• Kalle af

Nyheter om hbt och kyrka

Den 4 juni 2007 mördade Terry Mark Mangum i Houston, Texas, USA, en homosexuell man, Kenneth Cummings Jr., genom att knivhugga honom i huvudet. Mangum gick uppsåtligt till gaybarer i Houston för att söka upp någon homo att döda, eftersom han ansåg att det var Guds vilja.
Jag undrar vilken kyrka Mangum hör till. Var har han fått en så förvriden bild av Gud? Det är ytterst tragiskt, ur många synvinklar.

*

I Uganda är homosexualitet straffbart med upp till livstids fängelse. Både spontana "medborgaraktioner" och statssponsorerade räder mot homosexuella tenderar att utlösa våldsamheter mot hbt-personer. Tidningar "outar" påstådda homosexuella och utlämnar dem därmed åt mobbens hat.
En ugandisk hbt-organisation höll trots detta en presskonferens 17.8.07. En del av deltagarna var maskerade, men en del visade prov på stort mod genom att avslöja sin identitet och den behandling som de hade utsatts för av bl.a. polisen.
I stället för att ställa sig på dessa utsattas sida, tog de ugandiska kyrkorna och särskilt den mellankyrkliga organisationen Uganda Joint Christian Council (UJCC) tillfället i akt och arrangerade en anti-gay-demonstration några dagar senare, 21.8.07. Detta är ironiskt, eftersom UJCC:s mål är att "upprätthålla kristna värden och arbeta för mänskliga rättigheter och social rättvisa" ...

*

I Sverige är situationen något annorlunda. Där deltog Svenska kyrkan i augusti i Stockholm Pride, som avslutades med "Kärlekens mässa" i Storkyrkan, där domprost Åke Bonnier predikade. Prästen Niklas Olaison höll ett seminarium om sodomins historia i samband med festivalen.
Allt är dock inte helt entydigt i Sverige heller. Ecce Homo-utställningen blev utsatt för ett attentatsförsök i Jönköping 12.8.07, och både Bonnier och Olaison har blivit anmälda för Stockholms domkapitel för en text i en tidning som domkyrkoförsamlingen ger ut. Olaison skrev texten och Bonnier var ansvarig utgivare för tidningen.

*

Och i Norge rör det på sig. Regeringen föreslår att äktenskapsbegreppet skall utvidgas till att omfatta också homosexuella par, men det motsätter sig kyrkan. Däremot talar biskopsmötet för att öppet homosexuella personer skall få prästvigas. Frågan kommer upp i kyrkomötet i november, men oberoende av vilket beslut som där fattas, kommer det tyvärr att ha en splittrande effekt på kyrkan.

*

Källor och länkar: http://karlafhallstrom.blogspot.com/2007/10/nyheter-om-hbt-och-kyrka.html

1 kommentti