Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.

Lappfjärds kyrkas vind

Jag minns livligt hur min farbror Hannes en gång i början av 1990-talet tog mig upp på vinden i Lappfjärds kyrka (han var förtroendevald i församlingen).

Kyrkan är ju enorm med sina 3000 sittplatser, men utrymmet mellan inner- och yttertaket är det också! Det var som ett helt tempel i sig, när vi tittade omkring oss och jag funderade på männen som hade byggt allt detta och klättrat där uppe sådär hundrafemtio år tidigare. Det blev helt enkelt en andlig upplevelse det hela!

Det är inte bara skönheten i det man ser, utan också skönheten i det som ligger bakom det man ser, som leder till Gud.



Frågespalten XXII: Dopet och frälsningen

Kerstin har frågat om dopet tidigare (fråga XV), och funderar nu vidare.

*

Jag har funderingar kring dopet (igen)...
Kan man resonera så här, eller är jag ut och "pedar" ?

Dopet är inte en punkt. Det är en linje. Något som hände som har betydelse för alla dagar intill tidens ände. Ett livsprogram.
1. Jesu dop till döden (Jordan) - det grundläggande dopet, generaldopet, alla dop som sen sker är inkopplade på detta Jesu dop till döden.
2. Jag blev frälst genom dopet (!?) dvs jag blev frälst på Golgata. Denna frälsning nådde fram till mig i mitt dop. Jag är döpt till Kristus (Gal 3:27, Rom 6:3). Döpt till att höra ihop med honom. Inkopplad på frälsningens kraftledning som går från Golgata. (Tit 3:5, 1 Petr 3:21)
3. Att leva i frälsningen är att i tro ta emot vad Jesus gjort. Poängen i kristendomen: Att ta emot och vila i Guds väldiga gärningar.
- Jag blev frälst på Golgata och Golgata seger nådde mig i mitt dop.

Tankarna är Bengt Pleijels ur Innersidan
Kan man alltså säga att dopet frälsar? Detta är min fråga!

*

Pleijels resonemang är i sig helt korrekt. Jag kanske skulle formulera det lite annorlunda, och framför allt vill jag betona trons betydelse lite mera (smygpietist som jag är ibland).

Det finns en bibelvers som ofta citeras, trots dess något dubiösa bakgrund (Mark 16:9-20 är nämligen yngre än resten av evangeliet). Den versen är Mark 16:16: Den som tror och blir döpt skall räddas, men den som inte tror skall bli dömd. En orsak till dess popularitet är att förespråkarna för "troendedop" (alltså det frikyrkliga vuxendopet) ser kronologiskt på den: först "tro", sedan "dop". Jag anser att det inte är kronologi utan essens som det rör sig om, alltså så att "tro" och "dop" behövs för frälsningen, men den viktigare faktorn är "tro", eftersom det är avsaknaden av den som leder till dom.

M.a.o.: dopet frälser, bara vi i tro tar emot den frälsningen. Gör vi det inte, räcker inte dopet som sådant.

Härifrån kunde man fortsätta med en hel avhandling, men som bloggsvar kanske detta räcker.



Statistik

Jag återinförde besökarräknaren EasyCounter till Kalles kyrkliga kommentarer för en månad sedan. Under den månaden (20.10-19.11.07) har jag haft 3393 besökare (drygt 109 per dag).

Högsta antalet på en och samma dag var faktiskt igår, 19.11, då jag hade 195 besökare. Min teori är att detta antagligen beror på att jag har en länk till tidningen Dagen i samband med inlägget om Desmond Tutu, och att Dagen visar vilka bloggar som har länkat till deras artiklar. Ökningen skulle alltså vara Dagen-läsare som kollar vad olika bloggare har skrivit om de artiklar de nyss har läst. Men det har jag förstås inget emot.

Tack för förtroendet och intresset, alla läsare! Hoppas intresset för mina skriverier fortsätter!

http://karlafhallstrom.blogspot.com/



Om strejkerna

Sjukvårdarstrejken avblåstes i sista minuten. Tack och lov för det! Det har varit många och pinsamma turer i långdansen, men slutet gott, allting gott. Eventuellt känns det annorlunda när kommunalskatteprocenten avslöjas, men ...

Apoteksstrejken fortsätter däremot. Jag stack mig till apoteket idag, och har väl aldrig blivit så snabbt betjänad som nu under strejken. Det förvånade mig lite, men de vet kanske vad de gör. Får man ju hoppas.

Den tidsbestämda strejken på Alko tog slut idag, men nya hot om strejk har lämnats in. Jag förstår att frågor om minimiarbetstid är viktiga för folk som jobbar på deltid, men personligen tycker jag att Alko kunde få strejka året runt. Åtminstone berörs inte jag det minsta. Absolut inte! Kanske hot om massuppsägningar skulle bita också här?


Bible Knowledge 18

These statements about the Bible were written by children and have not been retouched or corrected (i.e., bad spelling has been left in).

*

When Mary heard that she was the mother of Jesus, she sang the Magna Carta*.

* Magnificat


Kom alla och februari-valen

För några veckor sedan noterade jag här på bloggen att det blir flera kyrkliga val i februari. De viktigaste på högre plan än lokalt är kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalen. Där är prästlistor på gång, vet jag (mer om dem när de är officiella), men lekmännen bör också (naturligtvis) aktivera sig.

Därför vill jag påminna om Kom alla -rörelsen. Dess hemsidor har information om de nu aktuella valen, och det finns ett slags upprop att printa ut för den som vill. Där står bl.a.:

*

Tidsbundna människosyner, världsbilder och levnadsregler hör inte till trons grundsanningar, betonar rörelsen Kom alla [...] Rörelsen vill samla alla reformvänliga människor med öppet hjärta som vill kämpa för en kyrka som koncentrerar sig på sin egentliga uppgift och skapa försoning mellan oliktänkande kyrkliga grupper. Rörelsen vill bidra till kyrkans medlemsantal igen börjar öka.

Beslutsfattandet i kyrkan bör vara öppet, kräver rörelsen. Diskrimineringen av kvinnliga präster bör upphöra. De som hör till sexuella och könsminoriteter bör hälsas välkomna i församlingarna. Man bör respektera de lösningar i livet som har gjorts av frånskilda, samboende och ensamma. Det materiella goda bör delas med de fattiga i vårt eget land och i hela världen. [...]

Rörelsens verksamhet sker i huvudsak via nätet. Man hoppas att budet sprids på gräsrotsnivån. Man kan bekanta sig med rörelsens program på webbplatsen http://www.tulkaakaikki.net/ och om man så önskar underteckna programmet och ansluta sig till postningslistan.

*

Som präst kan jag naturligtvis inte själv engagera mig i lekmännens val. Kontaktperson för Borgå stift är Ulf Särs, och de finska stiftens kontaktpersoner finns också omnämnda på hemsidan.