• mopsi22

Sosiaaliviidakko - liaanit suostutellaan puhumalla sivuun, ei machetella

Huokaus

Asumistuki, yleinen työmarkkinatuki, sosiaalitoimi...

Täytyy sanoa, että valtavan monimutkaista täytellä noita papereita. Ohjeistus kaipaisi pientä pedagogista otetta myös laatijoiltaan.

Jos pyydetään ilmoittamaaan palkkatulot ja miltä ajalta, ilmoittamatta MISTÄ LÄHTIEN, voipi olla vähän tuskastuttavaa täytellä koko elämän aikana kertyneet tulot. Ehkä tarkoitetaan hakemuksen lähettämisen aikana/alusta saadut...ei voi tietää kun ei MISSÄÄN LUE. Ei edes ohjeeseen ole kirjoitettu.

Muutenkin outoa, että eri tukia haetaan miljoonalla eri lomakkeella, mutta sitten eri tukimuodot ovat kuitenkin toisiinsa yhteydessä ja kaikki on interconnected. Kansalaispalkka alkaa kuulostaa sittenkin byrokratisesti halvemmalta saati inhimillisemmältä kansalaisia kohtaan :)

Alan ymmärtää mitä tarkoitetaan niillä ihmisillä, jotka osaavat "navigoida sosiaaliviidakossa". Etuja ja avustuksia saa varmasti helposti, kun tietää miten nälkäinen byrokraatti tyydytetään. Sitä ennen olet vain hankala asiakas, joka ei osaa täyttää lomaketta JT7823 ja lähettää tarvittavaa rekkakuormallista liitteitä.

Ja kuriositeettina kysyttäköön, jos vaikka nyt sitten hakisin rahattomuuteeni toimeentulotukea (ja vakavasti harkitsen hakematta jättämistä, sillä en sitä todellakaan saa) ja he vaativat liitteitä, kuten talonkirjaote ja virkatodistus, jotka ovat maksullisia, voinkohan laittaa laskun menemään perässä; ette maksais näitä ku ei oo rahaa, sitä varten mä tänne alunperinkin tulin!

Ärsyttää vain se, että todennäköisesti annan väärää tietoa Kelalla (=laitonta), koska en tajua mitä halutaan ohjeistuksen puutteellisuuden takia. Miten ihmeessä, toistan tämän taas, joku kansakoulusta siivoojaksi ja nyt työttömäksi jäänyt täysin kouluttamaton virkakieleen ja -elämään tottumaton täyttää tämän viidakon lomakkeet?! Kyllä kyykyttyy kansalainen luukkujen edessä...

2 kommenttia

sleepygay

25.1.2010 15:22

sekin vielä, että välillä Kelalla "unohtuu" käsitellä noita lomakkeita. Ja silloinhan ei rahaa tipu. Mulle tekivät juuri niin, oli mukamas sen toimiston paras käsittelijä (noin ne sanoivat siellä) unohtanut katsoa paperin toisellekin puolelle (!), joten jouduin sitten odottelemaan ylimääräiset pari viikkoa rahaa tilille kun puuttui muka jotain tietoja. Todella mukavaa, kun ei rahaa muutenkaan ole.

Mutta auta armias, jos saat liikaa rahaa ja joudut maksamaan takaisin. 15 % korko pamahtaa saman tien maksettavaksi!

mopsi22

25.1.2010 15:31

En tiedä vaatisiko oikeesti muuta ku kahden vuoden ajatustankkeilua ja kunnon poliittisesti SITOUTUMATON työryhmä, joka rukkais ton paskan toimimaan; vanha kela vittuun (voin tilata dynamiitit) ja uusi systeemi päälle...

Käsittämättömän raskas paska.