Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2007.

Heja Kerstin - men försiktigt ...

Som jag skrev tidigare, har jag hoppat av Kyrkpressens blogg. Jag har inte ens läst den på en tid, utom för att kolla att mina predikningar har speglats korrekt (tekniken gör ibland lustigheter).
Nu märker jag att det finns någon som fortsätter där jag slutade, nämligen Kerstin Lindén. Hon bloggar både på http://bloggen.fi/Kerstin/ och på http://www.kyrkpressen.fi/blogg/Kerstin/. Där hänvisar hon till mig i ett varmhjärtat inlägg (http://tinyurl.com/3c2u2g) - tack för det!

Inlägget får genast många kommentarer (hittills 36), där det som vanligt kommer elakheter och gliringar under skydd av lärda utsagor. Men Kerstin klarar sig bra - ännu.

Bara nu inte också hon hamnar i trötthetens träsk tillsammans med mig!

Heja Kerstin - men ta det försiktigt ...



7000 rapp åt homosar

Enligt en notis i Hbl 5.10.07 har två saudiska män som ertappats med ett homosexuellt förhållande (med varandra, antar jag) dömts till 7000 (!) piskrapp vardera. Straffet verkställs etappvis, och den första omgången skedde offentligt i tisdags i staden al-Banah i sydvästra Saudiarabien. Sedan fördes männen tillbara till fängelset, så att de kan återhämta sig innan nästa omgång.

Jag kan bara säga, att detta är barbariskt! Fy och usch!
För det första borde homosexualitet överhuvudtaget inte vara straffbart.
För det andra hör straff av detta slag hemma på historiens skräphög.

Att Saudiarabien inte har gått Afghanistans och Iraks öde till mötes, hänger väl endast på att de internationella (läs: amerikanska) ledarna sätter oljan högre än de mänskliga rättigheterna...

http://tinyurl.com/3dsth7


Balajev fick två år

För en tid sedan bloggade jag om baptistpastorn Zaur Balajev i Azerbajdzjan. Nu rapporterar Dagen (5.10.07) att han har blivit dömd till två år i fängelse för misshandel, en dom som verkar vara rena justitiemordet. Bakomliggande faktorer är att Balajev är baptist och att han är georgier. Ingendera är populärt i Azerbajdzjan.

http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/08/azerbajdzjan-zaur-balajev.html
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=142986


Den anglikanska krisen fortsätter

Två episkopala präster (d.v.s. amerikanska anglikaner), Bill Atwood från Texas och William Murdoch från Massachusetts, vigdes till biskopar i Nairobi 30.8.07 av ärkebiskopen av Kenya, Benjamin Nzimbi. De två hoppade av den episkopala kyrkan för att den präst- och biskopsviger homosexuella (däribland Brian Murdoch, Williams bror), och kommer nu att som biskopar leda den kenyanska kyrkans amerikanska stift.
Motsvarande biskopsvigningar har också ärkebiskoparna i Nigeria (Peter Akinola) och Uganda förrättat.
Den anglikanska kyrkogemenskapens andliga ledare, ärkebiskopen av Canterbury Rowan Williams, har bett sina afrikanska kolleger att avstå från denna verksamhet, men har tydligen inte hörsammats.

Ärkebiskop Williams reste några veckor senare till USA för att diskutera läget med den episkopala kyrkans ledning. Han lyckades också få dem att avstå från vidare utnämningar av homosexuella biskopar. Detta räcker dock inte för de afrikanska anglikanerna.

Det betyder, skulle jag tro, att den lesbiska präst, Tracey Lind, som är nominerad i biskopsvalet i Chicago inte kan bli vald. Valet är den 10 november, så då får vi se hur det går.

Retoriken är rätt hård på båda sidor. Biskop Gene Robinson (USA) jämför homofobi och slavägande, medan biskop Isaac Orama (Nigeria) kallar homosexuella för omänskliga, galna, sataniska och utan rätt att leva. Vilketdera uttalandet som är värre får väl läsaren avgöra.

Slutsatsen som man kan dra av allt detta är förstås, att om Williams skall lyckas hålla ihop sin hjord, har han mycket arbete framför sig.
Det är skönt att jag inte är i hans skor...

*

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/10/den-anglikanska-krisen-fortstter.html


Veckans anekdot: Nyskapande nattvardsteologi

Dagen innan semestern äntligen började förrättade jag två konfirmationsmässor. Behovet av semester började kännas på allvar i den andra av dem.
Symptom: När jag inbjuder till nattvard, använder jag rätt ofta följande formulering:

Kom och ta emot Kristi kropp.
Kom och drick ur odödlighetens källa.

Jag tycker att den formuleringen är poetiskt vacker och teologiskt givande, så jag använder den gärna. Den här gången hörde jag mig dock plötsligt säga:

Kom och drick Kristi kropp!

Jag vet inte vad folk tänkte eller hur många av de drygt tvåhundra gudstjänstdeltagarna som märkte något - men den sortens ofrivilligt teologiskt nyskapande kunde gärna få låta bli att inträffa!

Ytterligare ett symptom på behovet av semester var förresten det som hände när jag själv tog emot nattvarden. När jag skulle få brödet, sträckte jag fram händerna, precis som det är meningen. När jag skulle få vinet, sträckte jag inte fram särkalken, utan sträckte på nytt fram mina kupade händer! Min kollega sade efteråt att han var allvarligt frestad att hälla vinet i händerna på mig, men han höll sig ändå, tills jag en sekund senare märkte mitt misstag...




Nyheter om hbt och kyrka

Den 4 juni 2007 mördade Terry Mark Mangum i Houston, Texas, USA, en homosexuell man, Kenneth Cummings Jr., genom att knivhugga honom i huvudet. Mangum gick uppsåtligt till gaybarer i Houston för att söka upp någon homo att döda, eftersom han ansåg att det var Guds vilja.
Jag undrar vilken kyrka Mangum hör till. Var har han fått en så förvriden bild av Gud? Det är ytterst tragiskt, ur många synvinklar.

*

I Uganda är homosexualitet straffbart med upp till livstids fängelse. Både spontana "medborgaraktioner" och statssponsorerade räder mot homosexuella tenderar att utlösa våldsamheter mot hbt-personer. Tidningar "outar" påstådda homosexuella och utlämnar dem därmed åt mobbens hat.
En ugandisk hbt-organisation höll trots detta en presskonferens 17.8.07. En del av deltagarna var maskerade, men en del visade prov på stort mod genom att avslöja sin identitet och den behandling som de hade utsatts för av bl.a. polisen.
I stället för att ställa sig på dessa utsattas sida, tog de ugandiska kyrkorna och särskilt den mellankyrkliga organisationen Uganda Joint Christian Council (UJCC) tillfället i akt och arrangerade en anti-gay-demonstration några dagar senare, 21.8.07. Detta är ironiskt, eftersom UJCC:s mål är att "upprätthålla kristna värden och arbeta för mänskliga rättigheter och social rättvisa" ...

*

I Sverige är situationen något annorlunda. Där deltog Svenska kyrkan i augusti i Stockholm Pride, som avslutades med "Kärlekens mässa" i Storkyrkan, där domprost Åke Bonnier predikade. Prästen Niklas Olaison höll ett seminarium om sodomins historia i samband med festivalen.
Allt är dock inte helt entydigt i Sverige heller. Ecce Homo-utställningen blev utsatt för ett attentatsförsök i Jönköping 12.8.07, och både Bonnier och Olaison har blivit anmälda för Stockholms domkapitel för en text i en tidning som domkyrkoförsamlingen ger ut. Olaison skrev texten och Bonnier var ansvarig utgivare för tidningen.

*

Och i Norge rör det på sig. Regeringen föreslår att äktenskapsbegreppet skall utvidgas till att omfatta också homosexuella par, men det motsätter sig kyrkan. Däremot talar biskopsmötet för att öppet homosexuella personer skall få prästvigas. Frågan kommer upp i kyrkomötet i november, men oberoende av vilket beslut som där fattas, kommer det tyvärr att ha en splittrande effekt på kyrkan.

*

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/10/nyheter-om-hbt-och-kyrka.html