• mopsi22

Puhujat

Tässä on tullut istuttua hetki yliopistossa ja kuunneltua eri luennoitsijoita. Ja seuraava kyllä pätee yleensäkin keskusteluihin.

Monille tuntuu olevan vaikeaa a) muodostaa selvää lausetta mielipiteestään, muotoilla ajatuksensa yksinkertaiseen, selvään ja informatiiviseen muotoon sekä b) ymmärtää kysymys ja vastata siihen selvästi.

Luennoilla välillä oikein tuskastuttaa ihmiset, jotka esittävät kovasti mielipidettä ilman, että kuitenkaan loppuviimeksi tietävät mitä haluavat sanoa, saati että saisivat sen purettua järkevänä ajatuksena uloskin. On ok esittää keskeneräisiä ajatuksia, mutta olisi suotavaa, että sanottava olisi edes sen verran mietitty, että se alkaa ja loppuu selvästi ja siinä on joku pointti.

Toinen luku ovat ihmiset, jotka kuulevat kysymyksen, mutteivat ymmärrä sitä ja vastaavat jostakin sivusta. Monet luennoitsijat eivät tunnu yksinkertaista kysymystä kykenevän sisäistämään ja siihen vastaamaan. En yleistä, mutta käytän luennoitsijoita esimerkkinä. Tänään viimeksi oli hyvin yksinkertainen kysymys: "Onko Suomen lainsäädännössä joku kohta työterveystarkastuksista, ovatko ne lain mukaan pakollisia." Vastaus olisi ollut "kyllä, työterveyslainsäädäntö sanoo sitä tai tätä". Mutta ei, luennoitsija alkoi mutista erilaisista testeistä ja kokeista jne, jotka eivät yksinkertaiseen kysymykseen vastanneet.

Arkikeskusteluissakin tulee välillä vastaan ihmisiä, jotka aloittavat jonkin ajatuksen selittämisen, eivät koskaan saa sitä valmiiksi mutistessaan ja jäljelle jää vaivaantunut hiljaisuus, koska kukaan ei tiedä lopettiko toi jo ja oliko toi ny niinku tossa vai mitä.

Onko se niin vaikeaa, muodostaa järkevä ajatus? Ei sen tarvitse kaikki vaihtoehtoja kattaa, mutta olisi itsessään sisäisesti edes kokonaisuus. Keskustelu on sitten näiden kokonaisuuksien vertailua toisiinsa ja niiden sisältöjen pilkkomista ja tietysti paljon muutakin.

Sen lisäksi oli kamala kuunnella luennoitsijaa, joka ei hallitse puhetekniikkaa - nainen haukkoi henkeä ja tuntui muutenkin olevan kuolemaisillaan :S

____

Itsekritiikkinä esitettäköön, etten itsekään aina oikein saa sanottua mitä haluan, täällä blogissa erityisesti. Se vasta vituttaakin :D

1 kommentti