• mopsi22

Suosittelen tutustumista

olen äidin kieli friikki joka pyrkii noudattamaan kieli oppi sääntöjä netti keskusteluissakin yritän muistaa laittaa isot alku kirjaimet pilkut pisteet ja muut yhdys merkit oikeisiin paikkoihin

Ymmärrän täysin nettikeskusteluissa käytetyn puhekielisen tekstin käytön. Onhan kyseessä tavallaan "vapaa keskustelu", jossa sallittakoon "rento tyyli".

Kuitenkin olisi kiva saada tekstistä ja kirjoittajan ajatuksista selvää, ja mielellään vielä ensimmäisellä lukukerralla. Fakta on, että jos ei tekstistä vaivatta selvää saa, jää se lukematta ja kirjoittajan ajatukset välittämättä.

Pilkkuja nu¤%en (kun muutakaan ei ole ;) jätän teille hyvän linkin:

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/kielenopas/index.html

edit: Ranneliikkeessä käytetään kiitettävää kieltä! ;)

5 kommenttia

millikan

30.11.2007 14:41

Kannatetaan, itse alan helposti skippailla tekstejäö jotka on kirjoitettu tuolla vapaan rennolla tyylillä kun sitä on rasittava lukea.

kesäpoika

30.11.2007 19:55

Mä oon käyttänyt samaa lähdettä välillä kun päässä alkaa pätkiä varsinkin yhdyssanasäännöt ja pilkut. Joskus panen pilkkuja tarkoituksella vähän minne sattuu ja joskus toiste sitten ihmettelen, että miksi ihmeessä ne noin on.. :D

Luovuuden pitää saada näkyä, samoin persoonallisuuden. Pilkkujakin voi nu¤%ia, muttei sitäkään tarvi tehdä samalla tavalla joka kerta. ;)

mopsi22

30.11.2007 20:35

Niin, no toisaalta - vaikka luovuutta kannatankin :) - muuttuu lauseen merkityssisältö yleensä riippuen välimerkin tai sanojen paikoista. Siinä mielessä kannattaa olla varovainen lätkiessään pilkkuja mihin sattuu ;) Erikseen sitten murteelliset/netissä käytettävät ilmaisut (esim. 4u yms.), jotka (saattavat) välittää jotakin henkilön persoonasta ja persoonallisuudesta. Iseni kohdalla juuri asiallisuus ja asioiden täsmällinen ilmaisu kuvaavat omaa persoonaani. Summa summarum: Kunhan teksti on helposti luettavaa ja sen sisältö tulee oikein ymmärretyksi, ei loppujen lopuksi liene merkitystä, miten se on kirjoitettu. Helpoimmin em. tavoitteet kuitenkin saavuttaa kirjoittamalla hyvää suomen kieltä pilkkuineen kaikkineen.

Christian

1.12.2007 12:24

Hah, senkin kielipoliisi. Näin suomen kielen opiskelijana olen kuitenkin samaa mieltä.

mopsi22

1.12.2007 12:36

Varaan kuitenkin itselleni oikeuden tehdä kirjoitus virheitä ;) En suinkaan halua leimautua tiukkapipoiseksi...liekö edes mahdollista enää :P