• Kalle af

Gåvor åt den som har allt eller inget

Kerstin Lindén påminner oss på sin blogg (http://bloggen.fi/Kerstin/ 7.12.2007 10:38:19) om möjligheten att ge etiska julklappar till varann. Speciellt praktiskt är det när man vill ge något åt någon som redan har allt - för då kommer det till någon som har inget!
För den som föredrar miljömedvetenhet kan ett besök på Lukas Romsons blogg (http://tinyurl.com/2ojem4) vara intressant.

Servicecentralen för utvecklingssamarbete (Kepa) har på sin hemsida en lista (på finska) över organisationer som förmedlar sådana gåvor. http://tinyurl.com/36kfkl

Där finns t.ex. Kyrkans utlandshjälp med sin "Annorlunda gåva". Gåvorna varierar i prisklass mellan 5 € (en skoldräkt) och 3900 € (ett klassrum), och på listan ryms bl.a. ett yrke (250 €), fem grisar (55 €), femton trädplantor (15 €), rent vatten (25 €) och förra årets hit - en get (30 €)!
http://tinyurl.com/2kk4ng

World Vision (http://www.worldvision.fi/) har liknande gåvor - med vissa variationer. De som jag noterade speciellt var elva marsvin för 55 €, en ko för 400 € och en korrigeringsoperation för omskurna kvinnor (550 €). Om man kan skramla ihop så mycket pengar, låter det sistnämnda väldigt bra!

Också Finska missionssällskapet har dylik verksamhet. http://tinyurl.com/2w66dq

På Kepas lista finns också många andra goda organisationer. Det är bara att välja och vraka! Och så slipper man ju svettas i överfulla varuhus nu i december...