• mopsi22

Vankilat ja vangit

one 0 one social studies, I know, but still gonna ponder on this...

Vangit ovat vankilassa, koska ovat rikkoneet "yhteisesti" sovittuja normeja. Samat yhteisesti sovitut säännöt mahdollistavat heidän sinne lukitsemisensa.

Bloggaus on Therouxin dokkarin ajatuksista lähtenyt. Kaveri vieraili vankilassa. Pahimmatkin vangit ovat vain ihmisiä.

Jotenkin ajatus siitä, että osa ihmisistä asuu kopeissa, koska eivät ole pelanneet sääntöjen mukaan, häiritsee. Jokainen vanki osoittaa, että yhteiskunnassa itsessään ja myös niissä säännöissä on jotain vikaa.

Onko ihmisten kustannuksella oikeus tyytyä sellaisiin kompromisseihin, että suurin osa pystyy niihin mukautumaan, mutta osa kuitenkaan ei?

Ok, vähänhän tässä on tällaista utopian maalailua, maailmanrauhaa jne.

Häiritsee vain elää yhteiskunnassa, johon kaikki eivät kykene sopeutumaan ja toisaalta, mitä se kertoo minusta, että sopeudun.

as said, one0one...nothing new under the sun :)

4 kommenttia

Nermal

10.11.2009 08:43

Tavallaan jokainen ihminen syntyy yhteiskunnan vangiksi. Ei ainakaan minulta ole koskaan kysytty, haluanko liittyä yhteiskunnan jäseneksi ja lupaanko noudattaa sen lakeja. Sellaista paperia en ole koskaan allekirjoittanut. Jos ihminen olisi vapaa valitsemaan, hän voisi jättää vankeusrangaistukset väliin toteamalla ettei ole koskaan luvannut noudattaa sääntöjä, joten ne eivät koske häntä. Luultavasti se johtaisi anarkiaan, mikä olisi äärimmilleen viedyn individualismin lieveilmiö. Ilmeisesti ihmiskunnan nykyinen tapa toimia on jonkinlainen kompromissi, jolla on saatu enemmistö ihmisistä pärjäämään keskenään. Toivottavasti joskus kehitytään eteenpäin siten, että luotaisiin malli jossa vielä useampi voisi sopeutua ja pärjätä. Millainen se malli voisi olla, siitä minulla ei ole aavistustakaan.

Hieman arkisemmalla tasolla mielenkiintoista on myös se, että vangitseminen yhä on suosittu rangaistuskeino, vaikka useiden tutkimusten mukaan se on erittäin huono keino vähentää rikollisuutta. Pikemminkin tuppaa olemaan niin, että mitä kovemmat vankeusrangaistukset ja kurjemmat vankilaolot maassa on, sitä enemmän siellä on rikollisuutta, ja se rikollisuus on yleensä myös rankempaa. Silti osa kansasta vaatii suu vaahdossa rangaistusten koventamista. Perusteet sille eivät voi olla rationaaliset vaan tunteisiin perustuvat. Onko vankeuden tarkoitus vähentää rikollisuutta vai olla kosto; kosto siitä että niitä pelisääntöjä ei noudata?

mopsi22

10.11.2009 10:20

Rangaistusmuotona vankeus tosiaankin on toimimaton. Suomen systeemi ei ole mitenkään täydellinen, mutta sakkorangaistukset ja inhimillisehköt vankilat ja mahdollisuus suhteellisen normaaliin elämään (lain mukaan kaiketi onkin kysymys vain vapauden rajoittamisesta eikä kaiken elämän rajoittamisesta) sopeuttaa vangit paremmin takaisin yhteiskuntaan.

Mielestäni voitaisiin paremminkin etsiä luovempia tapoja rangaista. Kotiarestit, yhteishyödyllinen pakkotyö yms. ovat ihan hyviä alkuja. Sen lisäksi, että pitkä vankilatuomio on helvetin kallis yhteiskunnalle (ja täydellisen tuottamatonkin), se on myös yksilölle raaka (ja erityisesti näin esim. usassa, jossa vankilaolot ovat samaa luokkaa karjakuljetusten kanssa). Miksei rangaistus voisi olla sellainen, että yksilöllä on jokin mahdollisuus vielä elää elämäänsä siinä yhteisössä, josta hänet on heitetty ulos ja rangaistusta kärsiessään tuottaa yhteisölle jotakin, sen sijaan että vain kuluttaa (ja joo, käytän nyt vähän taloudellisia termejä, ajan henki jne.).

Olen itsestäni huomannu, että tunnepuolella kaipaan kanssa kovempia rangaistuksia. Sen vähän mitä olen vankilajärjestelmiin perehtynyt ja sen paljon mitä olen kasvatustieteessä ihmiseen perehtynyt perusteella eristäminen yhteisöstä on äärimmäisen typerää. Joudun siis rationaalisesti tukahduttamaan kivityshaluni. Mutta tähänhän kaiketi yhteiskuntamme perustuu: rationaalisuuteen tunteiden yli, järki yli primitiivisyyden.

En kyllä odota Suomen valtiovallalta mitään kiinnostusta tämän asian tiimoilta. Jos jotain, vankilat yksityistetään...

Aboa

10.11.2009 18:56

"Häiritsee vain elää yhteiskunnassa, johon kaikki eivät kykene sopeutumaan ja toisaalta, mitä se kertoo minusta, että sopeudun."

Käänteisesti: voiko olla yhteiskuntaa ilman sopeutumista? Kumpi on muna ja kumpi kana? Kumpi tulee kummasta?

Juksteri

10.11.2009 23:09

Onko Suomessa kansainvälisesti ottaen kovat rangaistukset? Ainakaan täällä ei anneta satojen vuosien vankeustuomioita.

Joskus rikollinen pitää vain saada pois tekemästä lisää rikoksia. Lehdessä oli juttua huijarista, joka jatkoi petossarjaansa, vaikka oli jo useita kertoja jäänyt kiinni ja saanut lukuisia tuomioita mm. yhdyskuntapalvelua, jota ei suorittanut kertaakaan. Lyhennetty uutinen:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Nettihuutokaupoissa+vaanii+entist%C3%A4+enemm%C3%A4n+huijareita/1135250563998