Luulen, että tiedän, millaista paratiisissa on.
Vietin viikonlopun Mustion linnassa Karjaalla.
Itse linna on reilut kaksisataa vuotta vanha puurakennus. Linnaa ympäröi seitsemäntoista hehtaarin upea englantilaistyyppinen puisto. Ihastuin varsinkin puiston kauneuteen.
Linnnassa meillä oli loistava opas, rouva Ilander, jonka jokaisesta sanasta ja eleestä tihkui rakkaus linnaan ja kunnioitus sen rakentajia kohtaan.
Lauantai-iltana osallistuimme Gero Hottingerin ruokakurssille. Valmistimme italialaisen menuun: tomaatti-basilikabruchetta, tagliatelle ja chili-tomaattikastike, mozzarellatäytteinen vasikanfilekääryle tattirisoton kera ja jälkiruuaksi hedelmiä sabayonkastikkeessa.
(Tässä vaiheessa täytyy niuhottaa. Periaatteessa linnaksi kutsutaan vain kuninkaan asuinpaikkaa. Mustiossa ovat vierailleet suuriruhtinaamme Aleksanteri I ja II ja luultavasti kuninkaamme Gustaf III. Linderin sukukin on aateloitu vasta 1830-luvulla, joten päärakennus ei alkujaan ole oikeastaan kartanokaan vaan ruukin patruunan talo.)
Linnankrouvissa on kunnianhimoisen näköinen ruokalista. Kannattanee testata perusteellisemmin toisella kertaa.
5 kommenttia
Kauneuspilkku
27.8.2007 13:15
Jos kyseessä oli sama opas kuin joskus vuosia sitten, niin minä koin hänet myös ääreishuviitavana. Hän puhui "meidän herrastamme", tarkoittaen kartanon isäntää ja muutenkin lauseet olivat tyyppiä: "nämä lattiat 200 vuotta" jne. Mutta, juu paljon hän tiesi ja muisti kertoa ja paikka on vallan viehättävä.
Roope2
27.8.2007 14:33
Jep, varmaan sama tyyppi. Alussa oli naurussa pitelemistä, kuin olisi kuunnellut radiosta äärikorrektia- ja trimmattua juontajaa viisikymmentäluvulta. Puhuu kuulemma samalla tyylillä siviilissäkin. Sai porukan kuuntelemaan ja kiinnostumaan.
Aboa
28.8.2007 10:25
Nykysuomen sanakirjan määritelmä sanalle linna:
1) vihollisen hyökkäyksen varalta väestön suojaksi ja puolustuspaikaksi rakennettu ja varustettu paikka
2) yleensä suuri, komea, varsinkin hallitsijan, jonkun aatelisen, mahtihenkilön tms. asuinrakennus, palatsi, hovi
3) vankila
4) mailapeli
Että kyllä kai se ihan oikea linna on sittenkin.
Kauneuspilkku
28.8.2007 14:50
Mun mielestä se on kyllä vaan kartano, se ei edes ole hirveän suuri ja varsinkin kun se on ruukinpatruunan asuintalo niin enmä sanois sitä linnaksi.
risto
30.8.2007 17:31
Minulla on lapsuudestani hupaisia muistoja nykyisen linnanherran isoäidistä, joka oli kotoisin Ranskasta ja äänsi sukunimensä /linDÄÄR/, siis paino toisella tavulla. Kerran hän kielsi minua hautajaisissa Kaivopuiston katolisessa kirkossa istumasta edessään.Toisen kerran rouva vaati saada istua ravintola Royalissa piispan vieressä "koska hänet oli esitelty tsaarin hovissa". Viimeisinä vuosinaan hänellä ei ollut omaa kotia vaan asui hotelli Careliassa Kaisaniemen kadulla. Mustion linna ei ollut tuolloin suvun omistuksessa.