Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset heinäkuulta 2008.
Seuraava

Pod: "Vett och etikett i kyrkbänken"

Visserligen är sommaren redan långt gången, men tematiken är ändå aktuell. Hur ska man bete sig i kyrkan?
Får man ha shorts i kyrkan? Kan man sätta sig var som helst? Måste man stiga upp då det är nattvard? Kan man fotografera från altarringen?

* Har dina kyrkogångskunskaper rostat? Förbered dig för sommarens kyrkbesök genom att lyssna på denna pod! Redaktör Charlotta Lund, klipp Patricia Högnabba. *

Charlotta intervjuade mig redan i början av juni och poden publicerades 11.6.08, men jag glömde bort saken ... men nu reparerar jag mitt misstag! Du kan lyssna här: http://www.pod.fi/svenska/index.php?id=2.


Veckans anekdot: Konfirmandteologi V

I undervisningen om bikten, berättade jag för konfirmanderna att den består av syndabekännelse och avlösning (alltså förlåtelsen).
När jag sedan ställde frågan om vilka biktens beståndsdelar är, var det en som föreslog syndabekännelse och "avslöjning", medan en annan talade om "utlösning"!

Det är förstås inte lätt med de främmande orden... men det senare förslaget var kanske inte helt o-tonårsaktigt...


Anglikansk splittring: GAFCON

Den anglikanska kyrkogemenskapen består av kyrkor och kyrkoprovinser runt om i världen (av naturliga skäl särskilt i områden som i något skede har varit under brittiskt inflytande), och den räknar ca 77 miljoner medlemmar. Därmed är den större än t.ex. de lutherska kyrkorna, som har drygt 50 miljoner.
Allt är ändå inte väl. Det har jag konstaterat upprepade gånger här på bloggen. Anglikanerna, som står under ärkebiskopens av Canterbury andliga ledarskap, hotas av splittring. Den nuvarande ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, för en heroisk kamp för att hålla flocken samlad, men det är en kamp på flera fronter, vilket förstås gör att det är svårt.

Speciellt gäller frågan för närvarande de homosexuellas ställning, symboliserad av inställningen till den homosexuelle biskopen i New Hampshire, USA, Gene Robinson.

Vart tionde år ordnar anglikanerna den s.k. Lambeth-konferensen (uppkallad efter ärkebiskopens palats). I juli i år var det dags igen. De konservativa (eller som de själva säger, evangelikala) meddelade dock att de bojkottar konferensen och ordnade en egen konferens i Jerusalem 22-29.6.08. Den kallades Global Anglican Future Conference, förkortat GAFCON (varför kommer jag att tänka på förkortningen Komintern?). Jag ska behandla konferenserna i kronologisk ordning - jag återkommer snart till Lambeth, innan det skall jag se på Church of Englands kyrkomöte, och behandlar alltså nu GAFCON.

Redan i fjol hotade de konservativa, under ledning av den nigerianske ärkebiskopen Peter Akinola, att bryta sig ut ur den anglikanska gemenskapen och grunda en egen parallell kyrka. Då backade de dock. Vid GAFCON tog de åter ett steg framåt på splittringens väg.

Akinola kom med uttalanden om att det inte finns något hopp för den anglikanska gemenskapen, som måste räddas från liberala avfällingar.

"Our beloved Anglican Communion must be rescued from the manipulation of those who have denied the gospel and its power to transform and save, those who have departed from the scripture and the faith."

Många biskopar, inte bara från de forna kolonierna utan också inom England, meddelade att de bojkottar Lambeth-konferensen. En av dem, den Pakistan-födde Michael Nazir-Ali, biskop av Rochester i England, motiverade det så här:

"I would find it difficult to be in Eucharistic fellowship with, and teaching the common faith alongside, those who have ordained a person [Robinson] to be bishop whose style of life is contrary to the unanimous teaching of the Bible and the Church down the ages."

De c:a 1.000 kyrkoledare, inklusive 300 biskopar och ärkebiskopar, som samlades i Jerusalem 22-29.6.08 ansåg sig representera 35 miljoner av de 77 miljoner anglikanerna (vilket på deras hemsida - intressant nog - beskrivs som "a clear majority"). De beslöt i sitt slutdokument att grunda vad de kallar A Fellowship of Confessing Anglicans ("En gemenskap av bekännande anglikaner", FOCA). FOCA är ett nätverk som har beskrivits som "en kyrka i kyrkan", och det har ett uttalat reformatoriskt budskap. Reformatoriskt i betydelsen att det eftersträvar en reform av den anglikanska gemenskapen, alltså, inte i betydelsen att det vill tillbaka till den (lutherska) reformation som den anglikanska kyrkan aldrig egentligen genomgick på allvar. FOCA kan ändå, om det vill sig illa, ha samma effekt på den anglikanska kyrkogemenskapen som den lutherska reformationen hade på den katolska kyrkan: splittring. Detta var något som Martin Luther inte eftersträvade; hur det är med krafterna bakom FOCA är jag inte lika säker på.

Ärkebiskop Williams är upprörd över detta försök att ta över den anglikanska gemenskapen och beskriver det som "problematiskt på alla sätt".

Rev. Richard Kirker, ledaren för The Lesbian and Gay Christian Movement (LGCM) anser att GAFCON var frågan om en maktkamp, och pekar ut rika högerkristna amerikaner som krafterna bakom detta försök att ta över den anglikanska gemenskapen. Han menar dock att FOCA inte kommer att bli långlivad. Vi får väl se.

Källor och länkar: http://tinyurl.com/gafcon



Böneämne: Förlossningskomplikationer

Jag fick idag ett textmeddelande med följande innehåll:

Be för Markus Ventins dotter Sara som fick en flicka i tisdags. Nu har komplikationer tillstött: Sara har fått problem med synen, och läkarna vet inte vad som orsakar det.
Be att de hittar orsaken. Be för Sara, Pontus och lilla Ronja.

Enligt uppgift har Sara nu mist synen på ena ögat.
Saras far Markus Ventin är kyrkoherde i Kronoby i Österbotten. Om det nu har någon betydelse i sammanhanget...

Uppdatering 7.7.08: Sara är nu helt blind och har flyttats till Helsingfors för undersökningar.

Uppdatering 11.7.08: Sara har en "propp" i synnerven. Situationen är oförändrad; hon är mycket svag och trött.

Uppdatering 15.7.08: Mamma Sara är tillbaka i Vasa sedan tre dagar, men hålls i karantän av rädsla för sjukhusbakterien. Hon är alltså isolerad från sin man och deras nyfödda dotter.

Uppdatering 16.7.08: Äntligen en vändning till det bättre! Sara har återfått lite av sin syn och är ute från isoleringen. Vi får tacka Gud för detta, men samtidigt fortsätta be för en fullständig tillfriskning.

Uppdatering 21.7.08: Familjen har varit hemma över veckoslutet. Sara ska på blodprov, och vi får hoppas att det ger resultat. Familjen har en blogg på http://www.bloggen.fi/SaraPontusRonja/ - följ med också där!


Bloggsemester!

Kära vänner, jag har semester 30.6-23.7.08; jag har alltså julilov. Under den tiden tar jag i stort sett semester också från bloggandet.
Ha det skönt!

Rakkaat ystävät, olen lomalla 23. heinäkuuta saakka, ja pidän bloggaamisestakin lomaa - ainakin suurin piirtein.
Hyvää kesää!

Dear friends, I'm on vacation, and I won't (by and large) be blogging again until July 24.
Have a good holiday!

Chères amies, chers amis - je suis en vacances jusqu'à le 23 juillet, et je prends aussi congés de ce blog. À peu près, en tout cas.
Bonnes vacances!

Liebe Freunde, ich bin im Urlaub! Nechste mal schriebe ich hier am 24. Juli. Oder vielleicht früher...
Gute Sommer!


Seuraava