• mopsi22

Huonekalujen merkityksestä

Pohdiskelin tässä taannoin (sitä kuuluisaa ylimääräistä aikaa...) eri huonekalujen merkityksiä ihmisille, niitä moniaisia tarkoituksia, arvostuksia ja rajoituksia, joita kalusteilla on ja joita niille annetaan.

Sänky oli ehkä se keskeisin pohdintani kohde. Miksi sängylle annetaan arvoa turvallisena paikkana? Yhdistetäänkö nukkuminen, sänky ja turvallisuudentunne toisiinsa? Onko uni turvallista? (mielestäni ihminen on päinvastoin haavoittuivimmillaan nukkuessaan). Miksi peiton alle voi mennä piiloon ja "maailman pahuus" ikään kuin katoaa?

Samoin hauskoja ovat eri kalusteiden käyttöä rajoittavat arvostukset. Sohvalla ei saisi syödä, pöydällä harrastaa seksiä tms. Ei saa sekoittaa toimintoja keskenään. Ehkäpä se liittyy iäiseen ihmistarpeeseen saada järjestystä (ja välttää kaaosta). Ja järjestys on juurikin irrationaalisten rajojen vetämistä. On kuitenkin hauskaa tutkia ja tiedostaa noita rajoja, saati tarkkailla, miten ihmiset elävät niiden sisässä huomaamattaan.

Sänkyyn vielä palatakseni, tai tarkemminkin seksiin ja sänkyyn. Miksi sänky nähdään vieläkin "luonnollisimpana" paikkana harrastaa seksiä ja kaikki muut ympäristöt enemmän tai vähemmän "villeinä" tai "kokeilunhaluisina"? Äärimmäisen kiinnostavaa. Yhdistetäänkö sänky jotenkin pesään, tai ehkä pesän intiimeimmäksi paikaksi? Mikähän tekee sängystä seksin harrastamisen paikkana ensisijaisen?