Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset syyskuulta 2008.

"Rättvist Borgå" ikväll

I kväll kl. 18:30 deltar jag i en rättvisedebatt i Borgå stadshus (vid torget). Vi är i caféet i stadshusets källare. Temat är "Rättvist Borgå" och utgår från Sfp:s valprogram om arbetsliv, utbildning, kultur, fritid och språk, miljö, konsumtion och boende, omsorg och hälsa (http://www.rattvist.fi/files/Kommunalvalsprogram2008.pdf).
Rkp:n kunnallisvaaliohjelma löytyy tästä suomeksi: http://www.rattvist.fi/files/rkp_kunnallisvaalit_2008.pdf.

Enligt uppgift deltar åtminstone följande kandidater från Borgå centrum: Carl-Gustaf Aminoff, Ulf Backman, Stig Bäcklund, Karl af Hällström (det är jag det!), Mikaela Nylander, Bodil Lund, Timo Rajakaltio, Christel Raunio och Ann Sandelin. Debattledare är utbildningsdirektör Hilding Mattsson.

Vi ses väl där, hoppas jag!

På lördag är vi på torget kl. 10-12.


Hávamál 50

Tallen torkar,
som på tomten står,
och ej skyddas av bark eller barr;
så är ock en,
som ingen älskar.
Vi* skall han länge leva?

Hávamál - Den höges sång
Erik Brates översättning 1913 från fornisländskan

* varför


"Hedersmord" på homosexuell i Turkiet

S.k. "hedersmord" är vanliga (om än olagliga) inom vissa kulturer. Det handlar om familjemedlemmar som anses på något sätt ha besudlat familjens och familjeöverhuvudets heder. Ofta är det frågan om flickor som inte är jungfrur då de gifter sig eller som bryter med traditionen och beter sig "västerländskt" i ett land dit familjen har emigrerat. Ett i Norden känt hedersmord inträffade när den 26-åriga kurdiska kvinnan Fadime Sahindal mördades av sin far i Uppsala 2002 för att hon hade haft en svensk pojkvän.

Men det är inte bara kvinnor som är i riskzonen i patriarkala samhällen, utan alla som på något sätt lever "avvikande". Detta innefattar också homosexuella.

Den 19 juli 2008 blev den 26-årige homosexuelle fysikstuderanden och gay-aktivisten Ahmet Yildiz skjuten på öppen gata i Istanbul, och då han försökte fly i sin bil, kraschade han och dog. Han hade fått flera dödshot av familjemedlemmar, men den turkiska polisen intresserade sig inte för fallet. Hans familj vägrade begrava hans kropp, och hans pojkvän hade ingen laglig rätt till den, utan måste tvärtom fly utomlands av rädsla för sitt eget liv.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/09/hedersmord-p-homosexuell-i-turkiet.html


Valmaskin - Vaalikone (YLE 1-5)

Inför kommunalvalet har olika media valmaskiner på nätet. Nedanstående påståenden är hämtade från YLEs valmaskin. Kandidaterna kan välja mellan olika svarsalternativ och komma med egna kommentarer. Detta är en del av mina bidrag.
Kuntavaalia odotellessa monella medialla on vaalikoneita netissä. Alla olevat väittämät ovat YLEn vaalikoneelta. Ehdokkaat voivat valita eri vaihtoehtojen välillä ja kirjoittaa omia kommenttejaan. Tässä osa omista näkökulmistani.

1. Vi måste få en folkvald borgmästare i stället för stadsdirektör. Kaupunkiin pitää saada vaaleilla valittu pormestari kaupunginjohtajan tilalle.
delvis av annan åsikt jokseenkin eri mieltä

Jag har inget emot det i sig, men jag har svårt att se vilket mervärde det skulle ge. Stadsdirektören är också demokratiskt vald. Ett borgmästarval vore dyrt att ordna, och jag undrar hur många som sist och slutligen skulle rösta. Men om Borgå går in för borgmästarmodellen, så må det vara så då.
Minulla ei ole sinänsä mitään sitä vastaan, mutta en näe siinä mitään lisäarvoa. Myös kaupunginjohtaja on demokraattisesti valittu. Pormestarinvaalien järjestäminen olisi kallista puuhaa, enkä usko että niiden äänestysprosentti olisi kovin korkea. Mutta mikäli Porvoo tahtoo itselleen pormestarin, niin olkoon sitten niin.

2. Någon form av spårtrafik ska dras till Helsingfors via Sibbo. Porvoosta pitää rakentaa raideliikenneyhteys Sipoon kautta Helsinkiin.
delvis av samma åsikt jokseenkin samaa mieltä

Förbindelserna till Helsingfors har naturligtvis stor betydelse för Borgå och dess invånare. Motorvägen är välanvänd och bussförbindelserna goda. Ur miljösynpunkt kunde dock spårtrafik vara ett alternativ.
Yhteydet Helsinkiin ovat tietenkin tärkeitä Porvoolle ja sen asukkaille. Moottoritie ja bussiyhteydet toimivat hyvin. Ympäristön näkökulmasta voisi raideliikenne kuitenkin olla vaihtoehto.

3. Borgå måste förbli självständig och inte understöda en ny storkommun i Östnyland i framtiden. Porvoon pitää pysyä itsenäisenä eikä olla tukemassa Itä-Uudenmaan suurkunnan syntymistä.
delvis av annan åsikt jokseenkin eri mieltä

Borgå kommer alltid att förbli en centralort i Östra Nyland, oberoende av hur strukturerna ser ut. En kommunal självständighet kan inte vara ett självändamål, utan om andra alternativ är bättre på lång sikt, kan vi tänkas gå in för sådana. Därmed inte sagt att det vore aktuellt just nu.
Porvoo tulee aina olemaan Itä-Uudenmaan keskuspaikkoja, rakenteista riippumatta. Kunnallinen itsenäisyys ei voi olla itseisarvo, vaan jos muut vaihtoehdot pitkällä tähtäimellä ovat paremmat voimme valita sellaisia. Tällä en halua sanoa että se olisi nykyoloissa ajankohtaista.

4. Västra åstranden måste byggas ut kraftigt inom den närmaste framtiden. Joen länsirantaa tulee rakentaa voimakkaasti lähitulevaisuudessa.
delvis av samma åsikt jokseenkin samaa mieltä

Att en stadskärna breder ut sig är naturligt. På västra åstranden finns utrymme för utbyggnad, så det är naturligt att sådan förekommer just där. En viss pietet bör dock förekomma, så att de unika miljöer som Borgå är känt för (t.ex. åbodarna) inte störs. Den nya bebyggelsen bör passa in i sammanhanget, vilket man också tycks ha strävat till hittills.
Kaupungin keskustan leviäminen on luonnollista. Joen länsirannalla on tilaa sellaiselle leviämiselle, joten se on luonnollinen juuri siellä. Tiettyä varovaisuutta on toki osoitettava, jotta ainutlaatuiset porvoolaiset miljööt eivät häiriinny. Uusien rakennusten on sovittava ympäristöönsä, ja tähän ollaan tiettävästi pyritty tähänkin saakka.

5. Ett flygfält kan byggas i Borgå. Porvooseen voi rakentaa lentokentän.
helt av annan åsikt täysin eri mieltä

Det är svårt att tänka sig att en lämplig plats skulle hittas i denna gamla kulturbygd.
On vaikea ajatella että sopiva paikka löytyisi tästä vanhasta kulttuurimaisemasta.



Valet på nätet

Jag har skapat en valhemsida åt mig: karlafhallstrom.rattvist.fi. Där finns bara lite just nu, men det kommer mera...

Och så har jag börjat svara på valmaskinernas frågor. Det tar sin tid. Det är många frågor och kvistiga sådana, men det gör det ju intressant!


En kristen människas frihet

Texterna för Adertonde söndagen efter pingst enligt andra årgången

Första läsningen: Am 5:21-24
Jag avskyr era fester, jag hatar dem,
jag står inte ut med era högtider.
När ni offrar till mig och kommer med era gåvor
vill jag inte veta av dem,
jag vill inte se åt era offer av gödboskap.
Låt mig slippa dina psalmer,
jag vill inte höra ditt strängaspel!
Men låt rätten välla fram som vatten
och rättfärdigheten som en outsinlig ström!

Andra läsningen: Kol 2:16-23
Låt därför ingen döma er för vad ni äter eller dricker eller hur ni iakttar högtider eller nymånar eller sabbater. Sådant är skuggan av det som skulle komma; själva kroppen är Kristus. Låt er inte berövas segern av dem som hänger sig åt självförnekelse och ängladyrkan och som fördjupar sig i sina syner. De blåser upp sig med sina fåfänga människotankar och håller sig inte till honom som är huvudet och som försörjer hela kroppen och binder ihop den med leder och senor, så att den växer som Gud vill.
Om ni med Kristus har dött bort från de kosmiska makterna, varför beter ni er då som om ni levde i världen och underkastar er påbud som: Låt bli! Smaka inte! Rör inte! Det gäller ju saker som skall förbrukas och upplösas och är bara människors bud och läror, låt vara att det kallas vishet eftersom det ser ut som fromhetsövningar, självförnekelse och späkningar, förakt för kroppens behov.

Evangelium: Mark 2:18-22
Johannes lärjungar och fariseerna fastade. Då kom några och frågade [Jesus]: "Varför fastar Johannes lärjungar och fariseernas, men inte dina lärjungar?" Jesus svarade: "Inte kan väl bröllopsgästerna fasta medan brudgummen är hos dem. Så länge de har brudgummen hos sig kan de inte fasta. Men det skall komma en tid då brudgummen tas ifrån dem, och när den dagen är inne kommer de att fasta. Ingen syr fast en bit okrympt tyg på ett gammalt plagg. Då sliter ju det nya tyget med sig av det gamla och det blir en värre reva. Ingen häller nytt vin i gamla vinsäckar, för då spränger vinet säckarna, och både vinet och säckarna förstörs. Nej, nytt vin slår man i nya säckar."


Kommunalvalskandidat

Jaha, så är jag kandidat i kommunalvalet då! Jag blev tillfrågad av sfp i Borgå, och ställer gärna upp! När jag bodde i Helsingfors var jag politiskt engagerad, men har inte varit det i Borgå - än...

Jag skrev en liten presentation av mig, och den kommer att komma på nätet småningom, men mina trogna läsare kan få se den redan nu:

*

Hej!
Jag är borgåbo sedan 2002, då jag blev kaplan i den svenska församlingen. Ett barn hade vi med oss från Helsingfors, och ett till föddes på Borgå sjukhus. Barnavårds- och skolfrågor ligger mig alltså av naturliga skäl nära.
Under ett antal år har jag i debatter och i praktiken strävat efter att förbättra rättvisan för utsatta grupper. Följderna har inte alltid varit behagliga för mig själv, men det får man väl leva med. Du kan bekanta dig med min blogg på karlafhallstrom.blogspot.com.
I arbetet som präst kommer jag i kontakt med människor i de mest skilda livssituationer - gamla och sjuka personer, ungdomar med och utan problem, såväl som unga kärlekspar och nyblivna föräldrar, bara som exempel - och dem vill jag arbeta för också i stadsfullmäktige, om du väljer in mig dit. Staden är till för sina invånare, inte tvärtom.
Jag trivs bra i Borgå, och det vill jag att alla borgåbor skall få göra, oberoende av modersmål eller annat liknande. Mycket är bra, men allt kan förbättras. Låt oss göra det tillsammans!
Allt gott!

Karl af Hällström
teol. mag., pastor

*

Jag planerar att delta i en paneldebatt i stadshuset på tisdag 16.9 kl. 18.30 samt i valmötet på torget på lördag 20.9 kl. 10-12.
Vi ses där, och får säkert orsak att återkomma också här på bloggen.


Frågespalten XXX: Jehovas vittnen

En väninna skickade en fråga via Facebook:

Hej,
du är säkert rätt person att berätta vart jag skall surfa för att läsa om [Jehovas vittnen], främst skulle jag vilja veta hur de skiljer sig från oss [kristna].
Frågade ett Jehovas vittne vad skillnaden är och hon påstod att det bara är det att vår kyrka inte godkänner namnet "Jehova" trots att det t.o.m. står på kyrkväggarna. Och när jag frågade om första budet hade något att göra med att de inte firar födelsedag sa hon att det inte är det utan att det endast nämns några födelsedagar i Bibeln och dom personerna inte är Guds anhängare. Dessutom trodde jag att dom inte tror på Jesus som Guds son, men hon sa att det enda som inte var ok där är att Jesus inte är född i december utan september-oktober. Som du märker är jag helt ute och seglar, har läst på wikipedia, men det gav bara intrycket av en sekt, inget desto djupare.
Tacksam för dina kommentarer.

Jag svarade så här:

Hej!

Tack för frågan!

Hon tycks inte vara särskilt väl informerad - eller så vill hon inte riskera jobbet genom att spetsa till saken...

Jag har en del grejs på min blogg - börja fast här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2008/03/jehovas-vittnens-bibeltolkning.html
Ett par hemsidor som kan nämnas är Beyond Jehovah's Witnesses (http://members.aol.com/beyondjw/bj.htm) och Free Minds (http://www.freeminds.org/).

En liten nypa salt (och ibland stor!) behövs alltid när man läser ex-JW-texter, eftersom skribenterna ofta är väldigt personligt och emotionellt engagerade och saknar "akademisk" självkritik. Men en bild får man ändå, förstås. De som jag nämner ovan hör till de lugnare.

Lycka till!


Veckans anekdot: Konfirmandteologi VI

För några veckor sedan skrev jag om nya bibelböcker som några sjundeklassister hade föreslagit.

Församlingens sommarteolog Linda berättade att några av årets konfirmander (på ett läger där jag inte var med) hade fått följande fråga:

"Nämn två typer av böcker i Gamla testamentet."

Typerna som efterfrågades var förstås "historiska böcker" (t.ex. de fem Moseböckerna), "poetiska böcker" (t.ex. Psaltaren) och "profetiska böcker" (t.ex. Jesaja). En av konfirmanderna hade tydligen missförstått frågan och svarat:

"Noa och Josef."

De är ju två "typer" _i_ böcker i Gamla testamentet. Nog är prepositionerna viktiga...