Ei mennytkään kirjoitus maanantaille asti. :) Mökkireissulta on palattu kotiin, kummityttö on jo lähtenyt ja Twin Peaksia odotellessa on vielä hetki hyvää aikaa nauttia rennosta viikonlopusta. Pieni syyllisyydentunto kolkuttaa kyllä omatunnossa, kun en oo taaskaan lukenut läksyjäni, kuten en melkein koskaan.. Siitä oli yhden opettajan kanssa koulussa jo puhetta.
Koulu on musta niin kamalan helppoa. On ollut aina. Mun ei oo koskaan tarvinnut tehdä siellä oikein mitään, kun käyttäydyn suurinpiirtein nätisti ja oon hyvissä väleissä opettajien kanssa ja useimmiten kuuntelen tunneilla, niin se on riittänyt enemmän kuin hyvin.
Ongelma ei olekaan mun keskiarvossa nyt, vaan mahdollisissa jatko-opinnoissa. Mä olen kyllä sanonut, että tahdon saattohoitajaksi, enkä tarvi yliopistoa, mutta välillä mietityttää, että jos kuitenkin. Ja aiheena mua kiinnostais opiskella vaikka mitä; fysiikkaa, sosiologiaa ja psykologiaa ainakin. Tai entä jos jatkaisinkin jotain taiteellisempaa alaa..?
Olen saanut varoituksia muilta itseni kaltaisilta, jotka oppii nopeasti, että yliopistossa me saatetaankin tipahtaa kärryiltä ja kovaa. Lukemis- ja opiskelutekniikkojen oppiminen ennen sinne menoa on aika olennaista, jos aikoo pärjätä opiskelussa, jossa vastauksia ei enää työnnetäkään valmiina nenän eteen.
Toisaalta tuntuu, että siellä mä voisin silti vihdoinkin nauttia opiskelusta, kun se antaa jotain haasteita ja saa tehdä enemmän itse. No, jatko-opinnoista tarvii päättää vasta vuoden päästä..
Aiheesta ihan toiseen.. Mua on alkanut huolestuttaa yleisen amerikkalaisvastaisuuden nousu. Onhan sille syynsä, tiedän minä ne, mutta silti. Mä toivoisin, että ei unohdettaisi sitä, että ihmiset on kuitenkin samanlaisia kaikkialla, vaikka kulttuuri luokin eroja meidän välille.
Tv:stä välittyvä kuva yhdysvaltalaisten tietämättömyydestä muusta maailmasta on aika pelottava. Mutta kun lapsi kasvaa ajatellen oman maansa olevan kaiken napa, hän oppii myös käyttäytymään siten. Se ei musta oo merkki niiden ihmisten typeryydestä siellä, vaan siitä, että kulttuurin sisällä ei juuri oo mahdollisuutta olla mitään muuta. Ihminen on laumaeläin ja menee muiden mukana, eikä sitä saisi koskaan unohtaa.
Mutta ei sitä saa unohtaa omalla kohdallaankaan. Amerikkalaisvastaisuus on nyt Suomessa muotia, se on se trendi, jonka mukaan täällä mennään laumana ja yhdessä. Vaikka mä olenkin keskustelun puolella usein puhunut sen puolesta, että ei ole tarpeellistakaan kieltää omaa yhteisöllisyyttään, eikä ole ihailtavaa olla loppuun asti itsenäinen, niin joissain asioissa pitää osata pysähtyä ja miettiä itse. Tuomitsevuus on yksi niistä asioista. Sitä ei saa tehdä yksin, eikä varsinkaan yhdessä.
Natsien Saksa oli pelottava esimerkki siitä, miten vietävissä ihan tavalliset ihmiset ovat. Siitä, miten kenestä tahansa voi tulla kiduttaja tai kidutettu, jos ei osaa vetää rajaa omien arvojen ja kulttuurin vaatimusten välille. On virhe uskoa osaavansa ajatella jo itse. Omien arvojen mukaan eläminen on jatkuva prosessi, jota pitää tarkkailla.
Ei unohdeta sitä, mitä edelliset sukupolvet ovat elämällään todistaneet. Ei anneta suurien kärsimysten olla tapahtuneet turhaan.
Ihmisten teoissa on paljon pahaa ja ihmiset tekee paljon vääriä ja huonoja valintoja. Kukaan ei silti voi olla automaattisesti huono ihminen sen perusteella, mihin maahan tai mihin kulttuuriin hän on syntynyt. Ei vaan voi. Ei senkään jälkeen, kun hänestä on tullut kulttuurinsa kasvatti.