Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset marraskuulta 2007.

Tutu talar ut

Ärkebiskop Desmond Tutu, vinnare av Nobels fredspris för sin insats mot apartheid i Sydafrika och för sin aktiva roll i helandeprocessen efter apartheidregimens fall, har gett en intervju till BBC. Han fortsätter där sin kamp för de svaga.

Tutu menar att den anglikanska kyrkan hade visat prov på en sällsynt homofobi under dispyten om huruvida Gene Robinson skulle tillåtas bli biskop. "Om Gud, som dessa människor påstår, vore homofob, skulle jag inte tillbedja honom," säger han.

Desmond Tutu menar att de som påstår att homosexualitet är ett val har fel. "Det är perverst att påstå att en människa väljer sin sexualitet. Man måste vara galen om man väljer en livsstil som utsätter en för så mycket hat. Det är som att säga att man väljer att vara svart i ett rashatarsamhälle."

Sydafrika är ett av de första länder (och det enda i Afrika!) som har gått in för könsneutrala äktenskap. Detta är säkert en naturlig följd av erfarenheterna under apartheid-tiden: sydafrikanerna vill tydligen ta avstånd från diskriminering i alla former. Vilket Tutu ju ger uttryck för i det sista citatet ovan.

*

Intervjun sänds tisdag 27.11.07 kl 20.00 GMT på BBC Radio 4.

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/11/tutu-talar-ut.html


En fest av rosor och kärlek (1990)

Till Tinas och Mickes bröllop 2.6.1990

Tina och Micke, ni firar i dag
en fest av rosor och kärlek,
och därför en lyckönskan frambär ock jag,
en önskan om lycka och närhet,
en lycka och närhet som alltid är sann,
en vandring i kärlek som hustru och man
och en livslång fest av rosor och kärlek.

Tina och Micke, i dag har ni sagt
på festen av rosor och kärlek
att alltid ni står under kärlekens makt.
Jag önskar er lycka och närhet,
en lycka och närhet som Gud blott kan ge.
Håll fast vid hans kärlek, för då är ni med
på en livslång fest av rosor och kärlek.

Tina och Micke, när årena går
med vissnade rosor i vaser
och jobb och rutin gör att livet blir svårt
och ömheten blir blott till fraser,
minns alltid att kärleken lever just då
och stunden när allting känns svårt att förstå
blir till livslång fest av rosor och kärlek.

***

Kommentar: Det kändes lite lustigt att vara med på det här bröllopet. Vi hade bott ihop i två år, och så gifter han sig med en annan! Fast jag kom över det, förstås - de hade ju sällskapat hela tiden ...


Nya ölsorter - alkoholfria, förstås!

Jag är som bekant absolutist. Jag har skrivit om saken här, och samtidigt recenserat olika alkoholfria drycker som jag har prövat.

Nu har jag stött på ett par nya - Ukko-Pekka och Bavaria - som jag kommer att införa i registret i en snar framtid. Den första provsmakningen bådar inte gott, men vi får väl se.


The "Perfect Priest" Chain Letter

A survey recently undertaken has listed all the qualities that people expect from the perfect priest. Here are some:

*The perfect priest preaches for 12 minutes.

*He frequently condemns sin, but never upsets anyone.

*He works from 8 AM to midnight and is also a secretary.

*He makes 1,000 € a month, wears good clothes, buys good books, drives a good car, and gives 500 € a month to good causes.

*He is twenty-eight years old and has been preaching for thirty years.

*He is wonderfully gentle and handsome.

*He gives of himself completely, but never gets too close to anyone lest he be criticised.

*He speaks boldly on social issues, but must never become politically involved.

*He has a burning desire to work with teenagers, and spends all his time with senior citizens.

*He makes 15 calls daily on parish families, visits shut-ins and the hospitalised, spends all his time evangelising for unchurched, and is always in his office when needed.

Advice to the Cathedral Council:
If your priest does not measure up, simply send this to six other parishes. Bundle up your priest and send him to the church at the top of the list. In one week you will receive 1643 priests; at least one of them will be perfect. Have faith in this letter. One parish broke the chain and got its old priest back in less than three months.

Source: A man in red (http://bloggen.fi/micke/)


Vaka!

Texterna för Uppbrottets söndag enligt första årgången

Första läsningen: Am 4:12-13
Israel, bered dig att möta din Gud!
Ty se:
Han som formar bergen och skapar vinden,
som förkunnar sina planer för människan,
som låter mörkret bli morgonrodnad
och går fram över jordens höjder -
Herren, härskarornas Gud, är hans namn.

Andra läsningen: 2 Pet 3:8-14, 18
En sak får ni inte glömma, mina kära: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag. Det är inte så som många menar, att Herren är sen att uppfylla sitt löfte. Han dröjer för er skull, eftersom han inte vill att någon skall gå förlorad utan att alla skall få tid att omvända sig.
Men Herrens dag kommer som en tjuv. Den dagen skall himlarna försvinna med dån, himlakropparna upplösas i eld och jorden och allt som människan gjort där förgås. När nu allt detta skall upplösas, då måste ni leva heligt och fromt på alla sätt medan ni väntar på Guds dag och påskyndar dess ankomst, dagen som får himlarna att upplösas i eld och himlakropparna att smälta i hetta. Men efter hans löfte väntar vi på nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor. Därför skall ni, mina kära, medan ni väntar på detta, göra allt ni kan för att Gud skall finna att ni lever i frid, rena och oförvitliga.
Väx till i nåd och i kunskap om vår herre och frälsare Jesus Kristus. Hans är härligheten, nu och till evighetens dag, amen.

Evangelium: Matt 25:1-13
Jesus sade:
"Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen. Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka. De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem. De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor. När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn. Vid midnatt hördes ett rop: 'Brudgummen är här, kom ut och möt honom!' Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor. De oförståndiga sade till de kloka: 'Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.' De kloka svarade: 'Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.' Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes. Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: 'Herre, herre, öppna för oss!' Men han svarade: 'Sannerligen, jag känner er inte.' Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne."


I Borgå simhall

Vi har en modern simhall här i Borgå. Barnbassäng, bubbelbassäng, rutschkana, vågmaskin, ångbastu ...
Jag hade lyckats undvika ett besök under de dryga fem år vi har bott här hittills, men idag var hela familjen i simhallen. Det var riktigt trevligt; barnen roade sig kungligt och frun och jag roade oss åt dem. Nu är vi alla lite trötta.

En orsak till att jag har undvikit badstränder, simhallar och liknande ställen är att jag har haft en oro för att förväxlas med en badboll. Men nu när jag med besked har blivit medelålders, är oron också borta. En medelålders gubbe som jag kan inte förväntas se ut som en adonis. Ta mig som jag är, alltså.
Något gott har fyrtioårskrisen fört med sig.

Något som aldrig upphör att förvåna mig i simhallar och andra delvis könssegregerade ställen är att kvinnlig personal - städerskor o.dyl - har tillträde till männens omklädningsrum om det är av tjänsten påkallat (vilket det var idag). Det omvända skulle väl aldrig kunna tänkas!
Vi har nog en bit kvar till verklig jämställdhet...



Prästkors från Estland

Det finns nog så vackra saker här i världen!

När jag var i Tallinn häromveckan stack jag mig in i en liten antikhandel nära Rådhustorget. Där fanns en hel del intressant - gamla ikoner, smycken i silver och bärnsten, medaljer från både nazist- och sovjettiden, ett fickur med Hitlers porträtt, en tallrik med bild av Stalin... En del grejer var var ju närmast kuriosa, men en del var riktigt fina.

Till de sistnämnda hörde ett ortodoxt prästkors, som uppgavs vara från början av 1800-talet (vilket jag inte per se har någon orsak att betvivla). Det var mycket välgjort i brons med ett silverkrucifix, emaljeringar och ametister - och var så underbart vackert att jag höll på att bli sjuk! Utgångspriset var 15.000 estniska kronor (ca 1.000 €), och det var förstås något utanför min resebudget. När den rysktalande försäljerskan såg mitt intresse, sänkte hon priset nästan genast till 800 €, vilket säkert betyder att det hade kunnat sjunka ytterligare, men det var ändå alldeles för högt. För högt för mig, alltså - korset var nog värt det.

Lustigt, förresten - fast jag anspelade på att jag nyss hade fyllt år var det ingen av kollegerna som ville ge 15.000 kronor åt mig ... Snåljåpar, va!

Nå, jag har nog ett estniskt prästkors från tidigare - dock ett modernt sådant i silver. Det är inte heller ortodoxt utan i princip samma prästkors som kollegerna i Evangelisk-lutherska kyrkan i Estland använder (t.ex. Jaan Maior på bilden). Och det är stiligt ... och jag är nöjd med det ... men ändå ...