• mopsi22

Sähkölasku ja sähkösopimukset - kertokaapa viisaammat...

Asun vuokralla kerrostaloyksiössä. Vuosikulutus on noin 3000 kWh. Muuttaessani sain selville, sähkösopimusta tehdessäni, että taloyhtiö on yhtiönä kilpailuttanut ja valinnut sähköntuottajan. Kaikki asukkaat siis saavat sähkönsä samasta firmasta, ilman mahdollisuutta kilpailuttaa omaa sähköntuottajaansa.

Sähkölaskuni siirtoineen ja veroineen tekee vuodessa noin 350 €. Yksikköhinnaksi ilmoitetaan 0,07951. Sen lisäksi, asunto-osakeyhtiön oman laskun mukaan (en saa laskua sähköyhtiöltä vaan asunto-osakeyhtiöltä, 4 kk välein, mittarilukemien perusteella) perusmaksu on 14,23. Kummassakaan yksikkö- tai perusmaksussa ei ole muuten mitään yksiköitä perässä. Oletan ne euroiksi...

Eli

a) maksanko kalliista sähköstä ja
b) voinko vuokralaisena edes asiasta tapella?

Tiedustelen asiaa isännöintitoimistosta. Ainakin kiinnostaisi tietää, mistä sähkö ostetaan ja kuinka usein se kilpailutetaan. Halvempaakin sähköä kun olisi (noin 0,0605 snt hintaan kiWh, jos oikein luin hintavertailua + siirtomaksut). Jos tuollainenkin hinta olisi saatavilla, miksi ihmeessä taloyhtiö haluaa kalliimman sähkön? Mikä oma lehmä ojassa voi olla maksattaa itsellään (paljon omistusasuntoja) noin 20 % kalliimpaa sähköä?

Köyhänä sitä aktivoituu. 350 eurosta 20 % on 70 euroa vuodessa. Syön tolla kuukauden hyvin...

2 kommenttia

Aboa

26.1.2010 13:14

Asuntokohtainen mittaus vaatisi mittaritaulun hankkimista jokaiseen kämppään erikseen, mihin varsinkin paljon vuokra-asuntoja sisältävä taloyhtiö valitettavasti harvoin suostuu. Tokihan kannattaa yrittää vaikuttaa siihen hintaan, millä taloyhtiö sähkönsä ostaa. Isona yksikkönähän yhtiö saisi aika hyvät tarjouksetkin.

wilei

26.1.2010 13:50

Mainitsemasi yksikköhinta vaikuttaa olevan niin lähellä hintavertailussa näkyvää Turku engerian kotiplus hintaa, että saataapi taloyhtiösi ostama sähkö olla sitä. Tällöin tietysti tulee kans mieleen se, että liekkö samassa läjässä ostettu yhtiöön sekä sähkö että kaukolämpö. Diilihän voi olla tuossa sikäli erikoinen, että ostamalla hieman kalliimpaa sähköä saattekin hieman edullisempaa kaukolämpöä...