• mopsi22

Itsekäs paska

Miksiköhän syyllistäminen on niin voimakas tapa pyrkiä vaikuttamaan? Eikö se ole yksinkertaisesti huono tapa?

Ihminen on lähtökohtaisesti itsekäs paska. Syyllistämällä jostakin saa aikaan väin psykologisen vastareaktion.

Jos haluan, että A ajattelee tai toimii jollakin tavalla, en syyllistäisi häntä siitä miten hän toimii nyt (toki näin teen, kaikki tekevät, muttei se fiksua ole).

Pitäisi osata vaikuttaa ihmiseen jollain muulla tavalla, älykkäämmin. Mitä se sitten tarkoittaa, god only knows.

Esimerkkinä toimivat kaikenlaiset luonnonsuojeluun ja ihmisoikeuksiin yms. liittyvät toimijat. Teet näin ja tapat luontoa/lapsia yms. Ja samalla unohdetaan, että vaaditaan ihmistä yleensä toimimaan oman itsekkään etunsa vastaisesti, jotta muutosta saataisiin aikaan. EIEIEI. Se, että autoilijalle, joka ei halua kastella jalkojaan sateessa, sanotaan, että tapat jonkun kaukaisen puun afrikan perämetsässä autoilemalla, ei takuulla saa ihmistä jättämään autoaan. Ajatus siitä, että ihminen toimisi eettisesti ja moraalisesti oman etunsa yli, on mielestäni monesti yliarvioitu, ihannoidaan ihmistä. Se, että joku asia olisi hienoa, ei tarkoita sitä, että pohjimmiltaan itsekäs paska niin tekisi. Ihminen ihannoi itseään ja toisiaan. Olemme paljon raadollisempia, kuin uskoisi, mutta eihän sitä saa sanoa ääneen, koska ihannoimme itseämme.

Kollektiivinen itsepetos.

Oma vastareaktioni siihen, että joku tulee selittämään minulle, että tuo paita on lapsityövoimalla tehty, on juurikin se, että sou what? Se on kiva. Ok, olen kyyninen epäkorrekti paska, kun en mene sen veden ja virran mukana, ja sen yhteisön, jonka mielestä tämä on tällä hetkellä tuomittavaa. Syyllistäminen ei toimi.

Perusajattelua: tarjoa vaihtoehto, äläkä vain vie itsekkäältä paskalta pois sitä olemassa olevaa.

(feel free to poke my thinking full of holes, or show the already existing ones, cause there's bound to be a lot of them)

Mutta sanoessani, että ihminen on itsekäs paska ja on turha sille siltä pohjalta mennä syyllistäen valistamaan, tekee minusta tietysti poliittisesti epäkorrektin. En vain tajua sitä, miksi joku kokee oikeudekseen tulla sanelemaan minulle miten minun pitäisi elää?? Teen itse omat johtopäätökseni. Muodostan oman moraalini.

Luonnon- ja ihmisoikeuksien suojelijat (kannatettavaa toimintaa, olen ihan sitä mieltä) sortuvat elitismiin. ME tiedämme miten asiat ovat, ME tiedämme miten sinun pitää elää, jotta kaikilla on asiat hyvin. ME olemme muiden yläpuolella. Toisaalta, sanoessani näitä mielipiteitäni täällä tässä formaatissa, syyllistäen, teen aivan samaa. Ei tarvitse lukea, kuten ei minunkaan tarvitse kuunnella.

Haluan vain, erittäin värittynein sanakääntein, sanoa, että jos mielii vaikuttaa, olisi paikallaan ajatella asiaa vähän laajemmin, eikä luottaa siihen, että itsekäs paska olisi kategorisesti valmis laittamaan itsekkään paksamaisuutensa eettisesti ja moraalisesti oikeiden asioiden alapuolelle. Sitä vain.

edit: ei tosta mitään selvää saatana saa!

Pointti siinä, että syyllistäen ei minua saa tekemään mitään, päinvastoin. Olen itsekäs, enkä halua tuntea syyllisyyttä (vaikka siihen aihetta olisikin). Olen sitä mieltä, ettei kenelläkään ole oikeutta syyllistää minua mistään. Naiiivi ja elitistinen ja kaikin puolin mahdoton ajatus. Mutta näin vain on.

Suurin osa ihmisistä ei liene haluavan tulla syyllistetyiksi. Siksi täällä raivoan niistä tahoista, jotka sitä käyttävät vaikuttamiskeinona. Se ei toimi eikä sillä pysty ajamaan sinällään hyviä asioita.

Minua ärsyttää siis näiden tahojen naiivius niiden pyrkiessä vaikuttamaan. Se se lienee syy, miksi raivoan. Naiivi usko ihmisyyden yleismaailmalliseen hyvyyteen. Olen pragmaatikko ja epäkäytönnöllisyys ärsyttää.

editedit tai ps tai mitä kukakin nyt sitten haluaa...

...saako täällä esitellä tunteenpurkauksia epäloogisesti perusteltuina?!

EDITEDIT: Niin, tästä nyt kuultaa kauas se, että minua ärsyttää se, että minua (oikeutetusti) syyllistetään asioista, joita teen. Tiedän jonkin teon aiheuttavan toisille haittaa.

Mikä minua vituttaa, ei ole välttämättä kuitenkaan se oma, tiedostettu syyllisyys, vaan se, että joku katsoo oikeutetuksi oikeudekseen tietosesti syyllistämällä aiheuttaa minulle negatiivisia syyllisyyden tunteita. Eli se, että joku tietoisesti tekee minulle huonon olon. Onko siihen kellään oikeutta? Ei.

2 kommenttia

noksu

13.1.2009 17:24

Kyllä mä ainakin tajuun sun pointin ihan kirkkaasti.
Mua ärsyttää ja on aina ärsyttänyt yhden totuuden maailman pelastaja pauhaajat ja niiden asenne. Feissarit varsinkin on, noh, raskaita.
Eräs luontoilija yritti saada mua kuukausilahjoittajaksi syyllistämällä, sanoi että hei camoon, se on yksi kalja vähemmän kuussa. Sanoin että olen absolutisti, buhahaa.
Ja toinen oli kun amnestyn feissari tuli kysymään että olisiko mulla aikaa puhua ihmisoikeuksista, niin sanoin että ei kiitos mulla on jo. Buahaahaaaa....

stellagrrrl

13.1.2009 19:50

nii. joillakin ihmisillä on sellainen kuin "omatunto", joka tarvitsee aika ajoin herättelyä. on hyvä, että on ihmisiä, jotka osaavat sitä hieman ravistella, jotta sitä tajuaa, miten onnekas oikeastaan on...

buahaaahaa.

mä uskon autuaasti, että ainoa tapa saada ihmiset tekemään "oikein" on tehdä siitä pakollista tai todella helppoa. itsekkäitä laiskiaisia me olemme.

mä sanon feissareille, että "te viette jo mun kaikki rahani."