos tämän huomion suuntaa vaikkapa laittamalla etusormen oppilaan hartialle. Kynä-/virkkuu-/mailaotetta näytetään kädestä pitäen. Pientä lasta taputtaa päähän tai olalle tai selälle, kun tämä tulee kertomaan innoissaan jostakin asiasta. Oppilasta voi ottaa kädestä/jalasta kiinni, kun tutkii onko ranne tai polvi murtunut vai ei.
Kosketus voi olla myös äärimmäisen tärkeä ja hoitava lapselle. Sillä ei tarvitse olla opetuksellista funktiota, kuten yllä olevissa esimerkeissä esittelin. Se voi olla vain fyysinen huomionosoitus vaikkapa tilanteessa, jossa toinen oppilas puhuu ja opettaja koskettaa toista oppilasta, että odotappa vuoroasi tms. Olen nähny miesopettajia, joiden suhteellisen vanhatkin tyttöoppilaat kävelevät suurinpiirtein opettajan kainalossa.
Pointtini lienee se, että raja on häälyvä. Itse olen äärimmäisen tiedostava AINA kun kosketan oppilasta, oli syy mikä tahansa. Kerran on oppilas sanonut, ettei saa koskea. Täysin hyväksyttävää. Suurimman osan aikaa kosketus on täysin luonnollinen osa vuorovaikutusta.
Miehenä koskemista täytyy varoa enemmän kuin naisena. Miesopettajana ei tulisi mieleenkään taputtaa 8-vuotiaita tyttöjä takamukselle, mutta naisopettajalle tämä on täysin luonnollinen toiminta. Miesopettajana en suinkaan voi valvoa tyttöjen pukuhuoneessa, mutta naisopettaja voi törmätä huoletta poikien pukuhuoneeseen.
Puhumattakaan siitä, että olen HOMO miesopettaja ja siis automaattisesti todennäköinen pedofiili. Odotan päivää, jolloin oppilas heittää naamalleni: "älä koske homo". Tuo ei ole vihaiselta esiteiniltä mitenkään mahdoton kommentti. Teini vain ei tajua, että siinä saattaa opettajalta mennä (syyttä) ura pilalle.
Koen tekopyhäksi miesten ja naisten kosketuksen erilaisuuden.
Uutinen koskettelusta tuo esiin ongelmani sen puolen, että uutinen on epämääräinen. Se ei tarkenna, kuka on syyttänyt ja miten syyllisyys on todennettu. Tämä on juuri sellainen vaara, jonka koen oman urani kannalta todellisena. Ei vaadita kuin se huhu ja siinä on opettajalta mennyt maine sitten. Tai ei mennyt, mutta muuttunut "koskettelijaksi". Homona saisin vielä tietysti jokaisen pikkumielisen ihmisen vastaani, vaikka tyttöjen koskettelusta syytettäisiin.
Tiedostan, mutta en aio lopettaa fyysistä otetta opetukseen. Kosketus on niiiin tärkeä kanssakäymisen väline, etten voi kuvitella tehokasta opettamista ilman sitä. Puhumattakaan siitä, että oppilailla on monesti suorastaan puute läheisyydestä. Minunkin syliini on oikein kainalon alta änkenyt pieni ekaluokkalainen. Siinä istui tyytyväisenä. Joku olisi senkin voinu tietysti nähdä epäsopivana.
6 kommenttia
martin
8.10.2009 21:23
Kannatan Sinua täysin! Älä vain lopeta tai vähennä kuvaamaasi koskettelua.
noksu
8.10.2009 22:12
Koskettaminen voidaan helposti käsittää väärin, itse ainakin huomaan usein että aiheutan hämmennystä jos halaan tai taputan esim. takapuolelle. En ikinä tarkoita sillä mitään seksuaalista, se on vaan itselle hyvin luonnollinen (ja opittu) tapa. Tajuan hyvin, että näin ei ole kaikilla. Muistuttelen itseäni toisinaan tästä ja uskoisin tai ainakin toivoisin että huomaan ihmisten rajat. Tiedän, että säkin kyllä huomaat, mutta opettajalle on ihan varmasti nykypäivänä haastavaa lapsen koskeminen, niin kuin sanoit.
Splenetic
9.10.2009 20:33
Koskeminen ja koskettelu ovat ensinnäkin kaksi asiaa. Mutta... miksi opettaja taputtaa takapuolelle? Millainen pedagoginen vaikutus sillä on? Itse pidän tiettyjä alueita melko neutraaleina, mutta sitten on alueita joihin kosketaan vain terveydellisten syiden niin edellyttäen. Lisäksi pitää muistaa suomalaisten ongelmallinen suhde fyysiseen kosketukseen, joka ei ehkä ole vielä ala-astelaisilla kauhean dominoiva mutta yläastelaisilla nyt ainakin (kun murrosikäkin vaikuttaa Mutta näin entisen oppilaan näkökulmasta; opettajat eivät koskeneet ja jos olisivatkin olisin ilmoittanut etten halua että muhun kosketaan. Kaikki ei välttämättä olisi tosin ottanut sitä Mopsin "fair enough" asenteella, vaan olisivat varmaan ottaneet sen henkilökohtaisena loukkauksena.
mopsi22
10.10.2009 12:30
Niin, asia on monimutkainen ja vaatii tilannekohtaista arviointia. Asiasta puhuminen näin yleisesti on vähän vaikeaa, koska jokaisessa tilanteessa on aivan erilaiset moninaiset vivahteet, joiden pohjalta toimii itse kukin.
Tuo on hyvä erottelu, koskeminen ja koskettelu, koska itsellä oli tuota kirjoittaessa jotenkin vaikea saada sitä eroa aikaan. Tuo toimii.
Takapuolelle taputtelu, näin olen tulkinnut, on naisten puolelta "äidillistä" toimintaa. "menepäs nyt ulos siita hassuttelemasta" tms. Ei itselle tulisi mieleenkään, eikä kyllä ole mikään tarvekaan (että kateudesta valittaisin :), vaan juuri sen takia(kin) tuon kyseisen esimerkiksi nostin, että miksi takapuolelle, koska en ymmärrä sitä toimintana lainkaan. Käytäntönä se on arjessa vanhempien osalta yleistäkin, siksi ehkä opettajatkin sitä tekevät, varsinkin jos mennään päivähoidon puolelle. No, eleen psykologista, sosiologista merkitystä voi pohtia. Tulee mieleen hevosen lähtökäskyn vahvistaminen fyysisesti...
Hmm, en ole tuolta kantilta asiaa ajatellut, mutta luulen, että monet opettajat saattavat loukkaantua. Itse muistan tuon oppilaan juurikin siksi, että tilanteessa en itse ollut mitenkään tulkinnut, että koskeminen olisi ollut jotenkin outoa. Tilanne oli tyyliin "mennäänpäs nyt ulos" ja sitten kevyesti olen parilla sormella olkapäästä ohjannut oikeaan suuntaan. Oppilas oli kyllä vittuuntunut meikäläiseen kun olin huomauttanut tunnilla käytöksestä, että kielto koskea oli enemmänkin kapinaa. Kunnioitin sitä siitä huolimatta tietenkin. Se tavallaan vähän loukkasi, koska en kokenut tehneeni mitään väärää, mutta siitä hetkestä lähten olen oppinut tiedostamaan tämänkin aspektin ja kunnioittamaan oppilaan tahtoa.
Massa
11.10.2009 12:06
Hyvä ja fiksu blogikirjoitus sulta.
Hyvä esimerkki suunnasta mihin meillä ollaan menossa on euronaapurimme Englanti, jossa miespuolinen opettaja ei voi laittaa lastentarhassa laastaria poikapuolisen oppilaan polveen vaan sitä varten pitää kutsua naispuolinen opettaja. Muutaman vuoden viiveellä tämä kaikki on meillä Suomessakin. Hei hei terve maalaisjärki.
mopsi22
11.10.2009 16:27
Kiitos keltaisen median, luulen, että tämäkin todellakin tulee vielä ajankohtaiseksi.
Siinä vaiheessa toivottavasti olen toisella alalla. Joskin, puolustan opettajia ja ennen kaikkea tuota maalaisjärkeä, olin missä tahansa (ja toivottavasti olen kasvatustieteen tohtori, jolloin voin jo jollain arvovallalla mediassa kommentoida näitä, hah!) :)
Ei se, että kaipaisin oikeutta koskea jne. vaan juurikin tuo idioottimaisuus, jolla asioita käsitellään...huokailuttaa välillä pahasti...