• oscari

Kuka kukin on tai oli?

Jokin aikaa sitten eli 27.9.2020 esittelin ranskankielisen teoksen, jossa oli tietoa LGBT-kirjallisuudesta. Valitettavasta tuota mielenkiintoista kieltä, jolla kijra on kirjoitettu. ymmärretään aivan liian vähän maassamme.

On kuitenkin olemassa myös amerikankielien teos, jossa aakkosellisessa järjestyksessä luetetaan elämäkertatietojen avulla erinaiset LGBT-henkilöt, joilla on ollut tai joiden voidaan otaksua olleen jossain määrin LGBT ihmisiä.

Tämä teos QUEERS IN HISTORY saa Amazonin kaupassta osakseen mainoslauseen:

Queers in History is the first comprehensive biographical compendium of important historical and contemporary figures who were/are gay, lesbian, bisexual, or transgender. From Egyptian pharaohs, Catholic popes, and Abraham Lincoln to Bishop Gene Robinson, Neil Patrick Harris, and Angelina Jolie, Queers in History brings these figures, from their work to their sexuality, to life.

The hundreds of people whose stories appear in this book are some of the most intriguing personalities of their times: actors and actresses, writers and musicians, businessmen and politicians, scientists and soldiers. But this irresistibly readable encyclopedia intended for gays and straights alike doesn’t just report those details that get left out of the standard biographies; it reveals a fascinating picture of queer society and culture throughout recorded history, from the homosexual traditions practiced by samurai in Japan to the modern struggles for equal rights in America. Sir Ian McKellen offers a foreword.

Tätä teosta on myynnissä sekä uutenä että käytettynä. Mielestäni se on tutustumisen arvoinen, sillä siinä nähädään miten monipuolien on sekasuaalisten vähemmistöjen henkilöhistoria. Se loistaa mitä moninaisempana ja kirkkaampana.

Teoksen on toimittanut Keith Stern ja johdannon on laatinut Ian McKellen,

4 kommenttia

Jare88

28.11.2020 08:20

Kiitos. Tilasin tuon.

oscari

28.11.2020 23:41

Hei Jare88, hienoa kun tilasit. Kun tutustut teokseen, niin olisi kiva kuulla mielipiteesi, se on enemmän kuin tärkeä meille kaikille niin moninaisesti kukkiville!

Jare88

8.12.2020 10:15

Joo, yritän muistaa tulla kertomaan. Kirja tulee jenkeistä Kustin polkemana, joten voi mennä tammikuullekin ennen kuin pääsen edes alkuun. Saa nähdä, joudunko maksamaan jonkun tullimaksun.

Jare88

5.3.2021 19:23

No niin, josko nyt hieman kommentoisin kirjaa. Nopeastihan se ui jo joulukuussa rapakon yli, liekö ollut myötätuuli vai mikä.

Verkkaisena lukijana en ole vielä edes puolivälissä - sivuja kun on viitisen sataa. Alun perusteella kirjan formaatti on kuitenkin tullut tutuksi: kuten oscari mainitsee ylempänä, henkilöiden tarinat on järjestetty aakkosittain henkilön sukunimen perusteella, mikä on sinänsä loogista, jos kirjaa lukee hakuteoksena - toisin kuin minä.

Tykkään lukea menneisyyden ihmisten tarinoita. Niitä lukiessa huomaa, että vuosikymmenet ja vuosisadat oikeastaan eivät ole muuttaneet ihmisten elämää niin paljon kuin äkkiseltään voisi luulla. Hlbti-hyväksynnän ankean kielteinen historia ei saanutkaan kaikkia kaltaisiamme kivien alle piiloon, vaan julkisesti omana itsenään eläneiden parien liitot saattoivat aikakaudesta riippumatta kestää vuosikymmeniä ja ilmeisesti saavuttaa ympäröivän yhteisön hyväksynnän - ainakin joissain tapauksissa. Toisissa tapauksissa tuli karkotuksia ja pahoja katseita - poltetuista päiväkirjoista puhumattakaan. Nämä kielteisetkään asiat eivät ole mitenkään etäällä tästä lokeroituneen hyväksynnän nykyajasta. Osa kaltaisistamme törmää tänä päivänä samoihin ongelmiin kuin silloinkin. Sanotaan, että ajat muuttuvat. Ehkä, mutta ihmiset eivät.

Ihan aluksi - ja ehkä osittain vieläkin - kaipasin kirjan rakenteelta sitä, että henkilöiden tarinat olisi järjestetty syntymävuoden mukaan, vanhimmasta vuodesta tuoreimpaan. Toivon ainakin, että tuollainen järjestys olisi tuonut henkilöiden tarinoiden väliin hieman enemmän yhteneväisyyttä. Toisaalta pidän hyvänä sitä seikkaa, että kun tarinoissa mainitaan muita kirjassa esiintyviä henkilöitä, heidän sukunimensä on kirjoitettu kokonaan isoin kirjaimin, jolloin nimestä huomaa, että kyseisestä henkilöstä on kirjassa oma tarinansa. Se vain saattaa tämän aakkosjärjestyksen vuoksi olla sitten vähän etäämpänä viittauksen sisältäneestä tarinasta. Toisaalta, kun kyseessä on hyvin laaja joukko ihmisiä eri maista ja eri vuosisadoilta, täydellistä yhteneväisyyttä tarinoiden välille ei koko kirjan laajuudessa pystyisi millään järjestyksellä saavuttamaan.

Vielä en näin kirjan alkupuolella ole törmännyt sukupuolivähemmistöjä edustaneisiin ihmisiin. Selasin läpi lopussa olleen hakemiston henkilöistä syntymämaan mukaan. Minun kirjani on vuodelta 2009 - en tiedä onko uudempaa painosta olemassa - mutta ainakaan tämä painos ei tiedä suomalaisia julkisesti tunnettuja hlbti-henkilöitä. Noh, ei kai se niin nuukaa ole, jos vaikka ministeri jää vaille mainintaa, mutta kovasti harmittaa tangokuninkaan puolesta!