Kulissin takaa

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2007.
Edellinen

Kruisailemassa

Aika jännää kurkkia ihmisten kotisivuja qruiser.com:ssa. Varsinkin on jännää katsoa, mihin klubeihin he kuuluvat. "Ai, tuo tykkää tuollaisesta..." Muodostaa kuva ihmisestä klubien perusteella.

Joskus aikoinaan liityttyäni ensimmäistä kertaa qruiseriin, liityin innoissani varmaan kymmeniin klubeihin, pääasiassa navan aluisiin toimintoihin liittyviin.

Sitten kyllästyin ja erosin kaikista.

Nyt taas liityin pariinkymmeneen uuteen klubiin. Aivan mahdotonta käydä läpi kaikkia klubeja ja miettiä, mihin kaikkiin liittyisin.

Mutta ei kai sillä mitään väliä olekaan.


Työn vapauttama

Töissä taas!

Tuntuikin jo, että on aika palata. Toisaalta tuntui, että oliko sitä lomaa ollenkaan. Ei oikein päässyt koko loman aikana irti töistä. Sellainen kesäloma tällä kertaa.

Eilen retkeilimme Pukkilan kartanossa Piikkiössä. Siellä on kaunis rokokookartano 1700-luvulta ja mielenkiintoinen ryytimaa.


The nicest Arab boys

Hyvää Norjan kansallispyhimyksen Olavin muistopäivää!

Turussa toimi Pyhän Olavin dominikaaniluostari vuodesta 1249 reformaatioon saakka. Vielä meiltä löytyy Olavinpuisto, Olavintie, Olavin krouvi, Sankt Olof skolan ja vielä siitä nurkan takaa Luostarikatu ja Mustainveljestenkuja. Se kotiseutuopista tällä kertaa.

Jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan maailmanluokan sosiologimme Edvard Westermarckin (1962-1939) seksuaalinen orientaatio, vilkaiskoon uusinta Finsk tidskriftiä. Hän "smoked the best cigars, drank the best wines and enjoyed the nicest arab boys". Ihan vähän vielä kotiseutuoppia: Westermarck toimi aikoinaan myös Åbo Akademin rehtorina.

Nyt nautin tilkan Mandarine Napoléonia, Grande Liquer Impérialea, ja päätän juttuni tähän.


Fil vai anti

Olen tänään oppinut uuden sanan: filosemiitti. Sen vastakohta antisemiitti onkin paljon tutumpi.

Minua juutalainen kulttuuri ja ajattelu kiehtoo. Voisin siis sanoa olevani filosemiitti. Tämä on täysin kammio-orientaatio, sillä enpä taida tuntea yhtäkään juutalaista. Median välityksellä toki.

Viime kesän tapahtumat Israelin pohjoisrajalla saivat minut kimpastumaan silloisen ulkoministerimme vetelyyteen. Kun en muuta keksinyt protestiksi, liityin Suomi-Israel-yhdistykseen.

Kun vielä kerron, että kirjoittauduin muutama vuosi sitten antisemitismiä vastustavaan Jad Vashem-järjestöön, eipä voi muuta kuin todeta, että onpa siinä kerrakseen yhteämiä juutalaisuuteen pohjoispohjalaiselle protestantille.

Tämän päivän tekstejä ovat olleet Mikael Enckellin kirjan essee antisemitismistä ja Svante Lundgrenin artikkeli islamismista uusimmassa Finsk tidskriftissä. Lundgren esitteli muutaman englantilaisen kirjan teemasta. Niskakarvat nousivat pystyyn, vaikkei syytä paniikkiin liene.


Se korutont' on kertomaa

Kesäloma on nyt sitten päättynyt. Kahdeksantoista päivää täydellä palkalla fyysistä poissaoloa työpaikalta. Viikonvaihteen jälkeen taas takaisin sorvin ääreen.

Lounastimme tänään Linnankatu 3:ssa. Aika huikea paikka syödä joen puoleisella terassilla: silmien edessä katedraali, joki, Vanha suurtori. Ihanaa ihmisvilinää.

Luin loppuun BBC:n kustantaman kirjan The Death of Yugoslavia. Ei auta tässä maailmassa oikeus, hyvyys tai argumentit, voima puhuu, hyvässä ja pahassa.

Olen yrittänyt kahlata Marcel Proust'n Kadonnutta aikaa etsimässä läpi viime vuosina. Kolmena edellisenä kesänä olen saanut luettua osan per kesä. Tämän vuotinen osa jäi yöpöydälleni ja on siellä koskemattoma edelleenkin.


Tomaatteja paaville

Tuossa päivänä muutamana ajelimme Pohjanmaan rannikkoa ja tutustuimme Närpiöön. Minulle Närpiö on paikka, jossa kasvaa tomaatteja ja puhutaan kummallisesti.

Tuntui huikealta kuulla, että Närpiön kirkko mainitaan jo vuonna 1398 paavin kirjeessä. Siis paikka, joka on keskellä ei ehdottomasti mitään. Seurakunnan nykyinen kirkko on kuulemma rakennettu vuonna 1435.

Turussa asuvana on tottunut ajattelemaan, että meillä on ollut kaikkea ja kauan ja että muualla Suomessa, ja varsinkin Helsingissä, on asuttu vielä puussa, kun meillä on ollut eurooppalaista kaupunkikulttuuria jo vuosisatoja. Mutta että Närpiökin on Vatikaanin kirjoissa seitsemättä sataa vuotta. Tällainen antaa perspektiiviä katsella ympärilleen.

Opin myös, että Närpiö on Suomen johtava puutarhaviljelykaupunki eli niitä tomaatteja siellä todellakin viljellään.

Kävimme lounaalla Lind's kök-nimisessä ravintolassa, joka on rakennettu kasvihuoneeseen. Hyvää ruokaa ja miellyttävä ympäristö. Suosittelen poikkeamaan, kun seuraavan kerran liikutte lounasaikaan sielläpäin.

Kävimme myös huutokaupassa. Saimme täydennystä anoppini huvilan astiastoon, viisikymmentäluvun Arabiaa kohtuulliseen hintaan. Tuolla päin on tavallista, että perikunta huutokauppaa itselleen tarpeettoman kaman perinnöstään. Tämäkin huutokauppa oli jonkun maatilan pihalla ja siellä myytiin kaikki Kanarian matkamuistoista hevosvetoiseen auraan.

Närpiöstä löytyi myös luonnollisesti Turku-yhteys. Suomen tieteen historian suurmiehiin kuuluva Pehr Kalm istututti Aurajoen rantaan kasvitieteellisen puutarhan, josta on enää jäljellä Sibelius-museon takana kasvava tammi. Kalm oli syntynyt Närpiössä paikallisen nimismiehen poikana.


Dägä, dägä

Sattuiko kukaan muu katsomaan Ruotsin televisiosta, kun M.A. Numminen johti Skansenilla yhteislaulua ja lauluna oli Nummisen Dägä, dägä? Siellä ne tuhannet tukholmalaiset lauloivat täysin rinnoin Dägä, dägä. Eläköön suomalainen hulluus!


Taivaallista ja maallista riemua

Juuri päättyyt päivä on ollut Pyhän Birgitan taivaallisen syntymäpäivän muistopäivä. Kaunis muotoilu kuolinpäivälle. Ruotsalainen Birgitta on yksi Euroopan suojeluspyhimyksistä.

Meille turkulaisille Birgitta on erityisen tuttu, sillä Turussa on birgittalaisluostari, meillä on Birgitan mukaan nimetty katolinen seurakunta ja Naantalin kirkko on osa muinaista birgittalaisluostaria.

Kävimme eilen Korsnäsissä. Se on maailman ruotsinkielisin kunta Vaasan eteläpuolella. Siellä on Engelin suunnittelema kirkko, jonne ei päässyt sisään kuten ei myöskään Ylimarkun (Övermark) vaaleanpunaiseen kirkkoon. Siellä on myös pappilamuseo. Korsnäsin pappilaa ovat hallinneet monet sivistyssukuihin kuuluvat herrat perheineen, muiden muassa Mikko Juvan isoisä äidin puolelta.

Museon kaunein kalu oli kuitenkin sen aivan mahdottoman suloinen opaspoika. Ah, voih!


Menkää ja tehkää

itsenne ja kirjakauppiaat onnelliseksi ostamalla pinoittain säädyttömän edullisia kirjoja.

Itse ostin Sammakon kirjakaupasta Augusten Burroughsin homokasvutarinan Juoksee saksien kanssa ja Pedro Juan Gutierrezin Likaisen Havanna-trilogian.

Akateemisesta löysin Alpo Rusin Myrskyjen ajan hänen intellektuaalisesta historiastaan, Mikael Enckellin juutalaisuutta pohtivan esseekokoelman Uppror och efterföljelse, Arne Nevanlinnan ajatuksia kirjassa Sanos muuta ja Jari Ehrnroothin Dante-esseet Intiaaniunta.

Ensimmäinen paketti inspiroinee mielikuvitusta ja toinen ajattelua.

Tein työpäivän keskellä lomaa. Tarjous palvelujen myynnistä lähti postissa. Toivotaan, että paluupostissa tulee työtä firmallemme.

Kotimatkalla söin, join ja poltin välipalan Pikku Havannassa.

Kesäloman vietto kaupungissa on upeaa, ja kallista.


Nakuilua

Katsoin neloselta ohjelman nudismista. Mukana oli pappi, sihteeri, puutarhuri ja tarjoilija, jotka tekivät työtään ilman vaatteita.

Itsekin tykkään kulkea kotonani ilman vaatteita. Anopin huvilallakin nakuilemme, jos olemme oman perheemme kesken. Käyn myös naku-uinnissa.

Kun saisi vielä tehtyä tuolle mahalle jotain. Pitäisikö kokeilla Sibeliuksen sikaridieettiä, jolla hän Suomen kuvalehden mukaan lahtui kaksikymmentä kiloa.

Edellinen