Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset syyskuulta 2008.

Hbt-bibeln: De 144.000 (Upp 14:1-5)

När de som försöker läsa Bibeln bokstavligt söker verser som fördömer homosexualitet, filtrerar de bort sådana verser som lika enkelt kan läsas som godkännande av homosexualiteten. Detta är mänskligt. Flera sådana verser har jag lyft fram på denna blogg.

Ytterligare en passage är början av Uppenbarelsebokens 14 kapitel. Där talas det om 144.000 personer som har en speciell ställning inför Gud i himlen (se också Upp 7:4-8). Själva antalet torde vara talmystik (12 gånger 12 gånger 1000), men beskrivningen av denna grupp har en intressant formulering. De beskrivs nämligen som "de som inte har befläckat sig med kvinnor, de är rena som jungfrur. Det är de som följer Lammet vart det än går. De är friköpta från människorna som en första skörd åt Gud och Lammet. I deras mun har det aldrig funnits någon lögn, de är fläckfria."

Många biblicistiska grupperingar har fattat tycke för denna grupp och identifierar sig med den. Ett tydligt exempel är Jehovas vittnen (se t.ex. Jehovas vittnens bibeltolkning 3 - http://tinyurl.com/4f6e64). Därför är det intressant att Uppenbarelsebokens författare talar om dem som inte har befläckat sig med kvinnor - alltså (om man vill tolka det så) män som inte dras till kvinnor, utan till män!

Jag för dock inte på allvar fram denna tolkning, utan visar bara på att det med en fundamentalistisk bibelläsningsmetodik kunde vara möjligt att nå fram till diametralt motsatt resultat än vad fundamentalisternas förutfattade meningar i allmänhet förutsätter.


I morgon på torget ...

Svenska folkpartiet i Borgå ordnar en serie valmöten på Borgå torg. Det är frågan om lördag förmiddagar kl. 10-12. Ballonger för barn och fullvuxna barn, korv, kaffe, glada människor! Sparbössa och insamling för havre åt hästen Santtu (en av Gamla stans stora turistattraktioner)!

Ett av tillfällena (6 september) har redan varit - se foton här: http://sfp-borga.julkaisee.fi/130

De övriga tillfällena går av stapeln i morgon den 20 september samt alla lördagar i oktober: 4.10, 11.10, 18.10 och 25.10. Kommunalvalet hålls sedan söndagen den 26 oktober 2008 - kom ihåg att rösta.

Nu är ju lördagen inte idealisk för mig ur arbetssynpunkt, eftersom lördag är vår primära jordfästningsdag, och andra förrättningar också ofta läggs just på lördagar, då folk i allmänhet är lediga. De flesta av ovannämnda datum passar mig ändå, överraskande nog, och i sådana fall har jag tänkt vara på torget. Då passar det bra att rycka mig i armen och diskutera politik. Har du önskemål eller synpunkter på politiken i Borgå eller på hur staden utvecklas? Säg bara till!

Vi ses på torget!


Veckans anekdot: Min son Jesus

När Joakim var sisådär fyra år, deltog han och jag i öppna dagklubbens julfest. Joakim var på livligt humör och sprang omkring och lekte med sina kompisar.

Julandakten hölls av min kollega Mats, som numera är min förman. Joakim var fortfarande i farten, så jag försökte lite lugna ner honom. Mats avslutade andakten med att säga "Nu ska vi be och prata med Jesus." Just då smet Joakim iväg, och jag ropade efter honom - men Mats' ord fastnade i huvudet på mig, så det jag ropade var "Jesus! ... äh, Joakim!"

Mats fick roligt.


The immorality of moralism

In a Church of England newspaper, the south London priest Giles Fraser writes under the heading Beware of the morality of legalism (Church Times 1.8.08). It was very interesting to read his text. He argues that it is a great mistake to turn "gospel faith into moral uprightness," and that the conservatives within the Anglican communion are trying to do exactly this.

This is very reminiscent of one of the first texts I wrote on this blog, There is no Christian ethics (9.5.06), based on some thoughts by the influential Swedish Christian writer Peter Halldorf. My conclusion there is "... to confuse faith with ethics leads to moralism, phariseeism and many other tragedies."

All the more interesting to read Fraser's article.

http://pastorbastard.blogspot.com/2008/09/immorality-of-moralism.html



Achilla 1

En gång kom tre fäder på besök till Abba Achilla, och en av dem hade dåligt rykte.

En av fäderna sade till honom: "Fader, gör ett fisknät åt mig." "Det vill jag inte," svarade han.

Den andre sade: "Var snäll och gör ett, så att vi har ett minne av dig i klostret." "Jag har inte tid," svarade han.

Då sade den tredje, han som hade dåligt rykte: "Gör ett nät åt mig, så att jag har något som dina händer har gjort." Han svarade honom genast och sade: "Jag skall göra ett åt dig."

De båda andra av fäderna frågade honom var för sig: "Varför ville du inte göra något åt oss, när vi bad om det, men lovade göra ett åt honom?" Abban svarade dem: "Jag sade till er att jag inte skulle göra något, och ni blev inte besvikna, för ni förstod att jag inte hade tid. Men om jag inte gör ett nät åt honom, kommer han att säga: 'Abban har hört talas om min synd och därför vill han inte göra något,' och så blir våra förbindelser brutna. Men nu har jag uppmuntrat honom, så att han inte går under av sorg."

Ur Ökenfädernas tänkespråk


Namnmonster

Som doppräst har jag ett myndighetsansvar för att se till att de barn jag döper inte får olämpliga namn, alltså sådana som de kommer att lida av i framtiden. De flesta föräldrar bär sitt ansvar väl; jag har aldrig varit tvungen att förbjuda något namnval. Barn har nog fått ovanliga namn, men ingenting olämpligt, och särskilt ingenting som inte kan betecknas som namn.

Annat är det tydligen på Nya Zeeland, enligt nedanstående nyhet från BBC. Där har en nioårig flicka gått genom domstol för att få sitt namn ändrat. Och det förstår man; flickstackarn hette nämligen Talula Does The Hula From Hawaii!

Andra konstiga namn förekommer också vid antipoderna, t.ex.
Violence (våld),
Number 16 Bus Shelter (busshållplats nr 16),
Midnight Chardonnay och
tvillingarna Benson och Hedges (efter ett tobaksmärke).

Namn som myndigheterna däremot har satt stopp för är exempelvis
Yeah Detroit,
Stallion (hingst),
Twisty Poi,
Keenan Got Lucy,
Sex Fruit,
Fat Boy,
Cinderella Beauty Blossom och
tvillingarna Fish och Chips.
Ibland undrar man vad folk tänker med. Stackars barn!

NZ judge orders 'odd' name change (BBC News 24.7.08 - http://tinyurl.com/59lt64)


Valmaskin - Vaalikone (YLE 6-10)

Inför kommunalvalet har olika media valmaskiner på nätet. Nedanstående påståenden är hämtade från YLEs valmaskin. Kandidaterna kan välja mellan olika svarsalternativ och komma med egna kommentarer. Detta är en del av mina bidrag.
Kuntavaalia odotellessa monella medialla on vaalikoneita netissä. Alla olevat väittämät ovat YLEn vaalikoneelta. Ehdokkaat voivat valita eri vaihtoehtojen välillä ja kirjoittaa omia kommenttejaan. Tässä osa omista näkökulmistani.

*

6. Det är bättre att höja kommunalskatten än att skära ned på den kommunala servicen om kommunens pengar tryter. Jos on pakko, on parempi korottaa kunnallisveroa kuin karsia kunnallisia palveluita.
helt av samma åsikt täysin samaa mieltä

I valet mellan två onda ting, så svarar jag så här. Dock finns det andra alternativ att utforska - yttre finansiering av olika slag, statsstödda projekt osv.
Molempi pahempi. On kuitenkin olemassa muitakin vaihtoehtoja joita voisi harkita - jonkinlainen ulkoinen rahoitus, valtion tukemia hankkeita jne.

7. Det är allt för lätt att bli klient hos socialvården och få socialstöd nuförtiden. Sosiaalihuollon asiakkaaksi ja tuelle pääsee nykyisin liian helposti.
helt av annan åsikt täysin eri mieltä

Frågan har smak av att beskylla socialens klienter för att de behöver hjälp. Det går jag inte med på. Vi bör skapa strukturer som hjälper folk att hjälpa sig själva. Medan vi bygger dessa strukturer bör vi dock fortsätta att hjälpa dem som behöver hjälp, så att ingen skulle falla genom det sociala nätets maskor.
En suostu moittimaan avuntarvitsijoita heidän avuntarpeestaan. Meidän on luotava rakenteita jotka auttavat ihmisiä auttamaan itseään. Samalla meidän on kuitenkin jatkettava avun antamista, jottei kukaan putoa sosiaalisen verkon läpi.

8. Om det skapar fler arbetsplatser och därmed förbättrar kommuninvånarnas välfärd godkänner jag att miljö- och naturvärden ges mindre vikt. Mielestäni ympäristö- ja luontoarvoista on joustettava, jos siten voidaan lisätä kunnan työpaikkoja tai asukkaiden taloudellista hyvinvointia.
helt av annan åsikt täysin eri mieltä

Arbetsplatser är naturligtvis väldigt viktiga, men om de skapas på miljöns bekostnad, leder det i det långa loppet till försämrad livskvalitet för alla. Att göra så som frågan skissar upp vore helt enkelt kortsiktigt.
Tietenkin työpaikat ovat tärkeitä. Jos niitä luodaan ympäristön kustannuksella, se kuitenkin johtaa pitkällä tähtäimellä kaikkien elämänlaadun huononemiseen, mikä olisi lyhytkatseista.

9. Min hemkommun borde minska antalet kommunalt anställda, eftersom de är för många.
Kotikuntani palkkalistoilla olevien työntekijöiden määrää on vähennettävä, koska heitä on liikaa.
delvis av annan åsikt jokseenkin eri mieltä

Det är inget självändamål varken att anställa eller avskeda kommunalt anställda. Vi bör se till det behov som kommunen har och till dess skyldigheter som ansvarsfull arbetsgivare. Om antalet anställda måste minskas, skall det ske i första hand genom naturlig avgång.
Työntekijöiden palkkaaminen tai heille potkut antaminen ei ole kunnalle itsetarkoitus. Meidän on mietittävä sekä kunnan tarpeita että sen velvoitteita vastuuntuntoisena työnantajana. Mikäli työntekijöiden määrää on vähennettävä, sen tulisi tapahtua ensi kädessä luonnollisen poistuman kautta.

10. De kommunala service- och användaravgifterna borde graderas så att höginkomsttagare betalar mer för servicen. Kunnallisia palvelu- ja käyttömaksuja on porrastettava nykyistä voimakkaammin siten, että hyvätuloiset maksaisivat palveluista enemmän.
delvis av annan åsikt jokseenkin eri mieltä

Låginkomsttagare kunde få nedsatt avgift, men om höginkomsttagarna "bestraffas" kan kommunens inkomster de facto sjunka genom att de söker sig till den privata sektorn.
Pienituloisille voisi myöntää alennettuja maksuja. Jos suurituloisia "rangaistaan", voivat kunnan tulot itse asiassa laskea, koska he etsiytyisivät yksityiselle sektorille.



Farliga länder för homosexuella

Jag skrev i augusti ett inlägg med rubriken Farliga länder för kristna (5.8.08). Där hänvisade jag till en rapport som visar att kristna hotas av förföljelse i 60 länder världen över, och räknade upp de 50 värsta av dessa länder. http://tinyurl.com/66hlvx

Men kristna är förstås långt ifrån den enda gruppen som hotas av förföljelse på olika plan. Många grupperingar kunde räknas upp, men i detta inlägg vill jag ta upp bara en, nämligen de homosexuella. På den mycket läsvärda bloggen Antigayretorik hittade jag en länk till en rapport som ILGA och RFSL har skrivit tillsammans i april 2007. Rapporten (i pdf-format) är rubricerad State homophobia (http://tinyurl.com/ILGA07), och den citerar alla lagar världen över som förbjuder homosexualitet. De straff som föreskrivs kan vara bötesstraff, fängelse från några månader till livstid, straffarbete, piskning och rent av dödsstraff.

Det är intressant att se vissa likheter mellan listorna, även om undantagen också är många. Generellt sett kan man säga att länder där kristna förföljs, också ofta förföljer homosexuella. Till dessa länder kommer dock också många "kristna" länder med lagar mot homosexualitet. En skillnad mellan listorna är att nedanstående lista räknar upp länder där homofobin är lagstadgad, medan den andra räknar upp länder där kristna i praktiken förföljs även då detta inte är lagstadgat. Om den "homofoba" listan skulle följa samma princip, vore den naturligtvis betydligt längre.

Till skillnad från den "kristna" listan, där länderna räknades upp i grymhetsordning, är följande lista alfabetisk.

Afghanistan
Algeriet
Angola
Antigua och Barbuda
Bahrain
Bangladesh
Barbados
Belize
Benin
Bhutan
Botswana
Brunei
Cook-öarna (i fri associering med Nya Zeeland)
Costa Rica
Djibouti
Dominica
Egypten
Eritrea
Etiopien
Förenade Arabemiraten
Gambia
Gaza (del av de palestinska områdena)
Ghana
Grenada
Guinea
Guinea-Bissau
Guyana
Indien
Indonesien (vissa regioner)
Iran
Irak
Jamaica
Jemen
Kamerun
Kenya
Kiribati
Kongo, Demokratiska Republiken (Kongo-Kinshasa, tid. Zaire)
Kuwait
Libanon
Lesotho
Liberia
Libyen
Malawi
Malaysia
Maldiverna
Mauretanien
Mauritius
Marocko
Moçambique
Myanmar (tid. Burma)
Namibia
Nauru
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Niue (i fri associering med Nya Zeeland)
Nordcypern (inte internationellt erkänd)
Oman
Pakistan
Palau
Panama *
Papua Nya Guinea
Qatar
Saint Kitts och Nevis
Saint Lucia
Saint Vincent och Grenadinerna
Salomon-öarna
São Tomé och Principe
Saudiarabien
Senegal
Seychellerna
Sierra Leone
Singapore
Somalia
Sri Lanka
Sudan
Swaziland
Syrien
Tanzania
Togo
Tokelau (i fri associering med Nya Zeeland)
Tonga
Trinidad och Tobago
Tunisien
Turkmenistan
Tuvalu
Uganda
Uzbekistan
Västra Samoa
Zambia
Zimbabwe

* Enligt en artikel på PinkNews (14.8.08), har homosexualiteten i Panama dekriminaliserats 29.7.08.