Pohdin tässä maailmaa operaatio valkyyria -elokuvan jälkeen.
Ensin tohdin mielessäni yhdistää ja jopa vetää joitain hämäriä yhtäläisyysmerkkejä Hitlerin ja Bush Jr. välille. Molemmat ovat aiheuttaneet maailmalle suoraan ja välillisesti valtavan määrän kärsimystä. Hitler syöksemällä maailman toiseen maailmansotaan ja Bush sotimalla ja talouspolitiikallaan.
Valitettavasti olen myös ihminen, joka toteaa Hitlerin olevan erittäin merkittävä historiallinen hahmo. Inhoan sitä, että Hitusta puhuminen kuuluu tabuihin, ettei leimattaisi uusnatsiksi välittömästi. En ole ideologisesti lähelläkään herraa, mutta en myöskään suoralta kädeltä sylje olkani yli hänestä puhuttaessa. Mies kuitenkin hallitsi lähes koko Eurooppaa ja loi sangen toimivan sota- ja valtiokoneiston. Kuinka monella ihmisellä on ollut niin suuri vaikutus historiaan? Bush jäänee kanssa historiaan ja osoitan saman kunnioituksen hänelle. Hän saavutti kuitenkin USAn presidenttiyden. Ei sinne kuka tahansa pääse.
Noh, näitä taustoja voi pohtia ja esitän asiaa äärimmäisenä yksinkertaistuksena.
Se, miksi bloggailua aloitin, on tuon piiiitkän ajatuskulun johdannainen. Koko prosessia en tähän lado.
Aiheena oikeastaan uskonnot ja raha. Mietin sitä, että jos redusoidaan koko historia ja ihmisen olemassaolo, emme voi päätyä oikein muuhun kuin siihen, että kaikki nykypäiväisetkin konfliktit ovat samaa perustaa: haetaan nuijalla naapuriklaanin mailta ruokaa, kun oma on loppu tai sitä vain halutaan lisää.
Ihmiselämän perusyksikkö on valta.
Ilman rahaa on käytännössä mahdotonta elää nykyisissä yhteiskunnissa. Rahasta on tehty välttämättömyys. Pahempaa vielä on se, että raha on kyseenalaistamaton välttämättömyys. Sen olemassaoloa ja tarkoitusta ei kyseenalaisteta. Sitä kautta sen valta ja sen tarjoama valta jäävät piiloon.
Miten raha ja uskonto nyt sitten liittyvät toisiinsa?
Siten, että omistaminen, redusoituna lisää ruokaa/maata tms nuijalla hankittuna, on ihmisen olemassaolon ja ihmisen psyykkeen perustassa. Valta ja omistaminen. Uskonto tulee kuvaan siinä, että sanoisin omistamisen olleen ensimmäinen uskonto, jonka pohjalle muut hengellisemmät ovat syntyneet. Nykyiset uskonnot ovat mielestäni enemmän tai vähemmän syntyneet vallanhalun ja hallinnan pohjalle, tarpeelle hallita ja vaikuttaa.
Eihän mikään näin yksinkertaista ole, mutta näin ajattelisin. Omistaminen ja valta ovat ihmisen olemassaolon, tai ehkä tarkemmin sanottuna nykyisten yhteiskuntien pohjina.
Vähän karkeaa pohdintaa, mutta tykkään etsiä ensimmäistä, pienintä tai kattavinta nimittäjää asioille. Olenko ihan hakoteillä, rakkaat kuulijat? Ja pahoittelen sirpaleista bloggausta, liikaa epämääräisä ajatuksia :D
1 kommentti
martin
27.7.2009 21:08
Jos ajattelet uskontoa ihmisten luomana oppijärjestelmänä, niin toki saattaa noin olla (mielestäni noin melkoisen paljon onkin kuin kuvaat). Sen sijaan, jos Jumala on e l ä v ä todellisuus, josta meidän todellisuutemme riippuu, niin et voisi olla pahemmin hakoteillä. Tosin määritelmällisesti ei voisi välttämättä puhua uskonnosta tietoisena järjestelmänä, vaan ylipäänsä siitä, joka a n t a a uskomme.