Deus semper maior!

Våran prost...

Vi hade teologiska diskussioner också på 50-talet i vårt hem, bl.a. om kvinnliga präster. En gång var diakoniprästen J.O. Mattila inkvarterad hos oss. Han var en tungviktare och min mor Julia var i samma viktklass.

Min far Algot såg konkret på frågan om kvinnliga präster och frågade:
- Ja, hur skulle det vara om Julia blev präst?

J.O. svarade:
- Ja nog skulle hon fylla sin plats i predikstolen!

Greta Maria Granbacka
på Facebook-gruppen Kyrklig humor
http://www.facebook.com/group.php?gid=78187297265


Socialliberalt om samkönade vigslar

För ett par veckor sedan publicerade kollegan Karin Långström Vinge ett blogginlägg där hon, tillsammans med sin kyrkopolitiska kollega Mikael Wendt, uttrycker sin åsikt i frågan om samkönade äktenskap och kyrkliga vigslar.
http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2009/07/mer-karlek-i-svenska-kyrkan.html

Jag märkte att det var min åsikt de uttryckte. Tack, Karin och Mikael!

Men så är vi ju också socialliberaler alla tre...



Frågespalten XL: Faddrar åt syskon

Jag fick frågan:

* Kan man ha samma faddrar åt båda barnen eller borde man hitta olika faddrar? Känns som att vår umgängeskrets i detta fall är ganska liten och jag vill ju att faddrarna skall ha kontakt med barnet/barnen regelbundet, vara personer som barnen känner väl och träffar någorlunda ofta. En annan viktig, dock gammaldags, aspekt för mej, är att barnen i nödfall kan vistas hos faddrarna om det skulle hända mej eller min sambo någonting, typ sjukhusvistelse. Vi har ju nog mor- och farföräldrar som naturligtvis ställer upp i sådana situationer, men dessa räknar jag inte som potentiella faddrar. *

Jag svarade helt kort:

* Ingenting hindrar att syskon har samma faddrar. *


Alla förklaringars moder

Mannen var ute och provkörde sin nya sportiga Audi. Han fällde ned taket och tryckte på gasen. När han körde över 160 såg han blåljus bakom sig. Han hade blivit något fartblind och tänkte att polisen kan väl aldrig köra ikapp honom. Han tryckte gasen i botten, men när han närmade sig 200 började han att tänka:
– Vad i h-e håller jag på med?
och så svängde han av och stannade vid vägrenen.

Polisen kom fram till bilen, skakandes på huvudet, med böteslappen i handen.
– Det har varit en låååång dag med många idioter som du ute på vägarna, mitt pass är snart slut och det är dessutom fredag den trettonde. Jag har ingen lust att avsluta dagen med en massa papperstrassel. Jag lovar att släppa dig om du kan lämna en riktigt j-la bra förklaring till fortkörningen. Och det skall vara en som jag inte har hört tidigare.

Mannen tänkte två sekunder och svarade:
- Min fru lämnade mig förra veckan, hon stack iväg med en polis och nu trodde jag att det var han som ville lämna tillbaka henne!!

– Trevlig helg och kör försiktigt!
sade polisen och gick.


Veckans anekdot: Konfirmandteologi VII

Jag avslutade nyligen sommarens skriftskolläger. I slutprovet kom ett par svar som roade mig.

* Jag frågade vad ordet "testamente" betyder i samband med Bibeln. Många lade ut texten om ett papper med vilket man fördelar arv (vilket ju är en betydelse, förstås), men det svar jag ville ha var "förbund". En konfirmand försökte sig dock på en vild gissning och föreslog "en upplaga av bibeln".

* En annan fråga behandlade skapelsen, och i samband med den förklarade en konfirmand att "vi är skapade till Guds närbild". Jag tror ändå att det var "avbild" han for efter...



Join the Church electronically!

For a few years now, it's been possible to leave the Evangelical Lutheran Church of Finland electronically. A humanist society in Tampere (the largest city in Finland outside the Helsinki area) has thoughtfully provided this service, which has been very popular.

Now, the Church has made a countermove. Through the websites blimedlemikyrkan.fi (in Swedish) or liitykirkkoon.fi (in Finnish), it is possible to join the Church electronically. One obstacle has - up till now - been the need to know which parish you're joining. Through the new service, your application is automatically sent to the right parish, which then, presumably, contacts you and wishes you welcome.

About time, one could say - but better late than never. And we'll see what effect, if any, these websites have. At least they're streamlining a process that so far has been rather difficult.


Kasku elävästä (?) elämästä

Vaari luki kuolinvuoteellaan raamattua. Sattuipa pastori ohi kulkiessaan näkemään tapauksen ja tuli vaarin vuoteen luo sanoen:
- On se miellyttävää nähdä, että Pöntilän vanhaisäntäkin on sitten tullut uskoon viime hetkillään.

Vaari:
- Ei kun mää vaan ajattelin varmuuden vuoksi etsiä muutaman porsaanreiän.


Frågespalten XXXIX: Baptismen och lutherdomen

Jag fick en fråga om skillnaderna mellan baptismen och lutherdomen. Jag svarade:

Det finns skillnader i tron och i organisationen, men som alltid mellan kristna kyrkor är likheterna viktigare än skillnaderna.

Men skillnader finns alltså. Du nämner dopet – vi praktiserar barndop, medan baptisterna har troendedop.

Baptisterna är i allmänhet organiserade enligt ett kongregationalistiskt system (med några få undantag), medan lutheranerna är episkopala. ”Episkopal” betyder ett system där det finns biskopar, som styr stift, där församlingarna ingår. Biskoparna viger och tillsätter också präster. Baptistförsamlingarna är däremot självständiga och styrs av varje enskild kristen som har rösträtt. I allmänhet finns det inte några t.ex. nationella organisationer med bestämmanderätt över församlingarna; det kan finnas samarbetsorgan, men det är en annan sak. Detta leder också till att det finns en mängd nyanser i tro och praxis mellan de olika församlingarna.

Baptisterna och lutheranerna har samma två sakrament, dopet och nattvarden, men de tolkas olika. Medan lutheranerna anser att dopet är en rening från arvsyndens följder och att vi i nattvarden möter Jesus i fysisk form, har baptisterna en symbolisk sakramentssyn.

Vidare anser baptisterna traditionellt att det är viktigt att separera kyrka och stat.

Detta i all korthet. På Wikipedia kan du läsa mer, t.ex i artikeln "Baptism" (på svenska) och artikeln "Baptist beliefs" (på engelska).