• Roope2

Fil vai anti

Olen tänään oppinut uuden sanan: filosemiitti. Sen vastakohta antisemiitti onkin paljon tutumpi.

Minua juutalainen kulttuuri ja ajattelu kiehtoo. Voisin siis sanoa olevani filosemiitti. Tämä on täysin kammio-orientaatio, sillä enpä taida tuntea yhtäkään juutalaista. Median välityksellä toki.

Viime kesän tapahtumat Israelin pohjoisrajalla saivat minut kimpastumaan silloisen ulkoministerimme vetelyyteen. Kun en muuta keksinyt protestiksi, liityin Suomi-Israel-yhdistykseen.

Kun vielä kerron, että kirjoittauduin muutama vuosi sitten antisemitismiä vastustavaan Jad Vashem-järjestöön, eipä voi muuta kuin todeta, että onpa siinä kerrakseen yhteämiä juutalaisuuteen pohjoispohjalaiselle protestantille.

Tämän päivän tekstejä ovat olleet Mikael Enckellin kirjan essee antisemitismistä ja Svante Lundgrenin artikkeli islamismista uusimmassa Finsk tidskriftissä. Lundgren esitteli muutaman englantilaisen kirjan teemasta. Niskakarvat nousivat pystyyn, vaikkei syytä paniikkiin liene.

1 kommentti

JPHki

30.7.2007 16:16

Filosemiitti, kiitos uudesta sanasta! Minuakin kiinnostaa juutalainen kulttuuri, lähinnä sen historia, yhteisöllisyys ja sosiaalisuus, vaikka itse olen ateisti enkä poliittisesti hyväksy Israelin valtiota.