• mopsi22

Ihmisoikeusvaltio

Yle uutisoi:

"Valitukset Kelan päätöksistä ovat edelleen pahoin ruuhkautuneet Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Palkatusta lisäväestä huolimatta päätöksiä joutuu odottamaan yhä keskimäärin 14 kuukautta, kun kohtuullisena pidetty aika on puoli vuotta.

- -

Ruuhkaan ovat juuttuneet pääasiassa pienituloisten kansalaisten valitukset Kelan asumistukipäätöksistä, työkyvyttömyyseläkkeistä, sairauspäivärahoista ja muista perusturvaetuuksista. Romo myöntää, että jonot ovat kohtuuttomia.

- Tällainen käsittelyaika ei ole kohtuullista eikä ihmisten oikeusturvan kannalta hyväksyttävää. Olemme satsanneet siihen kaikki mahdolliset voimavarat viime vuoden aikana.

Viime vuonna lautakunta saikin lisää käsittelijöitä, ja isolla ponnistuksella valitusten kasa on sulanut parilla tuhannella. Tavoitteeseen ei päästy, mutta viime vuonna tilanne ei ainakaan enää pahentunut.

- Mittarit on saatu käännettyä parempaan suuntaan. Käsittelemättömiä asioita on kuitenkin niin paljon, että ratkaisua ongelmaan ei ihan nopealla aikavälillä pystytä saamaan. "

Käsittämätöntä, tämä suomalainen systeemi. Mihinköhän tarkalleen ottaen valtionhallinnon tehokkuusohjelma on ajateltu kohdistaa? Jos kunnan virastoissa istuu muutama eläkettä odotteleva ja kahvia keittävä virkamies, liekö tarvettä tehostaa niin paljoa, että koko homma kusee?

Toki silloin kun homma ei toimi, on mainio aika lopettaa se. Kuristaa kunnes henki ei kulje ja voi todeta, että tapetaan nyt kunnolla sitten, ettei jää kitumaan.

Tässä olisi taas esimerkki siitä, ettei Suomenkaan ihmisoikeudet nyt ihan aina niin hyvissä kantimissa ole. On hyvä todeta, että asiat ovat hyvin täällä, mutta ei sitä edelleenkään saa käyttää perusteluna sille, mikseivät ne voisi olla vähän paremmin vielä.

14 kk and counting...siinähän odotat, jos alkuperäinen päätös ollut täysin kieltävä, no money...vitun kallistakin luulisi olevan maksella monen vuoden jonoa saati sen käsittelyä, saati niitä korvauksia, joita aletaan kohta vaatia ylivenyvistä käsittelyajoista (jos ei muuta, niin on jokin oikeusaste käytössä ja verorahaa palaa...). Joku valtion verorahoilla kustantama elin nämä hommat joutuu hoitamaan eli aina maksaa. Miksei voida tehdä kerralla kunnollista? Isäni jo opetti minulle, että jos jotain alat tehdä, nii alota sillee, että teet sitte loppuun asti ja kunnolla kans. Muuten mitää järkee oo.

1 kommentti

mopsi22

12.1.2010 10:29

Mopsi pahoittelee bloggausten kitinämittarin paukkumista punaisella. On vain totaalisen uusi maailma tämä sosiaaliviidakko lakeineen. Tiesin odottaa jotain veemäistä, mutta se että se oikeasti on veemäistä, oli yllätys. Paradoksi kattos.

Viidakko on hyvä sana tälle järjestelmälle. Onko se tahatonta päälle ja lisää päälle liimattuja etuuksia ja velvollisuuksia ja paisunutta järjestelmää. Vai onko se sitä ja sen lisäksi haluttomuutta a) uudistaa koko järjestelmä ja b) pitää se monimutkaisena, että sen käyttö ei ole lian houkuttelevaa tai helppoa; halvempaa maksaa parista byrokraatista kuin kaikista niistä oikeuksista, joihin ihmiset ovat oikeutettuja, mutta eivät osaa hakea tai edes tiedä...