• mopsi22

Kupataanko vähän lisää, opettajat?

Mahtavatkohan ihmiset hahmottaa kuinka paljon opettajat oikeasti joutuvat osallistumaan säästötalkoisiin? Tuntuu, että opettajista on sanottavana vain pitkät lomat ja lyhyet päivät ja "kaikki nyt osaavat opettaa".

Asiasta hyvin blogissa:

http://www.properuskoulu.net/

lainatakseni:

"Ennen lomautuksia joka kunnassa opettajat on vedetty kuiviin, sitten vasta lomautetaan.

1. Opettajille tehdään aina raju palkkaleikkaus. Ensin viedään tuki- ja kerhotunnit pois. Sitten viedään jo varsinaisia opetustunteja.

Julkisuuteen sanotaan aina, että tuntikehystä leikataan, millä hämätään niitä ihmisiä, jotka eivät tiedä opetusalasta mitään. Tuntikehyksen leikkaaminen kuulostaa neutraalimmalta kuin, että opettajilta viedään tunteja pois eli lapset saavat vähemmän opetusta. [ja tähän lisään, että jokainen pois leikattu tunti tarkoittaa luokanopettajan palkassa noin 90-100 € kuussa]

2. Luokkia yhdistellään, jotta saadaan isompia opetusryhmiä, mikä merkitsee opettajille enemmän työtä.

Jälleen kerran niitä, jotka eivät tiedä asioista mitään, hämätään. Kuntatyönantaja ei koskaan tällaisissa tapauksissa sano halaistua sanaa sitä, että opettajia potkitaan pois. Kun kolme luokkaa yhdistetään kahdeksi, niin yksi opettaja saa potkut, sillä siisti.

3. Sijaistamisesta luovutaan. Opettajat hoitavat kahta, parhaimmillaan jopa kolmea luokkaa, kun sairastuneiden opettajien tilalle ei palkata sijaisia.

4. Erityisluokkia tai -kouluja lopetetaan, ja oppilaat tungetaan tavallisiin luokkiin. Liuta päteviä erityisopettajia saa potkut. Muiden opettajien työmäärä kasvaa, mutta palkka ei.

5. Aletaan ketkuilla virkavapauksissa. Kun opettaja hakee palkatonta lomaa ottamalla vaikkapa yhden päivän virkavapaan ennen joululomaa ja toisen sen jälkeen, opettajalta viedään pois koko loman palkka.

Kuntatyönantajan mielikuvituksella ei ole mitään rajaa, kun mietitään, miten opettajilta palkkoja voidaan leikata. Kokonaisuudessaan yhden opettajan palkkaleikkaukset merkitsevät nettona sellaista viittäsataa euroa per kuukausi, ja samaan aikaan on opettajan työmäärää kasvatettu "säästöihin" vetoamalla huomattavasti."

Mielestäni ei olisi mitenkään kohtuutonta koulujen ottaa käyttöönsä aktiiviset vanhemmat. Huoltajat jo nyt aktiivisesti valittavat, miten koulu lyö lyttyyn mirkapetterin uratoiveet minä milloinkin, joten ehkä koulujen pitäisi korrektisti aktivoida huoltajat ottamaan kantaa myös kuntapäättäjien toimiin - ja miksei myös valtiotahon päättäjiin tyyliin tuleva erityisopetuslainsäädäntö (joka on syvältä, ettei tavallinen ope edes tajua kuka sen sieltä on pystynyt kaivamaan...). Ehkä koulu voisi tiedottaa "tapahtuvien kuntapäätösten vaikutuksesta koulun toimintaan ja lasten kouluympäristöön ja oppimisen edellytyksiin".

Ehkä koulun tulisi pysyä korrektina. Ehkä ei.

3 kommenttia

martin

22.11.2009 20:01

Hyviä huomioita. Jos huoltajat näkisivät asiaintilan, mitähän tapahtuisi...?

mopsi22

22.11.2009 21:04

"No sanotaan nyt että opettajien palkat ei kauheesti oo ollu mietinnässä tässä elämän aikana...kaikilla on paska palkka, tiedetään. Koulutus menee vituilleen, rahaa ei ole ja suomi jää b-luokkaan kun ei sitä uutta nokia-ideaa tulekaan jne jne. Sinänsä hyvä vetää kansankynttilä-kortti "me koulutetaan teidän mukulat""

18-vuotiaan serkkuni näkemys :D

...vedän takaisin sen "kuunnellaan enemmän nuorisoamme"...ei ne mistään mitää tajuuu

Kolmoisritti

22.11.2009 21:47

kouluja lakkautetaan