Jokaisen tulisi lukea, ellei ole jo lukenut, James Baldwinin (1924 – 1987) kirja Giovanni’s Room, vuodelta 1956. Kirja on myös suomennettu nimellä Huone Pariisissa vuonna 1964 ja käännöstyön tekivät Reijo tuoni ja Matti Salo.
Tarina lyhyesti on seuraava:
David on nuori amerikkalainen mies, jonka tyttöystävä on lähtenyt Espanjaan harkitsemaan avioliittoa. David jää yksin Pariisiin ja aloittaa suhteen italialaisen Giovanni -nimisen miehen kanssa.
David kertoo koko tarinan "yöstä, joka johti minut elämäni kauheimpaan aamuun", jolloin Giovanni teloitetaan. Baldwin käsittelee tässä tarinassa sosiaalista eristäytymistä, sukupuoli- ja seksuaalista identiteettikriisiä sekä maskuliinisuuskonflikteja. Tarinassa nuori biseksuaali mies navigoi julkisuudessa yhteiskunnassa, joka torjuu hänen seksuaalisuutensa ydinosan.
3 kommenttia
Mixa
9.10.2021 11:39
Olen tuon lukenut joskus kauan sitten. Miksi kaikkien tulisi mielestäsi tuo kirja lukea? Vahva vaatimuksesi jäi perustelematta. En toki ole kirjallisuustieteilijä, mutta en pitänyt teosta mitenkään erityisenä lukuelämyksenä. Toki se oli ilmestymisensä aikaan ilmeisen rohkea, mutta jonkin teoksen sijoittuminen queer-kirjallisuuteen ei itsessään saa minulta irtopisteitä.
oscari
10.10.2021 13:50
Kiitos kommentoinnista. Ehkäpä ikä on kaikkein selittävin tekijä tuon kirjan minussa aiheuttamalle innostukselle. Nuoruudessani ei ollut mitenkään runsasti alan kirjallisuutta. Myöhemmin olen kolunut Ranskassa paikkoja, joissa Baldwin vaikutti tai ainakin käväisi. Varsinkin Saint-Paul-de-Vence on tehnyt minuun vaikutuksen, siellä hän kuoli, vaikka olin kylässä monasti käynyt ennen hänen kuolemaansa
Toivottavasti vasataukseni edes hivenen osui kohdalleen?.
Mixa
10.10.2021 15:21
Taide, ko. kirja, on tehnyt tehtävänsä kohdallasi. Jättänyt jäljen tai herättänyt kiinnostuksen johonkin muuhun.
Vähän samalla tavalla totesimme mieheni kanssa kerran taidekauppiaalle, joka ei tuntunut hirveästi arvostavan suht tuntemattoman tailijan teosta. Totesimme teoksen kuitenkin puhuttelevan meitä ja meidän kotiimmehan se oli tulossakin. Mitä väliä on galleristin subjektiivisella näkemyksellä, ei hän meillä asu.