• mopsi22

kaksintaistelut takaisin vain!

ehkä musta olis pitäny tulla lakimies, ku tykkään purtavista ongelmista, joissa saa vielä nussia pilkkuakin (vaikka sen pilkun on usein itse laittanut paikalleen...).

mutta jotenkin, vaikka ei munt tietotaitoni riitä käsittelemään ongelmaa riittävän laajasti tai edes tarpeeksi laajasti, jää sellainen käsitys, että internetissä nimimerkkien välillä tai ei-yleisesti tunnistettavaan nimimerkkiin kohdistuva kunnianloukkaus (jos nimimerkkiä edes voi loukata) vaatii paljon enemmän kuin kunnianloukkaus helposti tunnistettavaa henkilöä kohtaan.

toisena pointtina se, että jos julkaisee tekstiä netissä (nimimerkin takaa), asettaa itsensä alttiiksi kritiikille, jolloin sitä on myös tiettyyn pisteeseen kestettävä. eli siis hyväksyy sen, että tekstiä voidaan kommentoida.

ihmiset ja asiat täytyy taas erottaa tässä kohtaa. asiaa saa kommentoida rajattomasti, mutta ihmisen kunniaa suojellaan jossain määrin.

onkohan tästä nimimerkkiasiasta, niinku nermalko se oli ku ajatteli ääneen, mitään päätöksiä tai suoraa lakitekstiä? jotenkin vaikuttaa koko kunnianloukkaus aika epämääräisrajaiselta asialta, puhumattankaan kulttuurirelativistisesta puolesta (käytinkö hianoo termii väärin :D?).

3 kommenttia

Nermal

28.5.2009 21:34

Varsinaista ennakkotapausta en onnistunut löytämään, mutta löysin hatarien muistikuvieni perusteella maininnan, jossa oikeustieteen prosessori Jukka Kemppinen toteaa nimimerkin kunnian loukkaamisesta seuraavaa: "Sanoisin että Anonyymiksi merkityn kirjoittajan loukkaaminen ei ole rangaistavaa eikä liioin sellaisen nimimerkin käyttäjän, joka ei ole yleisesti tiedossa."

Kyseinen kommentti löytyy löytyy osoitteesta http://kemppinen.blogspot.com/2007/09/kunnianloukkaus-shkpostissa.html blogikommenttiosuuden loppupäästä. Sivulla on paljon muutakin pohdintaa kunnianloukkauksiin liittyen.

martin

28.5.2009 22:50

Ei pääaiheeseesi, vaan yhteen huomioosi: Kannatan vapaata kommentointia.

mopsi22

28.5.2009 22:54

Nermalille: Mjoo, toi kemppinen mullekin tuli useammallakin haulla. mutta oon tässä oikeusoppineiden joukossa viimisen vuoden aikana oppinut sen verran oikeustieteestä, etten tiedä siitä mitään, varsinkaan sen soveltamisesta...

mutta kemppisen jutut kuulostivat loogisilta.

Martinille: kyllä.