Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset joulukuulta 2007.

Svenska kyrkan och äktenskapet

Svenska kyrkans Kyrkostyrelse har än en gång uttalat sig som remissinstans. Äktenskap och partnerskap är likvärdiga samlevnadsformer, anser man och säger därför ja till förslaget att föra samman lagstiftningen för äktenskap och partnerskap till en gemensam lag. Men Kyrkostyrelsen anser att ordet "äktenskap" bara ska användas för relationen mellan en kvinna och en man. Kyrkostyrelsen utgår även ifrån att Svenska kyrkan är beredd att registrera partnerskap om detta kan ske inom ramen för en gudstjänstordning som kyrkan själv bestämmer över.
– Eftersom vi anser dem likvärdiga så är vi öppna för att partnerskap också ska kunna ingås i kyrkan, säger ärkebiskop Anders Wejryd.

Jag - liksom många andra kommentatorer - är delad angående denna nyhet. Å ena sidan jämställer man äktenskap med partnerskap och kallar dem likvärdiga. Båda skall kunna ingås i kyrkan. Å andra sidan reserverar man ordet "äktenskap" för den tvåkönade varianten. Kyrkostyrelsen vill alltså både äta kakan och ha den kvar.

En intressant detalj är också att i o.m. den nya äktenskapslag som är på kommande, kommer det registrerade partnerskapet att slopas och ersättas av äktenskap (vilket ord man än önskar använda). Vilken betydelse har kyrkostyrelsens distinktion i det skedet?

Kommentatorerna är klart delade i två läger: de som (såsom jag) välkomnar själva beslutet men är besvikna på inskränkningen av ordet "äktenskap", och de som välkomnar inskränkningen men i övrigt är kritiska till beslutet. En respektingivande kommentar kom från pingstledaren Sten Gunnar Hedin, som (förstås) hör till den senare gruppen. Han sade, enligt Kyrkans tidning:
"Jag kan tänka mig att det kommer att bli svårt för många enskilda präster och församlingar, och det kommer säkert att väcka förvåning och uppmärksamhet i de internationella kontakterna. Men i övrigt vore det lite förmätet av mig att ha några synpunkter."

Ödmjukt och bra! Tack för det!

Remissvaren från olika håll skall vara inlämnade 15.1.08, och sedan fortsätter den statliga processen i sista hand i riksdagen.

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/12/svenska-kyrkan-och-ktenskapet.html



Frågespalten XXIV: Karikatyrer

Min första kontakt med framgångsteologi och med Livets Ord var 1987 i Vasa, när jag var på påskturné med Kristliga beväringsgruppen (KBG - och se till att få de två sista bokstäverna i rätt ordning!). En av de ledande personerna på Livets Ord i Uppsala (jag minns inte hans namn, men det var inte Ulf Ekman) hade kommit över Bottenviken med en grupp studerande från bibelskolan. Det hela var mycket obehagligt. Talaren gjorde narr av dem som inte lät sig bli helade i Jesu namn, och studerandena skrattade på ett underligt, spänt sätt. Alla vi KBGare tog avstånd från denna show.

Vad jag har förstått har Livets Ord ändrat sig under de senaste tjugo åren och blivit mer mainstream. Att göra narr av sjuka och handikappade är inte (längre) deras stil. Tvärtom tycks Livets Ord, och Ulf Ekman i synnerhet, satsa på att uppnå någon sorts ledande position i ekumeniska sammanhang - och då kan man inte vara alltför sekteristisk själv. Visserligen är det en starkt konservativ linje som man följer - anti-gay och allt det där - men det är de ju inte ensamma om.

Denna skämtteckning av tecknaren Niklas Eriksson publicerades i Borås tidning förra helgen. Den visar Livets Ords parkeringsplats, där handikapprutan leder till helvetets eld. Jag tycker att teckningen är en lustig beskrivning av Livets Ords åsikter enligt det som jag upplevde i Vasa för tjugo år sedan - men som beskrivning av dagens situation är den allvarligt missvisande och föråldrad. Livets Ords språkrör Världen idag lägger naturligtvis ut texten om teckningen.

Bloggaren Seri, som har bett mig kommentera, skriver om detta i inlägget Islam vs kristen satir (http://bloggen.fi/sereni/ 11.12.2007 17:10:15). Hon jämför den här skämtteckningen med Mohammed-karikatyrerna för en tid sedan. De födde ju extrema reaktioner i den muslimska världen - bojkott av danska produkter, vandalisering av danska ambassader, brännande av den danska flaggan m.m. Seri skriver:

*

Nu tycker jag bara att det är väldigt förunderligt att folk gömmer sig så fort muslimerna blir uppröra för "attack mot deras profet/religion", men hånar ngn elelr gör ngt liknande mot kristna, ja då ska de kristna bara tacka och ta emot och inga konsekvenser sker som följd. [...]
Om lite teckningar om Muhammed kan räknas som hets mot folkgrupp och leda till rättsliga konsekvenser i vissa fall (i andra fall då liknande saker hänt), varför låter ni då, politiker, EU ledare och andra, samma hån mot de KRISTNA gå okommenterat vidare?

*

Frågan är berättigad på ett allmänt plan. Ändå finns det skillnader mellan Mohammed och Livets Ord. Om någon skulle publicera nidbilder på t.ex. Jesus - Jesus som gris eller så - så skulle det vara parallellfall till Mohammed-karikatyrerna, och då skulle jag bli upprörd. Men Livets Ord är inte någon så central gestalt inom kristendomen att det vore värt att ställa till upplopp. Den här skämtteckningen var missriktad, och folk inom Livets Ord kan säkert berättigat ta illa upp av den, men den är nog inte värd mer än att man skakar den av sig. Dålig smak, kanske - hädisk, nej.


Notiser från media

När jag surfar bland medierna hittar jag ibland omfattande nyheter som jag gärna delar med mina läsare. Ibland är skörden bara små notiser eller enstaka artiklar som behandlar mindre händelser, men som ändå kan ha ett visst intresse. Här är nu några sådana notiser.

*

Heathyre Farnham (16 år), en tiondeklassist i Spencer, New York, USA, var klädd i en t-skjorta med texten "Gay? Fine by me". Eftersom skolan har en regel om att man inte får ha "disruptive" (ung. störande, uppviglande) klädsel eller frisyr (!) i skolan, skickade rektorn hem henne. Rektorn ansåg att Heathyre framhävde sin sexuella läggning, vilket är intressant, eftersom hon är hetero. Men det verkar som om andan i Spencer har teokratiska drag, vilket gör att det är svårt för hbt-personer att "komma ut", vilket i sin tur leder till lidande. Därför är milda manifestationer, som Heathyres t-skjorta, säkert nyttiga.

10th-grader sent home for pro-gay T-shirt (Advocate News 27.9.07) http://tinyurl.com/2xfcc4

*

I Belfast på Nordirland har en kyrka som tillhör Free Presbyterian Church blivit nedklottrad med anti-protestantiska och pro-gay slagord. Free Presbyterian Church grundades på 1950-talet av Ian Paisley, en av de mest prominenta protestantiska politikerna under de senaste decennierna. Paisley har också varit synlig i olika kampanjer mot s.k. "sodomi".

Jag beklagar naturligtvis Paisleys åsikter om (bl.a.) homosexualitet, men samtidigt tar jag avstånd från vandalism av det här slaget. Det är inte ett särskilt fruktbart sätt att föra debatt. Å andra sidan är det betydligt bättre än skarpskyttar och bombdåd, som för inte så länge sedan var gängse metod på Nordirland...

Homophobic church hit by pro-gay vandals (PinkNews 16.10.07) http://tinyurl.com/253zgy

*

Församlingen Myers Park Baptist Church i Charlotte, North Carolina, USA, har blivit utesluten från sitt samfund, North Carolina Baptist Convention, för att villkorslöst ha tagit emot hbt-medlemmar. Samfundet tillåter homosexuella medlemmar, men först efter att de har omvänt sig.

NC Baptist Church Facing Expulsion Over Gay Inclusion (365gay 12.11.07) http://tinyurl.com/2gjsue

NC Baptist Convention Votes to Expel Church for Welcoming LGBT Congregants (GayWired 14.11.07) http://tinyurl.com/yryrg5


Påven och överrabbinen

För flera sekler sedan utfärdade påven en bulla om att alla judar måste lämna Italien. Självfallet steg ett ramaskri från det judiska samfundet, så påven föreslog en uppgörelse. Han skulle hålla en religiös diskussion med en ledare från den judiska kontingenten. Avgick den judiska talesmannen med seger ur debatten skulle judarna få tillåtelse att bli kvar i Italien. Vann däremot påven skulle judarna utvandra.

I det judiska samfundet sammanträdde man och valde en åldrig rabbin, Moishe, att representera dem i debatten. Rabbinen kunde däremot inte latin, och påven kunde inte tala jiddish. De beslöt därför att man skulle hålla ett "stumt" samtal.

Då dagen för den stora debatten var inne slog sig påven och rabbinen ner mitt emot varandra, och där satt de och teg en hel minut innan påven höjde ena handen med tre fingrar uppsträckta. Moishe tittade på honom och höjde ett finger.

Därnäst viftade påven med fingret kring huvudet. Moishe pekade på marken där han satt.
Därefter tog påven fram en nattvardskalk och en oblat. Rabbinen tog fram ett äpple.
När påven såg det reste han sig upp och sade: "Jag erkänner mig besegrad. Denne man har gjort mig svarslös. Judarna kan stanna."

Senare samlade sig kardinalerna kring påven och frågade hur samtalet hade avlöpt. Påven sade: "Först höll jag upp tre fingrar som ett tecken på treenigheten. Han svarade med att hålla upp ett finger för att påminna mig om att det ändå finns en enda Gud som är gemensam för våra respektive religioner. Sedan viftade jag med fingret i luften för att säga att Gud finns överallt omkring oss. Han svarade genom att peka på marken för att visa att Gud finns också just där vi är. Jag tog då fram vinet och oblaten för att visa att Gud frälser oss från våra synder. Han tog fram ett äpple för att påminna mig om arvsynden. Han hade svar på allt. Det var inte mycket jag kunde göra."

Under tiden hade den judiska kolonin flockats runt rabbinen och frågade honom hur det hade gått. "Jo", sade Moishe, "först sade han till mig: 'Ni judar har tre dagar på er att sticka härifrån.' Jag sade till honom: 'Inte en enda av oss får du bort.' Då sade han att hela staden skulle rensas på judar. Så jag sade: 'Hör nu herr påve. Vi judar... vi stannar där vi är!'"

"Sedan då?" frågade en kvinna.

"Inte vet jag", sade rabbinen. "Vi tog matrast."

*

Ur Autografjägaren av Zadie Smith
Källa: Ben Thilmans blogg



Böneämne: Man med hjärntumör

Signaturen Isi kom med följande böneämne:
Vill du hjälpa mig be för min käre bror som ska opereras för en hjärntumör i morgon i Tammerfors.

"Imorgon" är alltså onsdagen den 12 december. Jag uppmanar alla att be tillsammans med oss för Isis bror! Använd egna ord eller följande formulering:

*

Gud, tack för att du är nära.
Tack för att du ser oss, när vi har det svårt.
Du vet hur det känns att ha ont.
Du tröstar den som är sjuk.
Vi ber för Isis bror.
Vi ber att han skall bli frisk.
Vi ber om kraft och glädje mitt i allt.
Amen.

*

Tack för din hjälp!


Hesari om hbt i kyrkan

För ett par månader sedan bloggade jag om khde Reijo Liimatainen i Vanda, som har korrigerat sin åsikt om välsignelsen av registrerade parförhållanden. Han meddelade detta i en predikan, som jag länkade till.

Nu har Helsingin Sanomat, landets största dagstidning, publicerat en artikel om detta och en om en lesbisk präst som fruktar diskriminering.

På Ranneliikes diskussionsforum har artiklarna också noterats.

Tack till Frank för tipset!

Vantaalainen kirkkoherra toivoo homopareille kirkollista siunausta (Helsingin Sanomat 8.12.07) http://tinyurl.com/yq3rws

Lesbosuhteessa elävä pappi pelkää tulevansa syrjityksi (Helsingin Sanomat 8.12.07) http://tinyurl.com/2zrab9

Homoliitot ja kirkko Helsingin Sanomissa (Ranneliike-diskussion 9.12.07 framåt) http://tinyurl.com/223ltk


Antonios den store 13

Det var en man i öknen som höll på att jaga vilda djur. Han fick se hur Abba Antonios skämtade med bröderna och tog anstöt av det. Abban ville övertyga honom om att man ibland måste anpassa sig till bröderna och sade: "Lägg en pil på din båge och spänn den." Han gjorde så. Då sade abban: "Spänn den ännu mera," och han spände den. Han sade ännu en gång: "Spänn den." Jägaren sade till honom: "Om jag spänner för hårt, går bågen av."
Då sade abban: "Så är det också med Guds verk. Om vi spänner bröderna för hårt, blir de snart knäckta. Ibland måste man anpassa sig till bröderna." När jägaren hörde det, fick han ett styng i samvetet och gick därifrån, mycket uppbyggd av abban, och bröderna gick stärkta hem till sig.

- ur Ökenfädernas tänkespråk


Seminarieinledningar - människosyn

I kyrkans seminarier om registrerade partnerskap behandlades människosynen på eftermiddagen 28.11.07. Kring tematiken "homosexualiteten och den kristnes livsval" talade familjerådgivare, pastor Hanna-Liisa Konttinen, Arcus-gruppens representant, pastor Arja Penttinen, och Aslan rf:s representanter Harri Jukkala och Jukka Salo.

Konttinen refererade fyra fall där homo- eller bisexualiteten på sätt eller annat spelade in i familjers liv: Ett troende äkta par som är i kris delvis för att den ena partnern är homosexuell; den ogifta kyrkligt anställda homosexuella som blir utbränd av behovet av hemlighållande; det kyrkligt anställda äkta paret vars vuxna barn är homosexuellt; och de bisexuellas äktenskapliga svårigheter. Som slutkläm konstaterade hon att familjerådgivare skulle behöva mycket mer utbildning om homosexualitet samt att hon hoppas att kyrkan inte skall fastna i den här frågan på samma sätt som i kvinnoprästfrågan. "När förändringens vindar blåser, bygger en del vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar."

Penttinen menade att en allmänt accepterad beskrivning av sexuell läggning är den s.k. Gauss kurva. De verkliga minoriteterna är i de yttre ändorna - de homosexuella i den ena och de heterosexuella i den andra - och den stora majoriteten i mitten är de som är bisexuella på olika sätt. Ändå hänvisar man ofta till "sexuella minoriteter" i diskussionen, vilket ger intrycket av att de heterosexuella har tagit den bisexuella centern med i sitt läger. Till Arcus-nätverket hör registrerade par från alla grupper av kyrkligt anställda, och för det mesta har de blivit väl emottagna i sina arbetsgemenskaper. Detta är inget övergående fenomen, utan vi rör oss kring grundfrågorna om vad det betyder att vara en del av skapelsen. Penttinen litar på att församlingarna klarar av en saklig diskussion och att diskussionen skall få bli öppen. Arcus hoppas att detta fenomen inte skall leda till en personlig katastrof om den berörda personen är eller vill vara i kyrkans tjänst.

Sammanfattningen av Aslan-herrarnas inlägg är endast en uppräkning av mellanrubriker, så innehållet är besvärligt att få reda på i detalj. Det verkar dock som om de skulle ha refererat Aslans ideologi utan några större nyheter. Därför kan säkert ett besök på deras hemsida klargöra deras ståndpunkt.

http://hbt-bibeln.blogspot.com/2007/07/seminarieinledningar-mnniskosyn.html