Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2007.

Stop Sign Hermeneutics 2

Suppose you're traveling to work and you see a stop sign. What you do depends on your implicit hermeneutics.

A Marxist sees a stop sign as an instrument of class conflict. He concludes that the bourgeoisie use the north-south road and obstruct the progress of the workers on the east-west road.


Elden i brasan (1988)

Elden brinner i brasan.
Värmen den sprider är skön.
Gud, du som skapade elden,
värm mej. O Gud, hör min bön!

Elden falnar i brasan.
Snart är den slocknad och död.
Gud, håll min ande brinnande.
Låt den ej falna till glöd.

Glöden knastrar i brasan.
Mörkret är tyst utanför.
Gud, skingra mörkret inom mej.
Kom med din ande och rör.
Glöden sprakar, men dör.

*

Kommentar: Jag satt vid en brasa på Lekholmen en sen kväll med gitarren i handen och lekte fram den här sången. Som ni genast märker, har den en vacker melodi...


Anglikanerna igen

Jag har varit så upptagen av "nattvardsbråket" att annan mediabevakning har blivit lidande. Det är därför dags att beta av lite nyheter som har samlat sig under den senaste tiden.
Vi börjar med anglikanerna.

*

Först lite om kvinnans ställning.
I den anglikanska kyrkan i Australien (dit ca 4 miljoner av de 20 miljoner australiensarna hör) har kvinnor kunnat prästvigas under flera decennier, men först nu blir det nu möjligt för kvinnor att bli biskopar, och det också bara i vissa stift. Visserligen är det inte i praktiken aktuellt med kvinnliga biskopar just nu, men principiellt är det alltså möjligt. Denna fråga torde dock plåga kyrkan under en lång tid ännu, säger en av de konservativa ledarna.
Church of England öppnade prästämbetet för kvinnor år 1994. Numera är det fler kvinnor än män som blir prästvigda - år 2006, t.ex., 244 kvinnor och 234 män. Men alla nya präster blir inte heltidsanställda, och av dem var 128 män och 95 kvinnor. De övriga tar tjänst som bl.a. volontärer i små församlingar, som inte har råd att betala lön. Ungefär 60 procent av de nya kvinnliga prästerna hamnar i sådana uppdrag. Jämlikheten är alltså inte genomförd.

*

Splittringen fortsätter på många håll inom den anglikanska kyrkogemenskapen (fast Europeiska kyrkokonferensens generalsekreterare, anglikanen Colin Williams, vill undvika ordet). Några amerikanska och kanadensiska biskopar grundade i oktober en s.k. "anglikansk union", som kommer att vara en konkurrerande kyrka i Nordamerika. Stiften i Fort Worth (Texas), Pittsburgh (Pennsylvania), San Joaquin (Kalifornien) och Quincy (Illinois) är i olika skeden av en separeringsprocess, men de tycks välja lite olika vägar. Vad som sker med kyrkobyggnader och annan egendom är inte heller klart, och domstolsförhandlingar pågår på flera håll.
Den episkopala kyrkan har 110 stift och 7000 församlingar. Ovannämnda fyra stift och 65 församlingar berörs av splittringen.

*

Den första yttre orsaken till splittringen var som bekant att den homosexuelle Gene Robinson vigdes till biskop 2003. En orsak till att splittringen nu framskrider är att flera stift har godkänt olika former av välsignelse och vigsel av samkönade par. Den anglikanska kyrkogemenskapen, under ärkebiskopens av Canterbury, Rowan Williams, andliga ledarskap, ställer sig delvis negativt, delvis skeptiskt till detta. Det finns dock en vid skala av synpunkter också kring denna frågeställning. Framför allt är det många som anser att det finns betydligt viktigare frågor att ta i. Andra är däremot villiga till bojkott av viktiga toppmöten.

*

Källor och länkar (många sådana): http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/12/anglikanerna-igen.html



"Bigot Bishop" ber om ursäkt

Jag bloggade i augusti om arbetskonflikten i Hereford stift (på gränsen mellan England och Wales) mellan biskop Anthony Priddis och John Reaney, som sökte en tjänst som något slag av stiftsungdomsarbetare. För att göra en lång historia kort vägrade Priddis anställa Reaney eftersom denne är homosexuell. Reaney tog fallet till en arbetsdomstol och vann.

Sedan augusti har biskop Priddis fått utmärkelsen "Bigot of the Year", vilket han knappast var så glad över, och bett Reaney om ursäkt. Detta berättar PinkNews.
http://tinyurl.com/2jus5y

Det är alltså inte bara i Finland som principiella inomkyrkliga frågor avgörs i världsliga domstolar.


Din konung kommer i härlighet

Texterna för Andra söndagen i advent enligt andra årgången

Första läsningen: Jes 35:3-6
Ge styrka åt kraftlösa armar,
stadga åt skälvande knän!
Säg till de förskrämda:
"Fatta mod, var inte rädda!
Se, er Gud är här,
hämnden kommer,
Guds vedergällning.
Han kommer själv för att rädda er."
Då skall de blindas ögon öppnas
och de dövas öron höra.
Då skall den lame hoppa som en hjort
och den stumme brista ut i jubel.
Vatten bryter fram i öknen,
bäckar i ödemarken.

Andra läsningen: Heb 10:35-39
Ge inte upp er frimodighet, den skall rikligen belönas. Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat, ty: Ännu en liten tid, sedan kommer han som skall komma, och han skall inte dröja. Min rättfärdige skall leva genom sin tro. Men: Om han drar sig undan är han inte längre till glädje för mig. Vi hör inte till dem som drar sig undan och går förlorade, utan till dem som tror och räddar sitt liv.

Evangelium: Luk 12:35-40
Jesus sade till sina lärjungar:
"Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande. Var som tjänare som väntar på att deras herre skall komma hem från ett bröllop, så att de genast kan öppna när han kommer och bultar på porten. Saliga de tjänarna, eftersom deras herre finner dem vakna när han kommer. Sannerligen, han skall fästa upp sina kläder och låta dem lägga sig till bords och själv gå och passa upp dem. Om han så kommer vid midnatt eller ännu senare - saliga är de tjänarna, när han finner dem beredda. Ni förstår väl att om husägaren visste när tjuven kom, skulle han hindra honom från att bryta sig in i huset. Var beredda, också ni, ty när ni minst väntar det, då kommer Människosonen."


Gåvor åt den som har allt eller inget

Kerstin Lindén påminner oss på sin blogg (http://bloggen.fi/Kerstin/ 7.12.2007 10:38:19) om möjligheten att ge etiska julklappar till varann. Speciellt praktiskt är det när man vill ge något åt någon som redan har allt - för då kommer det till någon som har inget!
För den som föredrar miljömedvetenhet kan ett besök på Lukas Romsons blogg (http://tinyurl.com/2ojem4) vara intressant.

Servicecentralen för utvecklingssamarbete (Kepa) har på sin hemsida en lista (på finska) över organisationer som förmedlar sådana gåvor. http://tinyurl.com/36kfkl

Där finns t.ex. Kyrkans utlandshjälp med sin "Annorlunda gåva". Gåvorna varierar i prisklass mellan 5 € (en skoldräkt) och 3900 € (ett klassrum), och på listan ryms bl.a. ett yrke (250 €), fem grisar (55 €), femton trädplantor (15 €), rent vatten (25 €) och förra årets hit - en get (30 €)!
http://tinyurl.com/2kk4ng

World Vision (http://www.worldvision.fi/) har liknande gåvor - med vissa variationer. De som jag noterade speciellt var elva marsvin för 55 €, en ko för 400 € och en korrigeringsoperation för omskurna kvinnor (550 €). Om man kan skramla ihop så mycket pengar, låter det sistnämnda väldigt bra!

Också Finska missionssällskapet har dylik verksamhet. http://tinyurl.com/2w66dq

På Kepas lista finns också många andra goda organisationer. Det är bara att välja och vraka! Och så slipper man ju svettas i överfulla varuhus nu i december...



Tjuvlyssnat i ankdammen

En trevlig och rätt ny bekantskap i bloggosfären är den finlandssvenska varianten av Tjuvlyssnat. Några utdrag:

*

Ett värdshus någonstans i Vasa skärgård.
Ett par i övre medelåldern hemma från Helsingforstrakten har förirrat sig hit, slår sig ner, ropar på servitören och ber om menyn. Servitören är en yngling från trakten som antagligen just börjat på sitt livs första sommarjobb. Han har inte ännu lärt sig de svåra utländska namnen på maträtterna på menyn.
Medan paret tar god tid på sig och omsorgsfullt läser igenom hela menyn fördriver servitören tiden med att klia sig i de bakre regionerna.
Den manliga kunden irriterar sig på detta och undrar förargat: "Har ni hemorrojder, karl!?"
Servitören: "Jåå, om e finns på liston!" (26.11.07)

*

Mamman hör sina två lekande söner svära i badrummet och ropar till dem: "Ni ska int svära.... tänk på att Gud hör er."
Pojkarna: "Nä, int hör ha naa.... fö vi spool samtidit!" (27.11.07)

*

En medelålders kvinna står och studerar ett paket pepparkakor som är på specialerbjudande i butiken. Paketet är försett med punktskrift. Så förklarar hon för sina barn:
"Titta, de har skrivit med dövskrift här, så döva också kan läsa vad pepparkakorna innehåller." (30.11.07)

*

Vem vill bidra med flera? Det finns en länk för det!

http://bloggen.fi/tjuvlyssnat/


Bible Knowledge 22

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

*

Jesus enunciated the Golden Rule, which says to do one to* others before they do one to* you.

* do onto