"Uneliaan" homppelin päiväkirja

Näytetään bloggaukset tammikuulta 2007.
Seuraava

Lanka

Meille tuli viime viikolla Vihreä lanka. Tosi nopeaa toimintaa, kun viime viikolla maksettiin jäsenmaksukin. Tosi nopeaa toimintaa täytyy myöntää. Odotimme lehteä saapuvaksi ensimmäisen kerran ehkä parin viikon kuluttua. No, parempi näin. :) Olen aloittanut (taas) uuden blogin. Jos jaksaa ehtiä, niin se löytyy blogilista.fi:stä ainakin ViNon ja Vihreiden listalta. Tällä kertaa kyseessä ovat poliittinen blogi. :) Kirjoitinkin viime viikolla "räväkkänä" aloituksena mukavan mittaisen merkinnän Yhdysvalloista. Alan pikkuhiljaa "inhoamaan" Yhdysvaltoja. En haluaisi IKINÄ asua siellä.

Nytkin lähettävät 20 000 sotilasta lisää Irakiin. :( Puhumattakaan siitä, kuinka paljon siellä tuotetaan hiilidioksidia. Ja valtionvelka on kamala. Ja sitten siellä on Bush. Siinä onkin jo syytä kerrakseen.

Lueskelin tuossa ViNOn (Vihreät Nuoret ja Opiskelijat ry) vaaliohjelmia. Siellä oli eräs fraasi, joka kiinnitti huomioni: "Meille opetettiin kotona, että leikkien jäljet on korjattava. Nyt on näköjään korjattava myös vanhempien jäljet. Maapalloa eivät ole luoneet suuret ikäluokat, eikä heillä ole oikeutta pilata sitä käyttökelvottomaksi. Ympäristönsuojelulla taataan elämän jatkuvuus ja siksi sen tulee olla lähtökohtana kaikelle politiikalle. Vanhat metsät, luonnon monimuotoisuus tai Itämeren pelastaminen eivät ole luksusta, vaan perusedellytyksiä elämälle siinä missä toimeentulo tai koulutuskin."


Ai niin

Dementia iski taas. Kaiken tohinan keskellä unohdin, että tällä viikolla meille tuli vihdoinkin Ikean kuvasto. :) Voi että kun taas sai huomata, mihin kaikkeen rahaa olisi mukavaa tuhlata. Saisin Ikeassa kulutettua tosi paljon rahaa, jos sitä olisi. Niin kuin muutamassa muussakin kaupassa.

Tänään kultin kanssa haaveilimme lottovoitosta. Se tulisi kyllä tarpeeseen. Ostaisimme omakotitalon. Olemme katselleet jopa talomalleja netistä. :D Sitten alkaa vielä pahempi unelmoiminen. "Tuolla voisi sitten olla marsut ja jos pari kania hommaa". "Kato miten ihana takkahuone. Tänne pitäisi sitten ostaa muutama kiva sohva". "Harmi, että tässä mallissa on tuo pesuhuone nuin kaukana, kun kuraista koiraa pitää raahata niin pitkä matka". Hommaisimme nimittäin myös muutaman koiran. Haluan sitten joskus Labradorinnoutajan, saksanpaimenkoiran, bernhardinkoiran (pitkäkarvaisen) ja newfoundlandinkoiran. :D Olen aina rakastanut isoja koiria. <3 Saksanpaimenkoirat ovat muuten kolmanneksi älykkäimpiä koiria (Maailman top 10 listat 2007 kirjan mukaan). Koirat on niin ihastuttavia eläimiä! Toisaalta niin mukavan tolloja, toisaalta niin viisaita. :)


Laiskuuttako

Näin tänään jotain kummallista. Olimme kultin kanssa menossa Työkkäriin ja Kelaan bussilla. Olimme melkein torilla (kolme korttelia), kun jokun. 15-vuotias tyttö tuli bussiin ja matkusti juuri nuo kolme korttelinväliä torille. Oliko pakko?! Mikä joitain ihmisiä oikein vaivaa, kun ei jakseta kävellä niin lyhyttä matkaa, pakkastakaan ei ollut kuin muutama astetta? Ihan omituista. Sitten kuusikymppisenä valitetaan, kun massaa on 100 kiloa ja osteoporoosi vaivaa. Ja minä kun luulin, että "Nuorison rapistuminen" on vain eläkeläisten jorinoita. Kuulostaa yleistävältä, mutta silti.

Olen tänään paljon miettinyt, että mitä nykyään enää uskaltaa syödä. Siis jos haluaa syödä moraalisesti oikeaa ruokaa. Nautaa ei periaatteessa uskalla syödä, koska sillä ruokamäärällä, mitä yksi lehmä syö, jotta voisi ruokkia muutaman ihmisen, voisi ruokkia oikeasti useita satoja ihmisiä. Lisäksi lehmä piereksii metaania, mikä on taas voimakas, joskin lyhytikäinen kasvihuonekaasu. Onko siis oikein, että maailmassa on joillain pulaa ruoasta, jotta minä saisin syödä lihaa? Ja samalla kasvihuoneilmiö voimistuu voimistumistaan.

Sitten jos ajatellaan, että syö siipikarjaa, minkä tuotanto (hyi vitsi, kun inhoan sitä sanaa tässä yhteydessä. Kyseessähän kuitenkin ovat elävät eläimet) on kai hieman ekologisempaa, tulee vastaan se, kuinka ne eläimet joutuvat kärsimään, jotta minä saisin syödä ne. Minua nimittäin suorastaan oksettaa ajatus niistä ahtaista kasvatuslaitoksista. Enpä haluaisi itse tulla lukituksi pieneen huoneeseen muutaman muun kanssa. Ja HK teki vieläpä niin mukavan tempun, että kuljetti kalkkunoita niin pienissä kopeissa, että niiltä murtui luita. Olisipa ihanaa tulla ahdetuksi pikku koppiin, niin että esimerkiksi jaloista ja käsistä napsahtelee luut poikki.

Minua kiehtoo ajatus kasvissyönnistä. En ehkä ihan kokonaan pystyisi lihasta ikinä luopumaan, mutta "pääsääntöinen kasvissyöjä" kuulostaa aika kivalle. :) Minusta ei millään saa sellaista, joka välttää kaikkea, mikä jotenkin liittyy lihaan. En kertakaikkiaan osaa miettiä niin kamalasti. "Ei noita karkkeja, niissä on liivatetta", tullaan tuskin koskaan kuulemaan minun suustani. Mutta taitaa jäädä haaveeksi muiden joukkoon tämä kasvissyönti.

Tänään ilmestyneessä Kirkko ja koti -lehdessä (Kuopion ja Siilinjärven seurakuntien lehti) oli mielenkiintoinen artikkeli. Artikkelissa pohdittiin sitä, mitä minä olen miettinyt jo useita kertoja, mihin nuoret aikuiset katoavat kirkosta. Artikkelissa syyksi sanotaan, että kirkolla "ei ole tälle ikäryhmälle suurta merkitystä eikä pyhyyden kaipuu kanavoidu kirkon kautta. Usko on yksityisasia". Olen ehkä jotenkin haksahtanut, koska itse pidän kirkosta juuri sen takia, kun siinä on sitä yhteisöllisyyttä. Artikkelia varten on haastateltu Kuopion hiippakunnan hiippakuntasihteeriä, joka sanoo yhden aika mielenkiintoisen seikan, jonka minäkin olen huomannut. Hän sanoo, että "kirkko työntekijöineen on omaksunut liike-elämän kielen puhuessaan asiakkaista ja palveluista". Joskus tosiaan tuntuu ja kuulostaa siltä, että kirkosta puhuttaessa puhutaan jostain liikeyrityksestä, jonka on pyrittävä tekemään mahdollisimman paljon voittoa. "Unohdetaan se, että kirkko ei tuota palveluja, vaan on yhteisö, jossa kristillinen seurakunta kokoontuu", olen täysin samaa mieltä, kirkon tulisikin nyt mielestäni "puhdistaa" maineensa ja olla sitä, mitä varten se todella on.


Huoh...

Sää on aivan kamala. Ehdin jo joulun aikaan toivoa, että tämä sää korjaantuisi heti tammikuussa. Turha toivo. Täällä on ollut koko viikon plussa kelit (normaalisti tammikuussa pakkasta Kuopion lähistöllä on 10-15 astetta. Ja korkeintaan päivän mittaisia plussakelejä). Ei paljoa ulkonakaan huvita olla, kun kaikkialla on tosi liukasta, vettä sataa ja on tosi harmaata. Huomiselle on luvattu kait peräti viisi astetta pakkasta. Mutta heti ensi viikolla lauhtuu taas.

Sain keskiviikkona melkein sydärin. Olin rauhassa paistamassa patonkia, kun rappukäytävästä alkoi kuulua kamala mekkala. Ihmiset huusivat täyttä kurkkua ja muutenkin metelöivät. Mekkala hiljeni hetkeksi kunnes kuului kamalan kova räsähdys. Heti perään joku lähti autolla hirveetä kyytiä oven edestä. Menin rappukäytävään katsomaan ja huomasin, että lasinen ulko-ovi oli potkaistu säpäleiksi. Soitin Kuopaksen päivästäjälle ja joku tulikin sitten siivoamaan sotkut. Uusi lasi tuli sitten seuraavana päivänä. Säikähdin oikeasti puoli kuoliaaksi. Tiedämme nyt, että ne olivat jotain yläkerran naapurin vieraita, jotka ajoivat virolaisella autolla.

Kulta löysi tänään YouTubesta tosi tosi hyvän aidsin vastaisen mainoksen. Pistän tähän linkin. Harmi vain, että videon voi katsoa ainoastaan rekisteröitymisen jälkeen. On kuitenkin loppujen lopuksi hieman rankempaa tavaraa. Kannattaa katsoa, jos on YouTubeen kirjautuneena. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Kt4FonjkpSw

Katsoimme äsken joululahjaksi saamamme Da Vinci -koodin. Tosi hyvä elokuva. :) Jos joskus jotain elokuvaa suosittelen, niin sitten tätä. Vielä kun on semmoinen pidennetty versio. Seuraa vähän paremmin kirjaa, kuin se teatteriversio, joka katsottiin kullan kanssa viime kesänä. Hyvä, ajatuksia herättävä. Hyvät roolitukset ja hyvä juoni.


Tänään

Ostimme tänään vihdoinkin yhden asian, mitä olemme kaivanneet jo kuukausikaupalla. Ostimme television. Sellaisen tavallisen kuvaputkitelkkarin, kun hyvät taulutelevisiot on kukkarolle ihan liian hintavia. Mutta ei me kyllä ihan mihin tahansa töllöön kuitenkaan tyydytty. 32" näyttö ja 100 Hz. Eli kokoa riittää, eikä kuva välky. :)

Ja digiboksi tarttui samalla reissulla mukaan. Tosi hyvä sekin. Ei mikään halpiskäkätys. :)

Ah, vihdoinkin saa katsoa ohjelmia olohuoneessa sohvalta, eikä tarvitse työhuoneessa istua surkeilla tuoleilla.

Niin ja samalla tuli tehtyä tv-ilmoitus, eli tänne ei ole enää mitään asiaa tv-lupa-tarkastajilla. Hahhahhaa! :D

Niin ja hankimme varmaan Kpy:n kaapelikortin. Ja jossain välissä saatamme tilata pari kanavapakettia. Ainakin semmoisen missä on National Geographic -kanava. :)


Joululoma

Niin siinä sitten kävi, että aikomukseni kirjoitella tänne joulunkin aikana meni uusiksi. En ole koskenutkaan blogiini viime merkinnän jälkeen. Kerran kävin lukemassa muiden blogeja. Hyvä, että edes osasin kirjoittaa ranneliike.net (onneksi tunnuksia ei tarvitse muistaa, kiitos Firefoxin ja browser syncin).

Olemme varmaankin olleet kultin kanssa tosi kilttejä. Saimme nimittäin melkoisen kasan lahjoja. Saimme mm. uusimman version Monopolista, leivänpaahdin ja iiiiiison kasan karkkia. :)

Toisillemme emme ostaneet kovinkaan paljoa lahjoja tiukan budjetin takia. Jotain kumminkin. Lähinnä yhteiseksi jotain hyödyllistä.

Kävimme siis joulunseutuna molempien kotopuolessa, Lapinlahdella ja Alapitkällä. Oli tosi mukavaa käydä taas vanhempien luona. En ole koiriakaan nähnyt pitkään aikaan. Onneksi sentään vielä muistivat minut. :) Ja oli hauska nähdä äitin uusi marsu. Semmoinen joku pitkäkarvainen "otus". Ja aika säikky.

Välipäivinä tuli sitten lähinnä istuttua kotona ja mussutettua karkkia yms. Niin ja kaupungilla käytiin alennusmyynneissä. :)

Ostimme Essence-sarjan punaviinilasit. Tosi upeat. :) Testasimmekin niitä sitten heti ja ostimme Alkosta pullon punaviiniä. Jotain melko halpaa unkarilaista. Ensikerralla en kysy yhtään neuvoja Alkon myyjiltä, ne vain sotkevat omat suunnitelmat.

Uudenvuodenaatto sujui samaisen henkilön järkkäämissä illanistujaisissa kuin hieman enne jouluakin. :) Siellä oli ihan järkyttävän kauhean makuista boolia. Siinä oli kermalikööriä, kivennäisvettä ja vadelmalikööriä. Ensinnäkin kermalikööri hieman kuohahti, kun siihen lisäsi kivennäisvettä ja muodosti jotain kummallista vaahtoa, toiseksi koo sörsseli oli hieman epäilyttävän näköistä, eikä edes maku ollut mikään erityisen hyvä. Jotain siinä kerma-vadelma-likööri -yhdistelmässä oli pielessä.

Kotia kohti lähdimme kymmenen aikoihin. Kotona sitten syötiin nakkeja ja perunasalaattia ja katseltiin ilotulituksia ja telkkaria. Hieman ennen vuoden vaihtumista menimme ulos ja otimme kameralla viedokuvaa muiden tulituksista (omia paukkuja ei ollut). Tuli todella "turvallinen" olo, kun osa raketeista räjähti melkein parvekkeella (lähin n. 10 metrin päässä).

Eilinen lähinnä lueskeltiin kirjoja.


Seuraava