Deus semper maior!

Näytetään bloggaukset lokakuulta 2007.


Ortodox Gemenskap

Man tänker sig ofta den ortodoxa kyrkan (eller egentligen "de ortodoxa kyrkorna") som konservativa och oförändrade sedan urminnes tid. Ett visst fog finns det för den tanken, men den är både en styrka och en svaghet.

Det intressanta är att den konservatism som ortodox teologi företräder inte är ett intellektuellt fasthållande vid vissa teser och texter, vilket vi i den "västra" kyrkan (alltså katoliker och protestanter) är vana vid. De ortodoxa kristna har en konservativ - bevarande - inställning till gudsförhållandet, gudstjänsten och medmänniskan snarare än till dogmer.

Därför är det kanske sist och slutligen inte överraskande att en oproportionerligt stor andel av dem som hör till Gemenskapsrörelsen har ortodox anknytning. Trots att bara en procent av Finlands befolkning hör till den ortodoxa kyrkan, är det betydligt flera än så som har skrivit under det nya ortodoxa Gemenskaps-uppropet.
http://tinyurl.com/2mw9tj

*

Detta anknyter till tidigare inlägg: http://tinyurl.com/3c2otb och http://tinyurl.com/2r5tzw



Regnbågsmässor på finska i Helsingfors

Regnbågsmässor firas i Helsingfors domkyrkas kapell (det högra tornet från Senatstorget sett) en gång i månaden, på lördagar kl. 17.00. Kontaktperson är pastor Jaana Partti från Kallion seurakunta. Datumen är följande:

Hösten 2007
27.10.
24.11.

Våren 2008
26.1.
23.2.
22.3.
26.4.
31.5.
27.6.

Detta som info.


Veckans anekdot: Smärta i hjärta

För en tid sedan förrättade jag en jordfästning där jag fick höra en intressant felsägning.

Det var nämligen så att en av de sörjande hade valt följande vers på sin blomsteruppsättning:

Nu slut är smärtan
Du funnit frid
Du lämnat hjärtan
som saknar dig

Liksom alltför många verser av detta slag haltar också denna, särskilt i rimmet på andra och fjärde raden - men verser ska tas emot i den anda de menas, och den här uttrycker ju nog en god tanke.

Tyvärr (om än nog så förståeligt) stakade sig läsaren på ett avgörande sätt när han stod där vid kistan. I den tredje raden upprepade han ordet "smärtan" i st. f. "hjärtan", och då blev förstås innebörden en helt annan. Ja, jag blir inte ens klok på vad det skulle betyda:

Du lämnat smärtan
som saknar dig

- har känslor känslor? Kan en smärta sakna någon? Smärtan kan lämna oss, men kan vi lämna smärtan?
Hmmm...


The power of love

It is easier for a feeble straw to resist a mighty fire than for the nature of sin to resist the power of love. We must cultivate this love in our souls, that we may take our place with all the saints, for they were all-pleasing unto God through their love for their neighbor.

- Saint Elizabeth the New Martyr

as quoted on God's Politics
http://tinyurl.com/2phv6w


Lumme vs Billgren

Johan Lumme är en tidigare präst i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, som berövades prästämbetet då han skrev ut sig ur kyrkan för kanske 15 år sedan. Nu hör han till en luthersk frikyrka, bor i Karis och bloggar på bloggen.fi/chydenius.

Tor Billgren är journalist och Malmöbo. Han bloggar på Antigayretorik.
http://antigayretorik.blogspot.com/

Lumme är emot homosexualitet och dess utövande, medan Billgren på sin blogg går in för att granska de argument som sådana som Lumme använder. Det gör han också i inlägget Svar till Johan Lumme (11.10.07). Jag fann diskussionen intressant - och dessutom utan stora överslag åt någondera hållet, vilket är beklagligt ovanligt i sammanhanget.

http://antigayretorik.blogspot.com/2007/10/svar-till-johan-lumme.html