• mopsi22

Propagandaa(ko)

"Ensimmäisellä ylioppilasaktiiveille suunnatulla Maanpuolustuskorkeakoulun kurssilla tulevien päättäjien mieliin iskostetaan muun muassa tietoa Suomen kriisivalmiudesta ja puolustusvoimien toiminnasta.

Helsingin Santahaminaan on kokoontunut parikymmentä ylioppilasliikkeen vaikuttajaa.

Maanpuolustuskurssilla puhutaan Suomen turvallisuudesta käsitteen laajassa merkityksessä. Ei siis ainoastaan siitä, mihin suuntaan aseiden piippujen pitäisi sojottaa.

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, 23-vuotias Mari Mäki (kesk.) on tyytyväinen kurssin sisältöön.

- Erittäin asiantuntevia luennoitsijoita on ollut. Esille on tuotu turvallisuusnäkökulmia puolustusvoimista ja muualta yhteiskunnasta.
Idea lähti ylioppilasliikkeestä

Kokonaismaanpuolustuksen kurssille oli selvästi kysyntää, sillä hakemuksia tuli jopa nelinkertaisesti enemmän kuin paikkoja oli tarjolla.

Idea kurssin järjestämiseen ei lähtenyt liikkeelle Maanpuolustuskorkeakoulun taholta vaan Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n parista.

- Aloite tuli edeltäjältäni. Tämä on yksi yhteiskunnan osa-alue, josta on hyvä olla selvillä, kertoo SYL:n puheenjohtaja Jussi Rauvola.

Maanpuolustuskorkeakoulussa tiedetään tarkkaan, että ylioppilaskuntien johtoa kannattaa kurssittaa maanpuolustusasioissa. Moni ylioppilasliikkeen eturivin jäsen kun on tulevina vuosina päättämässä Suomen suunnasta."

http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/05/maanpuolustushenkea_iskostetaan_ylioppilasliikkeeseen_753238.html

Onhan minulla mielipiteeni pakollisesta asevelvollisuudesta ja sen ylläpitämistä vaativasta puolustusvoimista, mutta mielestäni tämä on silkkaa propagandaa, eikä "sivistämistä" Suomen puolustamisesta. Toki en tunne kurssin sisältöä, joten kritiikki on hankalaa osoittaa mihinkään suuntaan, mutta tuskinpa ko. kurssituksella tuodaan esiin nykyjärjestelmän kestämätöntä tilaa ihmisoikeuksien ja tasa-arvon kannalta.

Mielestäni toteamus siitä, että kannattaa kouluttaa tulevaisuuden päättäjiä, on aika munakas, koska antaa heti minulle ainakin kuvan juurikin siitä, että heitä kannattaa kouluttaa nimenomaan ajattelemaan "oikein"...

Jotenkin vapaiden ylioppilaiden ja puolustusvoimien yhteistyö ei tunnu kauhean hyvältä ajatukselta. Akateeminen nuoriso on aina ollut radikaalia ja valitettavasti sen ideologioilla on tapana toimia muodollisia vaikutuskanavia pitkin ja siten toimia huomaamattomasti. Ainakin jos vertaa työväestön radikalismiin, joka on kautta aikain ollut vähemmän hienotunteista, joskin monesti yhtä toimivaa (ja koska en ole kirjoittamassa kirjaa, tyydyn erittäin karkeaan akateeminen-duunari -jakoon...)

Nojoo, analysion asiaa pienilla faktoilla ja suurilla tunteilla. On puolustusvoimilla tietysti oma lehmä ojassa, kellä nyt ei olisi, mutta mielestäni onkin kyse, kuinka suoraan itse puolustamiseen tarkoitettu laitos ja instituutio saa vaikuttaa kansalaisiin. Eikös sen instituution tarkoitus ole olla vain puolustamiseen ja pitää ns. turpansa kiinni muilla osa-alueilla yhteiskunnassa? Toki he voivat kutsua sitä kouluttamiseksi, mutta tarjotaanko koulutuksessa kaikkia tai edes useampia kuin yhtä näkökulmaa siitä, miten Suomen puolustus tulisi järjestää, vai onko kyseessä "infotilaisuus" siitä, mikä on ja tulee olemaan ainoa (upseerien eläkkeet ja duunipaikat säilyttävä) ratkaisu?