Kulissin takaa

Näytetään bloggaukset toukokuulta 2008.
Edellinen

Jo joutui armas aika

Tänään on jälleen se päivä kun sitä katuu ammatinvalintaansa. Olisi sittenkin ehkä pitänyt valita historia eikä valtiotieteet opintoalakseen. Tässä ehtii nimittäin tehdä 29 päivää töitä peruskoulun ja lukion opettajien loma-aikana.

Aamupäivällä kävin pari tuntia töissä. Sitten olivat vuorossa tyttäreni esikoulun päättäjäiset: liikuttavaa. Juhlistimme päivää piknikillä Kupittaan puiston puiden varjossa. Iltapäivällä juhlimme seitsemän ällän sukulaistyttöä.

Luin tänään loppuun myös Antti Nylénin Vihan ja katkeruuden esseet. Häikäisevää tekstiä eläimistä, pornosta, pahuudesta, Jumalasta, totuudesta, musiikista.


Haihtuvi nuoruus

Nukahtamislukemisenani minulla on ollut viime aikoina Tukholman yliopiston klassisen kreikan professorin Eva-Carina Gerön kirja Grekiska-språket, kulturen, myterna.

Meidän ei tule tyytyä syyttämään tämän päivän nuoruuden ja ulkokuoren palvonnasta amerikkalaisuutta vaan sormi on syytä suunnata klassiseen kreikkalaiseen kulttuuriin.

Kreikkalaisessa kulttuurissa eli hyvin vahva fiksaatio ihmisten ulkonäköön ja vieläpä siten, että kaunis ulkonäkö kuvasti älykkyyttä , onnea ja menestystä. Toinen fiksaatio oli nuoruuteen, mistä parhaiten tunnemme sen homoeroottisen ulottuvuuden.

Alkaios kirjoitti vuonna 600 ekr (oma käännös Gerön ruotsinnoksesta):

Sääresi, Nikandros, alkavat tulla karvaisiksi,
ja varo ettei niin käy takapuolesi kanssa, huomaamattasi!
Voit yhtäkkiä havaita olevasi ilman rakastajia.
Varaudu jo nyt nuoren suloisuutesi peruuttamattomaan katoamiseen!


Itämailta

Luin venäläisen Viktor Jerofejevin kirjan Hyvä Stalin.

Kirja kertoo neuvostoliittolaisen suurlähettilään pojan kasvutarinan toisinajattelijakirjailijaksi.

Mielenkiintoista saada kurkistaa neuvostoyläluokan maailmaan ja venäläiseen sieluun.


Järkevä sittenkin

Töiden jälkeen hiippailin Akateemisessa. Ei ollut tarkoitus ostaa mitään. Tulin kuitenkin ostaneeksi Paavo Lipposen kirjan Järki voittaa.

Sepä olikin yllättävän mielenkiintoinen kirja. Intelligentin ja kosmopoliitin filosofin synteesi isänmaan historiasta ja identiteetistä. Selkeä näkemys, räväkkä sanan käyttö. "Rentoa brittityylistä tai newyorkilaista, mantroista vapaata herjan heittoa tai ranskalaista älymiekkailua."

Kahdessa asiassa olen Lipposen kanssa eri mieltä. Minulle sota ei ole suomalaisten identiteetin perusta enää kuten hän esittää. Minusta suomettumisen ajasta pitää puhua kriittisesti ja sitä pitää tutkia toisin kuin Lipponen kirjoittaa. Samaa mieltä hänen kanssaan olen siitä, että kansan syvät rivit eivät suomettuneet. Jonkinlaisen haavan suomettumisen aika on minusta kuitenkin jättänyt suomalaiseen sieluun ja se näkyy sosiaalisena ja kulttuurisena käpertymisenä sisään päin.

Paljon kirjoitettu intellektuellilista on vain pieni osa kirjaa, ei suinkaan se oleellisin.

Odotan malttamattomana lisää!

Taustaksi kerrottakoon, että pidin Lipposta kovasti arvossa vuoden 2006 presidentinvaaleihin saakka, jolloin hän puhui täysin käsittämättömiä Natosta. Ymmärrän sen poliittisena taktiikkana mutta en anna anteeksi.



Katukeittiössä

Kävin erään yhdistyksen kutsumana päivällisellä ravintola Linnankatu 3:ssa. Alkuruuaksi scampivarras, chili-mango-mousse ja salaattia. Pääruuaksi maitovasikan karetta, tummaa valkosipulikastiketta, vuohenjuustovoita ja lämmintä perunasalaattia. Jäkiruuaksi fenkolijäätelöä ja appelsiini-suklaakakkua. Hyvää italialaista punaviiniä. Sikari.

Seuraavana aamuna särki päätä niin vietävästi, että pääsin töihin vasta yhdeksitoista. Nyt voin siis laittaa päihdekyselyssä rastin kyllä-ruutuun kysyttäessä, vaikuttaako alkoholin käyttösi työhösi.


Faktoja päin naamaa

Olen Raamatun David
Olen ballerina.
Olen lentäjä.
Olen Donny Osmondin salainen rakastaja.
Olen fetissikuningas.
Olen Fidel Castro.
Olen hamaslainen.

Kaiken kertoo Facebook: "Facebook on sosiaaliselle elämässä samaa kuin masturbaatio seksielämälle".


Ihana aamu

Olen hyvällä tuulella. Aurinkoinen ja kylmä aamu. Eilen illalla meillä oli kylässä pari vaimoni liettualaista työtuttavaa. Mukavia ihmisiä, naurua, vahvoja mielipiteitä. Yö tukkina.

Enköhän keksi jotain ruikuttamista päivän mittaan.


Järjen voitto

Joku voisi luulla havaitsevansa kohtalon ivaa siinä, että sosialidemokraattisen puolueen entisen puheenjohtajan kaunakirja julkaistaan samana päivänä kun juhlimme punakapinan kukistamisen yhdeksänkymmentävuotispäivää. Koska kyseessä on kuitenkin Paavo Lipponen, kyseessä on tuskin kohtalon iva tai edes sattuma.

Lipposen kanssa olen samaa kaunaista mieltä "professori" Heikki Patomäestä. Hänen juttujaan lukiessaan ja kuullessaan ihmettelee, kuinka helposti politiikan tutkimuksesta saa tehtyä oman ideologian julistamista. Siihen kiinnitän luonnollisestikin erityistä huomioita, koska hänen ideologiansa ei ole sama kuin minun.

Lipposen kanssa kuulumme näköjään sekä Jörn Donner että Matti Klinge - fan clubeihin.


Veljeskansat

Töissä kävi tänään hollantilaisia yhteistyökumppaneita. Mukavia, avoimia, kiinnostuneita, puheliaita.

Tuli mieleen viime viikkoiset tanskalaiset.

Tanskalaiset ja hollantilaiset ovat jotenkin samanoloisia ihmisiä (siis tietenkin ihan jokainen).

Maissakin on samanlaisuutta: vähän maata, tiheässä väkeä, vapaamielisyyttä, kauppaa, merenkulkua, kummalliset kielet. Molemmissa on myös viime aikoina kompuroitu maahanmuuttajien kanssa.

Edellinen