Mopsi's

Näytetään bloggaukset maaliskuulta 2010.
Seuraava

maisteri: 5000 € - motivointia parhaimmillaan!

Hmm, ohimennen uutisia kuunnellessani tuli mietintöä opetusministeriön joltain mikä lie toimikunta (sori, en ole perehtynyt nyt sen tarkemmin). Poppoo joka pohtii korkeakoulutusta ja kaiketi muutakin koulutusta.

Ajatus vain yhdestä ilmaisesta tutkinnosta on heitetty ilmaan aikaisemminkin. Nyt tuli pommina perässä aatelma 1000 € lukukausimaksusta. Saman verran korotettaisiin valtion takaaman opintolainan rajaa. Tarkoitus olisi nopeuttaa opintoja.

Logiikka ei nyt ihan aukea. Miten se, että maksat viiden vuoden koulutuksesta 5000 euroa (käytännössä lainalla, tuollaisen summan kasaan saaminen muuten on opiskelijalle työn takana, nykyisten tulorajojen kanssa) nopeuttaa opintoja? Maksaa, niin haluan nopeasti ulos; maksaa, niin ei ole lainkaan varaa mennä koulutukseen...

Koulutuksen tulee olla ilmaista, piste.

Miksi ihmeessä suomalaista koulutussysteemiä ajetaan talouden alaisuuteen vahvemmin ja vahvemmin?! Eikö se nyt ole jo nähty moneen kertaan monessa maassa, että puhdas liberalistinen kapitalismi ei_vain_toimi. Miksi ihmeessä Katainen & kumppanit ajavat sellaisia malleja koulutukseen ja terveydenhuoltoon, jotka eivät vain toimi ja vetävät raakoja eroja kansalaisten välille. Suomalainen varallisuus on pitkälti rakentunut tasa-arvoisten ja kaikille avointen palvelujen varaan.

Ihmiset, hyvää päivää, äänestäkää nyt kokoomus jo ulos. Miten ihmeessä tavallinen pulliainen salen kassalta kuvittelee elämänsä paranevan, jos äänestää kokoomusta?! Medialukutaitoa opettaa mopsi innoissaan vaan senkin takia, että oppilaat oppivat lukemaan unelmahötön läpi (olkoonkin, että tuo termi liitetään demareihin, kokoomus sillä voitti, vaikkakin realismiin kaapuun puettuna).

Mä en vaan tajua, en vaan tajua.

Ja palatakseni ekaan aiheeseen, lienee samaa hienoa savuverhoa tämä lukukausimaksu. Heitetään ilmaan niin törkeä väite, että ihmiset älähtävät ja ovat sitten tyytyväisiä, kun se ei mene läpi, yleensä jonkin poliitikon ampuessa se alas (ja samalla keräten pisteet kansan puolella olemisesta). Samalla saadaan sitten ohimennen "lievemmät" vain yksi koulutus ilmaiseksi -ajatukset, joita ei olisi ilman härskiä lukukausimaksuehdotusta millään saatu läpi ilman meteliä. Summa summarum, päättäjät saavat mitä halusivatkin ja joku poliitikko saa vähän kultareunaista pilveä ympärilleen. Kansa ei tajua mitään.


Vaikeaa, vaikeaa

Mopsi on luotsaamassa ekaluokkalaisia viikon. Voi jestas, on vaikeeta opettaminenkin.

Olen ollut pääasiassa vanhemmilla oppilailla opettamassa. Tiedän kyllä, että ekat vaativat ihan erilaista ajattelua (sillä eiväthän ekat edes osaa olla koulussa, lukea, tunne kelloa, ymmärrä mistään mitään, ovat impulsiivisia jne. = lapsia siis), kuin vanhemmat oppilaat vaativat.

Kestää hetken kääntää aivot ekaluokka-asentoon. Mistään eivät oppilaat osaa itse ottaa vastuuta, eivät muista. Keskittymiskyky ja muisti ovat tasan kahden sekunnin mittaiset.

Toisaalta hyvänä puolena on pieni ryhmä, sinällään kiltit lapset (joilla vain on energiaa iiiihan liikaa...) ja kaikesta hölmöstä ne saa innostumaankin. Harmi vain, että olen itse sen verran syvälle istutetulla rautakangella varustettu, että siihen hölmöön ei riitä paukkuja. Ehkä open pitisi vähän rentoutua ja löytää sisäinen lapsensa?

Toisaalta, jos ekalla tarpeeksi kauan on, oppii ainakin motivoimaan oppilaita. Ekoille kun motivaatioksi ei riitä "opettaja käskee". Täytyy olla toiminnallista ja monipuolista, jotta 7-vee jaksaa keskittyä. Istuminen on myrkkyä, vaikka toki sitäkin pitää opetella. Oppimista tapahtuu mopsilla joo...

Mutta onhan se kiva toki vähän haastaa itseään :)


Seuraava