Deus semper maior!

Kyrkans seminarier om registrerade partnerskap 2007

Den första delen av seminariet Kirkon seminaarit rekisteröidyistä parisuhteista 2007 (Kyrkans seminarier om registrerade partnerskap 2007) hölls 15-17.1.07 och den andra hålls 28-29.11.07. Sammandrag av inläggen publiceras på seminariernas hemsida (http://tinyurl.com/386xkk), och jag har sammanfattat dem här på bloggen. Jag skall försöka hinna igenom januariseminarierna innan novemberseminarierna börjar...

På bloggen Hbt-bibeln har jag samlat dessa sammanfattningar och satt upp ett register över dem. Där är de alltså mer lättillgängliga än här på denna blogg, där de är utspridda över hela året. I registret finns länkar till originalinläggen och -kommentarerna samt till mina sammanfattningar i den mån sådana existerar. Välkommen dit!

http://tinyurl.com/3yz6xt


Seminarieinledningar - etik del 1

På seminariets andra dag, 16.1.07, diskuterades frågan om kyrkan och homosexualiteten ur ett etiskt perspektiv.
[Ibland sätter man likhetstecken mellan etik och moral, men det är orätt. Etik är den vetenskapsgren (inom filosofi och teologi) som granskar moralen. Här granskas frågan alltså ur en etisk, inte en moralisk synvinkel. Detta vill jag nämna för undvikande av missförstånd.]

Professor Antti Raunio höll en inledning med rubriken Rekisteröity parisuhde luterilaisen etiikan teologisten perusteiden näkökulmasta ("Det registrerade partnerskapet ur den lutherska etikens teologiska grundvalars synvinkel" - det låter tyvärr inte särskilt mycket bättre på finska). Hans inledning kommenterades av Jaana Hallamaa och Jouko Heikkinen. Så följde Olli-Pekka Vainio med en inledning om det etiska evaluerandet av homosexualiteten. Den kommenterades av Vesa Hirvonen och Paavo Kettunen.

*

Raunio förde fram ett par begreppspar som man inte får blanda ihop. Det ena är skillnaden mellan tro och kärlek, där man ständigt diskuterar hur gränsdragningen mellan dem skall ske. Det andra är skillnaden mellan privat och offentligt. På det offentliga planet för kyrkan fram allmänna principer om vad tro och kärlek innebär, medan den på det privata planet på ett själavårdande sätt förverkligar tron och kärleken.
Grundvalen för den teologiska etiken är människosynen. Människan är skapad av Gud och ämnad att tjäna Gud och sin nästa samt att leva ett evigt liv. På basen av detta kan man utvärdera också äktenskapet och det registrerade partnerskapet. Äktenskapets ursprung ligger i Guds skapelseverk, då Gud instiftade förbundet mellan man och kvinna och gav det till uppgift att föröka människosläktet och att uppfostra barnen. Ett samkönat parförhållande har ingen motsvarande gudomlig instiftelse och kan inte jämföras med ett äktenskap. Den teologiska uppfattningen om äktenskapet har inget att göra med diskriminering eller dålig behandling av homosexuella.
I ljuset av skillnaden mellan tro och kärlek kan vi i partnerskapsfrågan ta hänsyn till kunskap som inte fanns då Bibeln uppkom. Forskningsresultaten angående homosexualiteten är dock rätt omstridda. Oberoende av vad man anser om homosexualitetens orsaker, kan vi ändå säga något om det registrerade partnerskapets natur.
Enligt luthersk uppfattning bekämpar Gud det onda i världen både genom det andliga och det världsliga regementet. Registrerade partnerskap kan anses vara en rättvisefrämjande lösning som har uppkommit inom det världsliga regementet, eftersom en homosexuell livsstil tycks vara den enda möjligheten för vissa människor. I denna betydelse kan kyrkan enligt Raunio godkänna det registrerade partnerskapet på basen av tvåregementsläran. Vad gäller välsignandet av partnerskap har tillräckliga utredningar av förrättningens innehåll ännu inte gjorts. Dess främsta kriterium bör dock vara dess teologiska innehåll.

*

Hallamaa kommenterade att det är pinsamt att följa med den kyrkliga diskussionen om partnerskapslagen. Den kristliga etiken har fått likhetstecken med sexualmoralen. Könsfixationen inom den kristliga etiken är förkastlig och i ett starkt motsatsförhållande med den kristna tron. Den kristliga etiken verkar inte vara en del av budskapet om hopp och glädje, utan tycks vara en trångsynt fönstertittarmoral. Dock är moralens mening inte regler utan ett gott liv.
Vi tror att Gud har skapat varje människa. Genom att bli kött har Gud överbryggat alla mänskliga, köttsliga åtskillnader. Som kyrka är vi en enda Kristi kropp, och kroppen klarar sig inte utan sina många, olika lemmar. Vem sköter sin kropp genom att skära sönder den?

Jag återkommer snarast till Heikkinens kommentar och till Vainio med kommentatorer.


Humbly honest

Better just to smell a flower in the garden... than to have an unauthentic experience of a much higher value. Better to honestly enjoy the sunshine or some light reading than to claim to be in contact with something that one is not in contact with at all.

- Thomas Merton

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/2yxuf9


Bastutillfredsställelse

För en vecka sedan skrev jag om den bastubesvikelse vi fick när bastuugnen inte fungerade som den skulle. Efter att ha konsulterat gårdskarlen, insåg jag vilken skillnad ytterligare ett par säkringar kan göra. Ugnen kräver nämligen tre säkringar, en per motståndsrad! I kväll fungerade allt utmärkt.

Det är hälsosamt att känna sig lite dum emellanåt, antar jag ...



Präststrejk?

Antagligen inspirerad av den hotande sjukskötarstrejken har Kyrkpressen tagit reda på om präster och diakonissor också kan strejka.

Både vännen och kollegan Monica Heikel-Nyberg, ordförande för Finlands svenska prästförbund, och verksamhetsledare Riitta Hiedanpää på Diakoniarbetarnas förbund konstaterar att andliga arbetare kan strejka genom att lämna bort administrativa uppgifter, men att de andliga uppgifterna måste skötas. Detta gör naturligtvis en eventuell strejk tandlös, och våra förbund söker nog andra sätt att driva våra intressen ... och det är bra så.

http://tinyurl.com/2dyovz

*

Uppdatering:
En anonym kommentator kom med en lustig synpunkt:
Jossain sarjakuvassa on tuosta pappien lakkoilusta... "Ei me papit mennä lakkoon, meillä on parempi ase: julistetaan väärää oppia kunnes palkat nousee".
Kommentaren publiceras inte som sådan p.g.a. anonymiteten, men p.g.a. humorn gör jag så här i stället.



Frågespalten XXI: Guds ord

Det inflöt en kommentar till Hbt-Bibeln (http://hbt-bibeln.blogspot.com/):

Hej Kalle,
Stort tack för ditt gedigna arbete med dessa frågor. Det har verkligen varit givande att ta del av dina tankar! Jag är oenig med dig i en hel del av vad du skriver, men du har varit till stor hjälp när jag under en lång tid har brottats med dessa frågor och nu (tror jag) slutligen har kommit att acceptera din hållning som kristen och biblisk, ja, helt enkelt, som rätt och riktig.
Jag har dock en invändning som jag skulle vilja dela med dig och kanske få din kommentar till.
Du skriver att Bibeln inte är Guds ord för att Jesus är det. Jag håller med dig om att Jesus är Guds ord, Guds konkreta, ursprungliga och slutgiltiga, ord om sig själv och om sin sanna mänsklighet. Men också Bibeln bör ses som Guds ord. Inte i och för sig själv, Bibeln har inte fallit från himlen, och Bibeln är inte Gud inkarnerad. Bibeln är Guds ord i sitt vittnesbörd om Jesus Kristus.
Ganska förenklat kan man kanske säga att GT är Guds ord i sitt vittnesbörd om den Jesus som skulle komma och att NT är Guds ord i sitt vittnesbörd om den Jesus som har kommit och skall komma åter. Jag tror du kommer att få svårt att övertyga många kristna om du släpper på läran om Bibeln som Guds ord (den klassiska, alltså inte "inerrancy").
Men berätta gärna mer om hur du tänker om detta.
Mvh Petter

*

Jag är glad över att du har arbetat med dessa frågor, över att jag har kunnat hjälpa dig - samt naturligtvis över att du har kommit att acceptera min syn på dem som "rätt och riktig". Att vi på en del punkter har olika åsikt är väl naturligt; vi är ju bara människor...
Det du kommenterar är en passage i inledningen till Hbt-bibeln, där jag bl.a. skriver som följer:

*

Människor har skrivit varje ord, varje bokstav i Bibeln. Samtidigt är den skriven av Gud, eftersom Gud har inspirerat skribenterna (att kalla Bibeln för Guds ord anser jag vara vilseledande, eftersom det är Jesus Kristus som är Guds ord enligt Joh 1, och det är honom, inte en textsamling, som vi bör tillbe - mer om det temat här: http://tinyurl.com/3ddmas). Eftersom Bibeln är skriven av Gud, har den ett budskap också till dagens människor. Detta budskap måste dock granskas genom de mänskliga kläder som det har fått, då det uttalades i en speciell historisk situation. Det är budskapet, inte dess kulturella infattning, som är det väsentliga.

*

I inlägget Verbi divini minister, som jag länkar till ovan, citerar jag mig själv, när jag i en predikan (http://tinyurl.com/3y8fo6) skriver:

*

"Guds ord" i denna passage [Heb 4:12f], liksom i NT som helhet, är inte en textsamling (den kallas i allmänhet "Skriften" eller något liknande). Det är inför "Guds ord" som vi skall avlägga räkenskap. "Guds ord" är inte Bibeln, utan Jesus Kristus, Guds levande och verksamma ord som blev kött. Bibeln innehåller ord från Gud då den för fram Kristus, men den innehåller också annat. Exempel på sådant är de judiska kultiska föreskrifter som Jesus gjorde föråldrade. De fyller sin plats i Bibeln genom att måla upp en bakgrund till varför Kristus behövde komma till jorden, men de är inte Guds ord ens på det sätt som uttrycket i allmänhet förstås.
Bibeln är i sig är en mycket god bok och värd att studeras ingående. Men i vår kyrka konkurrerar den med Kristus om vem som är Guds ord. Denna konkurrenssituation bör vi reformera. Det är Kristi kärleksbudskap som är det väsentliga, inte vad vi nu råkar kunna pussla ihop av olika udda bibelverser.

*

Som svar på din fråga, Petter, vill jag säga att jag i sak håller med dig. Skillnaden är att jag tvekar att använda uttrycket "Guds ord" för att syfta på Bibeln just eftersom det genom användningen av uttrycket uppstår en konkurrenssituation. Denna konkurrens har sedan gett upphov till mycken sorg genom den bibliolatri ("bibeltillbedjan") som har uppstått.


Veckans anekdot: Bättre sent som alltid

En söndag hade jag först gudstjänst kl. 12 och sedan ett dop kl. 15. Där emellan stack jag mig hemma på lunch, och passade på att lägga tvååringen för dagssömnen. Jag lade henne i sin säng och satte mig själv i säckstolen bredvid. Hon räckte mig ett mjukisdjur och lade sig till rätta. Så somnade vi båda.

Jag kom naturligtvis några minuter försenad till dopet. Pinsamt! Men folk fick roligt när jag förklarade att jag hade försovit mig mitt på blanka eftermiddagen, och småbarnsföräldrarna förstod omständigheterna utan svårighet...


Kyrkligt om Jokela

Söndagens gudstjänster i radio och tv
I församlingarna runt om i Finland minns man i söndagens (11.11) gudstjänster dem som drabbades av händelserna i Jokela skola i Tusby denna vecka och deras anhöriga.
En minnesgudstjänst med Sibbo svenska församling sänds i radio Vega kl. 13.03.
I gudstjänsten predikar kyrkoherde Helene Liljeström. Kaplan Heidi Jäntti är liturg, Lars Wikström kantor och Dag-Ulrik Almqvist organist.

Tv-gudstjänst från Jokela
Söndagens familjegudstjänst i Tusby kyrka kl. 10 televiseras i YLE TV1. I familjemässan på farsdag blir man stilla och minns de som föll offer vid incidenten i Jokela skola.
I mässan predikar pastor Ulla Rosenqvist och pastor Ann-Maarit Joenperä är liturg. Barnkören Laululintuset medverkar under ledning av kantor Eero Hartikainen.

Sorgeandakt på pod.fi
På pod.fi finns från och med idag, fredag, en sorgeandakt med Lucas Snellman. Genom att lyssna på den kan du stilla dig i andakt och bön för dem som berörts av skottdramat i Jokela. (KT)

Sorgeandakt i Borgå
Här i Borgå har vi idag fredag 9.11 kl. 18 tvåspråkig minnesandakt i Lilla kyrkan. Den tolkas till teckenspråk.