• oscari

Ruhtinaat ja heidän rakastajansa I

Johdanto aiheeseen

Onko edes mahdollista, että ylintä yhteiskunnan valtaa käyttävä ruhtinas ilmaisee julkisesti homoseksuaalisuutena?

Edvard II
Edvard II

Tämän kysymyksen on esittänyt Ranskan Akatemian jäsen ja kirjailija Dominiques Fernandez, ja näin hän on avannut mielenkiintoisen keskustelualueen, joka koskettaa vallankäyttäjiä niin faaraoita, keisareita, kuninkaita kuin ruhtinaitakin ja tietenkin heidän rakastajiaan kautta vuosisatojen.

Antiikin ajoita lähtien homoseksuaalisuus ja erityisesti vallankäyttäjien, on suvaittu enemmän tai vähemmän ymmärtäväisesti tai tyytymättömästi vuosisatojen ajan. Jos keisari Hardianus (76 – 138) tulee julkituo rakkautensa rakastettunsa Antinoosin (n. 111 – 130) kanssa, niin samoin myös Soliman I Suuri (1494 – 1566) (n. 1493 – 1536) kymmenes ottomaanien sulttaani tulee julki kunniahimoisen Ibrahimin kanssa, tosin hän myöhemmin teloituttaa tämän. Myös Englannin Edvard II (1284 – 1327) maksaa kallisti mieltymyksistään miehiin.

1 kommentti

martin

10.9.2018 16:17

Muinaisessa Egyptissä Vanhan valtakunnan kuudennen dynastian hallitsija Ylä- ja Ala-Egyptin kuningas Nfr-k3-R' (Nefer-ka-Re) Ran poika Ppjj (Pepi), (järjestyksessä toinen Pepi-niminen) vieraili öisin salaa kenraalinsa S3-snt (Sa-senet):in luona. Tätä yksi alamainen - saatuaan sen selville - uhkasi paljastaa. Valitettavasti lähdemateriaali ei ole täydellisesti säilynyt, joten emme saa tietää loppua, ellei sellaista vielä joskus löydy (papyrukset käärittiin rullalle ja tekstien loppuosa oli uloin kerroin, joka yleensä ensimmäisenä tuhoutuu). Olisi ollut mukava tietää tarkemmin suhteesta ja sen luonteesta.
Muinaisesta Egyptistä on myös muuta homouteen liittyvää materiaalia - kuten jumalien Hr(w) (Horus) ja Sth (Seth) homoseksuaalinen kanssakäyminen, joka yhdistyy kuitenkin mm. temppelien käyttämiin astronomisiin havaintoihin tähdistä sekä Horuksen oikeutukseen ennen setäänsä tai ajoittain teksteissä sanotaan veljeään Sethiä periä Egyptin valtaistuin, ja kuten Kuolleiden kirjan kiellot, jossa vainaja manalanjumala Osiriksen edessä kieltää tehneensä tiettyjä tekoja elinaikanaan (nk. negatiivinen tunnustus) esim. maanneensa prostituoidun pojan kanssa (tekstin oletus on mies). Tässä jälkimmäisessä on selkeästi kyseessä prostituution kieltäminen, ei erityisesti homoseksuaalinen kanssakäyminen. Käytyäni aikanaan arkeologisen ja tekstiraportin kokonaisuudessaan läpi, siis sekä kuvat että tekstit, en löytänyt kuuluisasta Hnm-htp (Khnum-hotep:in) ja Nj-'nh-Hnm (Ni-ankh-Khnum:in haudasta mitään suoraa varmaa viitettä heidän homoseksuaalisesta suhteestaan. Lähinnä kyse on haudan tulkinnasta. Teksteissä he ilmoittavat itsensä veljeksiksi. Sen ei tarvitse tarkoittaa biologisia veljiä, sillä muinaisegyptiläinen runous puhui rakastavista myös 'veljinä' ja 'sisarina'.