• mopsi22

Palkka - ja sen katoaminen laskuihin :(

Sain palkan parin viikon opettamisesta. Ei häävi, mutta paaaljon enemmän kuin opiskeluaikana sai mistään, edes kesätöistä siivoamassa.

Tekee ihan gutaa maksaa laskuja omasta tilistä (vaikka kamalasti onkin kuluja, kallista ollut toi mun past four years, varsinkin kun nyt aktualisoituvat kulut...well, minkä taakseen jättää sen edestään löytää :).

Asuminen on hirvittävän kallista huomaan. Jos laskee tämänkin yksiön kulut (sähkö, vuokra, laaja kotivakuutus, netti) on summa kuukaudessa noin 500 €. Tarkoittaa siis sitä, että viikon teet kuusta töitä pelkästään asumisen kattamiseksi.

Tahtoo viran ja omistusasunnon. Olen tässä kohta asunut vuokralla (joskin valtion kustantamana, mutta kuitenkin...) viisi vuotta. Tuona aikana olen pelkästään vuokrina maksanut menemään noin 22000 euroa. Olisiko hienoa, että valtiolta saisi tukea opiskeluajalta omistusasuntoon?! Eihän se käytännössä ole mahdollista, että valtio rahoittaisi omaisuuden kartuttamista, mutta tälaisenaan opintotuki ja asumislisä rahoittavat pääasiassa yksityisiä vuokramarkkinoita. Eli tulonsiirto palautuu aika nätisti omistavalle luokalle.

Vuokra-asuminen on perseestä, taloudellisesti, vaikka en olekaan niinkään mikään asuntosäästäjä, on se kuitenkin tavallisen tallaajan ainoa varsinainen suuri sijoitus elämänsä aikana.

Olen miettinyt, että kun tässä mun eläkeikääni tullessa tuskin on enää vanhuuseläkettä olemassa - ainakaan tässä laajuudessaan kuin nyt -, niin lienee fiksua varautua siihen, että valtio ei rattopoikia maksa. Voisi olla ensimmäisen oman asunnon maksamisen jälkeen ihan fiksua ostaa vaikkapa vuokrakämppä ja maksella se pois. Toisenkin ehkä ehtisi ennen kuolemaansa ostaa (ellei jopa useamman). Ne olisivat velattomat sopivasti 30 vuoden päästä, jolloin niistä tulisi tasainen rahavirta kotiin päin. Voisi ne myös pistää lihoiksi, kun alkaa syöpä kolkuttaa ja viimeinen maailmanympärysmatka olisi vielä tehtävänä (tai paremminkin, rahat lienevät kuluvan yksityiseen sairaanhoitoon...).

Raha tuli, oli ja meni. No jäi sitä vähän, sen verran, että aion tänään käydä kahvilla ulkona. Treat myself, just a bit :9

2 kommenttia

aelae

26.2.2010 10:59

eikun menimeni, vähän tuli, muttei yhtään ollut

mopsi22

26.2.2010 11:24

ilkee :(